Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:"— Esityksen transkriptio:

1 MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
ALUSTAVIA TULOKSIA TUTKIMUKSESTA Maija Aksela & Jan Lundell

2 MIKSI KÄYTÄN MOLEKYYLIMALLINNUSTA OPETUKSESSANI?
”Huomasin oppilaiden oppineen rakennekaavioiden ymmärtämistä paremmin kuin aikaisemmin” (O1) ” Molekyylimallinnuksen avulla voidaan havainnollistaa molekyylien rakennetta, mitata sidosten pituuksia ja sidoskulmia” (O2)

3 MIKSI MOLEKYYLIMALLINNUSTA?
”Käytettynä yhdessä rakennussarjan kanssa auttaa ymmärtämään molekyylien kolmiulotteista rakennetta.” ”Auttaa myös molekyylien nimeämisessä. ” ”On ilmeisen mielenkiintoisempaa kuin liitutaulutyöskentely. ” ”Lisäksi se antaa oikean kuvan, kuinka nykyaikainen kemisti työskentelee kokeellisuuden rinnalla. ” (O3)

4 MIKSI MOLEKYYLIMALLINNUSTA?
”Havainnollistaa, oppilaat tajuavat kolmiuloitteisesta kuviosta paremmin mm. orbitaalit ja isomeriaa” (04) ”Havainnollistaa molekyylien avaruusrakennetta. Oppilas pystyy rakentamaan molekyylejä nimen perusteella ja päinvastoin. Käytän myös DNA:n ja proteiinien rakenteen havainnollistamiseen.” (05)

5 MIKSI MOLEKYYLIMALLINNUSTA?
” Kiinnostavaa” (O6) ”Olen tarvinnut siistejä kaavoja opintomateriaaleihin.Atomimallia havainnollistamaan.” (O7) ”Spartan: Molekyylien sidoskulmien ja dipoliluonteen selventämiseksi ja mitä energia saa aikaiseksi molekyyleissä. Chemscetch: molekyylien kolmiulott. rakenne. ” (O8)

6 HYÖDYLLISYYS (opettajien arvio, Likert –asteikko 1-5, 5=hyödyllisin)
Se kehittää oppilaiden visualisointitaitoja (k=4,6) Se havainnollistaa vaikeita kemian käsitteitä (k=4,5) Se tukee oppilaiden kemian käsitteiden oppimista (k=3,88) Se herättää oppilaiden kiinnostuksen kemiaan. (k=3,88) Se innostaa oppilaita kemian opiskeluun (k=3,88) Se tukee oppilaiden luovuutta (k=3,25) Se kehittää oppilaiden tutkimisen taitoja (k=3,0)

7 KEMIAN ILMIÖIDEN HAVAINNOLLISTAMINEN MOLEKYYLIMALLINNUKSELLA:
Molekyylien avaruudellinen rakenne Energia ja sen muutokset Isomeria Atomi –ja molekyyliorbitaalit IR-spektroskopia Elektronitiheys Kemiallinen sidos (kovalenttinen sidos) Ei vielä: Muut spektroskopiset menetelmät Kemiallinen reaktio Kemiallinen sidos (heikot vuorovaikutukset)

8 MITÄ OHJELMIA KÄYTÄN`? Spartan Chemsketch
Internetin Java-pohjaisia sovel-luksia, Chem3d,ViewerLite Mooli –kirjasarjan ohjelma Opetushallituksen sivuilla oleva

9 MILLÄ KURSSEILLA KÄYTÄN?
1. kurssi lukiossa 2. kurssi lukiossa (eniten) 3. kurssi 4. kurssi

10 KOMMENTTEJA ” Innostuin mallinnuksesta vielä enemmäm kun huomasin miten se uppoaa oppilaisiin!! ” ”Viime kesän molekyylimallinnuskurssi oli hieno kokemus. Ainut ongelma oli, kun en heti saanut ohjelmaa käyttööni, niin aika tavalla unohtui asioita. Uskon, että ohjelmalla on moneen kurssiin hyötyä. Täytyy ottaa vaan itseään niskasta kiinni ja ottaa ohjelma käyttöön, nyt kun se saatiin kouluun! ”


Lataa ppt "MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google