Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiivistelmä 3. Liike Nopeus kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiivistelmä 3. Liike Nopeus kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa."— Esityksen transkriptio:

1 Tiivistelmä 3. Liike Nopeus kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa.
Nopeuden kaava ilmaisee matkan, ajan ja nopeuden välisen yhteyden. Hetkellinen voima saa kappaleen tasaiseen liikkeeseen. Jatkuva voima saa kappaleen kiihtyvään tai hidastuvaan liikkeeseen. Maapallolla painovoiman aiheuttama putoamiskiihtyvyys g on noin 10 m/s². Kiihtyvyys ilmaisee nopeuden muutoksen aikayksikössä.

2 Tasainen ja ei-tasainen liike
Nopeus pysyy koko ajan samana. Yhtä pitkinä aikoina kuljetaan yhtä pitkät matkat. Matkaa kertyy tasaisesti. Ei-tasainen liike Nopeus vaihtelee. Yhtä pitkinä aikoina kuljetaan eripituiset matkat. Matkaa kertyy epätasaisesti.

3 Nopeus Nopeus on liikkeen ominaisuus, joka kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa. Ei-tasaisen liikkeen yhteydessä puhutaan keskinopeudesta. Keskinopeus v on matka s jaettuna ajalla t eli v = s / t. Nopeuden v yksikkö on 1 m/s tai 1 km/h. Nopeuden yksiköiden väliset muunnokset tapahtuvat kerto- ja jakolaskun avulla.

4 Voima ja liike Jos kappaleeseen ei vaikuta mitään voimia, se pysyy paikallaan tai jatkaa liikettään suoraan samalla nopeudella. Voima muuttaa kappaleen liiketilaa. Jos voima vaikuttaa jatkuvasti, kappale joutuu kiihtyvään tai hidastuvaan liikkeeseen. Putoava kappale on kiihtyvässä liikkeessä. Putoamiskiihtyvyys g on Maan pinnalla noin 10 m/s². Kiihtyvässä liikkeessä nopeus kasvaa koko ajan. Kiihtyvyys kuvaa nopeuden muutosta yhdessä aikayksikössä. Kiihtyvyyden a yksikkö on 1 m/s². Ilmanvastus hidastaa kappaleen putoamista.


Lataa ppt "Tiivistelmä 3. Liike Nopeus kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google