4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Atomit Molekyylit Sidokset Poolisuus Vuorovaikutukset
Kemiallista kielioppia!
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
(-)-Strykniini Woodward vs. Shibasaki et al.. (-)-Strykniini eristetty 1818 hyvin myrkyllinen indolialkaloidi 7 rengasta ja 6 vierekkäistä asymmetristä.
Typpi.
1. Hiili – elämän alkuaine
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Konformaatioisomeria
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
Luku 2: Atomisidokset ja ominaisuudet
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Sp2-HYBRIDISAATIO.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Jaksollinen järjestelmä
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen. 1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen.
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
Isomeria jaetaan rakenne- ja stereoisomeriaan.
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Rakennekaavoja.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
2.1 VAHVAT SIDOKSET.
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
Tiivistelmä 3. Jaksollinen järjestelmä
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Ionisidos Ionisidos syntyy kun metalli (pienempi elektroneg.) luovuttaa ulkoelektronin tai elektroneja epämetallille (elektronegatiivisempi). Ionisidos.
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Jaksollinen järjestelmä
Kemialliset sidokset Metallisidos
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
Pooliset ja poolittomat molekyyliyhdisteet
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
Luku 14: Polymeerien rakenteet
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Esityksen transkriptio:

4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria Molekyyleillä on tietty kolmiulotteinen muoto eli avaruusrakenne -> sama molekyylikaava, mutta erilaisia avaruusrakenteita eli stereoisomeereja -> erilaiset fysikaaliset ominaisuudet

Sidosten avaruudellinen suuntautuminen ja molekyylin muoto Kolmiulotteista muotoa voidaan ennustaa ulkokuoren elektroniparien repulsio- eli VSEPR –teorian avulla Ulkoelektronit parituvat Sidokset suuntautuvat avaruudessa mahdollisimman kauas toisistaan (hylkivät toisiaan) Vapaat ulkoelektronit vaikuttavat sidosten suuntautumiseen (taulukko 15) Lineaarinen (sauvamainen) molekyyli esim. kaksiatomiset HCl, CO ja hiiliatomien kolmoissidokset orbitaalien avulla Atomiorbitaalit menevät päällekkäin ja muodostavat molekyyliorbitaaleja, jotka suuntautuvat avaruudellisesti mahd. kauaksi toisistaan

Stereoisomeria Konformaatioisomeria Konfiguraatioisomeria Yksinkertaisia kovalenttisia sidoksia (kiertyvät sidosakselin ympäri tai taipuvat eri tavoin) Konfiguraatioisomeria jäykkä kaksoissidos ei kierry -> cis-trans-isomeria (ja optinen isomeria) Cis-muodossa atomit tai atomiryhmät suuntautuvat kaksoissidoksen tason samalle puolelle ja trans-muodossa vastakkaisille puolille (kuva 84 ja 86) E/Z merkintä, jos kaksoissidoksen muodostaviin hiiliatomeihin on liittyneenä kolme tai neljä erilaista substituenttiä. Esim 1. Cis-trans-isomeriaan esiintyy myös syklisillä yhdisteillä Optista isomeriaa esiintyy, kun vähintään yhteen hiileen (asymmetrinen hiili) on liittynyt neljä erilaista atomia tai atomiryhmää. Esim. kuva 87 Optisesti aktiivisia

Stereoisomerian erilaisia ominaisuuksia Isomeerien poolisuus, sulamis-ja kiehumispisteet voivat olla erilaisia samoin vesiliukoisuus. Esim. Kuva 92 ja haju ja maku Kuva 95.