Esivalmistusvälineet Esivalmistuksella ruoanvalmistuksessa tarkoitetaan työvaiheita, joiden avulla raaka- aineet saatetaan puhtaus-, karkeus- ja kypsyysasteeltaan muotoon, josta ruoanval- mistusta voidaan jatkaa kypsentämällä tai laittaa esikäsitelty tuote suoraan tarjolle. Esivalmistuksella on suuri merkitys ruoan laatuun ja muiden ruoanvalmistusvaiheiden onnistumiseen. Heli Pesonen
Esivalmistus jaetaan seuraaviin työvaiheisiin: * puhdistus * paloittelu, hienontaminen, soseutus ja erottaminen * sekoittaminen ja muotoilu Heli Pesonen
Puhdistus- ja perkausvälineet Juuresharjat on tarkoitettu pienten juuresmäärien pesuun. Juuresharjoja on sekä varrellisia että varrettomia. Ne on muotoilu käteen sopiviksi ja harjakset ovat jäykkiä, mutta eivät riko käytössä kasvisten pintaa. Varren ja harjasten materiaalina käytetään muovia (polyamidia). Heli Pesonen
Kuorimisveitset on tarkoitettu juuresten ja hedelmien kuorimiseen Käytön jälkeen muoviset harjat voidaan pestä koneessa ja kuivattaa ilmavassa paikassa. Kuorimisveitset on tarkoitettu juuresten ja hedelmien kuorimiseen Heli Pesonen
* martensiittista terästä * hiiliterästä Kuorimisveitsiä on sekä kiinteäteräisiä että liikkuvateräisiä. Liikkuvateräisellä voi kuoria myös itsestä poispäin suuntautuvin liikkein. - Terän materiaali on: * martensiittista terästä * hiiliterästä Heli Pesonen
* ruostumatonta terästä Veitsen rakenne: Kahvan materiaali on: * puuta * muovia * ruostumatonta terästä Veitsen rakenne: * terän tulee olla riittävän pitkä n. 6 cm ja tukeva * kuoriraon tulee olla riittävän tilava, että kuoret putoavat ilman vetämistä (n. 4 cm) Heli Pesonen
* terävä kärki on tarkoitettu silmujen poistoon * kahvan tulee olla riittävän pitkä ja tukevasti kiinnitetty * kaksiteräinen veitsi soveltuu myös vasenkätisille Heli Pesonen
Kuivaa hiiliteräs pesun jälkeen ruostumisen estämiseksi -> ei sovellu konepesuun. Ruostumaton teräs kestää konepesun. Juuresveitset on tarkoitettu juuresten ja hedelmien kuorimiseen, paloitteluun ja silmikointiin. Heli Pesonen
Juuresveitsen rakenne: * terä sopivan pitkä n. 8 cm * terän tulee olla kapeahko ja riittävän jäykkä, suoralinjainen sekä päästään loivasti pyöristetty ja teräväkärkinen * veitsen tulee olla myös kevyt käyttää ja muotonsa säilyttävä Heli Pesonen
kahvan tulee olla riittävän pitkä n. 10 cm ja paksu * kahvan tulee olla riittävän pitkä n. 10 cm ja paksu * suora ilman sormitukia, voidaan pitää kädessä eri asennoissa * kahvan tulee ulottua terän selkäpuolelta terän päälle etusormea tukemaan * kiinnitetty kahdella niitillä tai valamalla Heli Pesonen
Terän materiaali on ruostumatonta terästä Kahvan materiaali on puuta tai muovia Käytön jälkeen käsin- tai konepesu; muovikäsittelemätön jalopuukahva ei kestä konepesua. Heli Pesonen
Omenapora on tarkoitettu siemenkodan poistoon omenasta. Terän materiaali on ruostumatonta terästä, joka on tukevasti kiinnitetty. Kahvan materiaali on puuta tai muovia ja kahvan pää on pyöristetty. Käytön jälkeen käsinpesu. Heli Pesonen
Kalan suomustusrauta on tarkoitettu kalan suomustamiseen. Raudan rakenne: * kädensijaan on hyvä tarttua * nystyrät tai raastinpinta on muotoiltu siten, että suomut irtoavat helposti eikä kalan pinta rikkoudu suomut eivät räisky. Heli Pesonen
Raudan materiaalina on ruostumaton teräs tai alumiini Käytön jälkeen huuhdellaan kylmällä vedellä. Raudan puhdistus: käsin tai konepesu teräkselle ja käsinpesu alumiinille. Kuivaus Heli Pesonen