Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Paistamisvälineet Paistamisvälineitä ovat paistinlastat ja pihdit.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Paistamisvälineet Paistamisvälineitä ovat paistinlastat ja pihdit."— Esityksen transkriptio:

1 Paistamisvälineet Paistamisvälineitä ovat paistinlastat ja pihdit.
Paistinlastoja käytetään tuotteiden kääntelyyn paistettaessa ja leivonnassa ja kappaleiden siirtelyyn ruoanvalmistuksessa. Hyvän paistinlastan kärjen kulmaosat on pyöristetty, terä tukeva ja jäykkä, jotta se kestää painavien tuotteiden käsittelyä. Heli Pesonen

2 Lastan kärjen tulee olla taipuisa, jotta sen voi helposti laittaa siirrettävän tai käännettävän tuotteen alle. Terän reunat eivät saa olla liian terävät, ettei lasta riko käännettäessä tuotetta. Terä voi olla myös rei’itetty, mikä vähentää rasvan siirtymistä tuotteen mukana. Heli Pesonen

3 Sopiva kahvan pituus on 10- 12 cm.
Kahvan tulee olla riittävän paksu, muotoilultaan suoralinjainen ja kulmiltaan pyöristetty. Sopiva kahvan pituus on cm. Paistinlastan terän pituus tulee olla käyttötarkoituksen mukainen. Heli Pesonen

4 ¤ Lastoja valmistetaan myös muovista.
Ammattikeittiöissä isolla paistinpannulla työskenneltäessä ja tuotteita siirrettäessä suurkeittiölasta helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä. Lastojen terien materiaalina käytetään ruostumatonta terästä ja kahvojen materiaalina muovikäsiteltyä jalopuuta. ¤ Lastoja valmistetaan myös muovista. Heli Pesonen

5 Lastat ja pihdit pestään käsin tai koneessa kahvan materiaalin mukaan.
Teflonpintaisille astioille on syytä käyttää puusta tai muovista valmistettuja lastoja, ettei astian pinta rikkoontuisi. Muoviset pihdit korvaavat paistinlastan etenkin teflonpintaisella paistinpannulla. Lastat ja pihdit pestään käsin tai koneessa kahvan materiaalin mukaan. Heli Pesonen

6 Ohukaislasta on tarkoitettu ohukaisten kääntämiseen.
Veitsilastaa eli voileipälastaa käytetään voileipien valmistuksessa voin ja tahnojen levittämiseen sekä päällysteiden leikkaamiseen. Lastan toinen reuna on teroitettu Heli Pesonen

7 Lastan terän materiaali on ruostumaton teräs ja kahvan materiaali muovia, muovikäsiteltyä jalopuuta tai jalopuuta. Pataa käytetään lihan ruskistamiseen, hauduttamiseen ja tarjolle panoon. Heli Pesonen

8 * pohjan ja reunan yhtymäkohta on pyöristetty
Padan rakenne: * pohjan ja reunan yhtymäkohta on pyöristetty * tukevat, riittävän isot kädensijat samaa materiaalia kuin pata * muoto pyöreä tai soikea * tiivis kansi Heli Pesonen

9 Patojen koot vaihtelevat 1- 6 litran välillä.
Soikeaa pataa käytetään lintupaistin ruskistamiseen ja hauduttamiseen. Heli Pesonen

10 * valurauta, hyvä ruskistumistulos
Padan materiaalit: * valurauta, hyvä ruskistumistulos * emaloitu valurauta, emalointi joko sisä- tai ulkopinnalla tai kauttaaltaan * keramiikka (liekkipadat) Heli Pesonen

11 Valurautapata ei sovellu ruoan säilyttämiseen.
Keramiikka- ja emalipadat eivät kestä kolhimista eikä kuumentamista tyhjänä. Keramiikkapatoja sekä kokonaan emaloituja patoja voi pestä koneessa. Valurauta pataa EI saa pestä koneessa, vaan vedellä ja harjalla. Muista kuivatus ja rasvaus. Valurautapata ei sovellu ruoan säilyttämiseen. Marjojen ja kasvisten (punakaali) väri muuttuu valurautapadassa. Heli Pesonen

12 Uunipannuja käytetään ruoan ruskistamiseen ja kypsentämiseen uunissa.
Uunipannu eroaa uunipellistä siinä, että siinä on matalat reunat. Hyvä uunipannu on tukeva ja hyvin muotonsa säilyttävä. Heli Pesonen

13 Uunipannujen materiaalina käytetään
Loivat sivujen ja pohjan yhtymäkohdat ja pyöristetyt kulmat helpottavat puhdistusta. Uunipannujen materiaalina käytetään * alumiiinia, joka on hyvä lämmönjohtaja ja soveltuu erinomaisesti ruskistamiseen * emaloitua terästä tai ruostumatonta terästä Heli Pesonen

14 Uunipannuissa on tavallisesti GN-mitoitus.
Emaloidut ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut uunipannut voidaan pestä astianpesukoneessa. Kiinnipalaneet ruoantähteet tulee liottaa. Heli Pesonen

15 Uuniritilät ovat uunien vakovarusteita.
Käytetään uunivuokien alustoina, kokonaisten lihapalojen, paistin, kyljysten ym. paahtamiseen paistinuunissa tai kiertoilmauunissa. Materiaalina käytetään tukevaa ruostumatonta teräslankaa tai kromattua teräslankaa. Heli Pesonen

16 Uunivuokia käytetään: * ruoan kypsentämiseen uunissa * Tarjolle panoon
* säilytykseen Uunivuoan hyvä rakenne: * pyöristetty pohjan ja reunan yhtymäkohta * hyvä pinottavuus * tarttumareunat isoissa vuoissa Heli Pesonen

17 * Keramiikka (fajanssi, kivitavara, liekkivuoat)
Vuokien materiaalit: * Keramiikka (fajanssi, kivitavara, liekkivuoat) Pohjassa merkki uuninkestävä tai liekinkestävä sekä uusimmissa malleissa merkintä soveltuvuu- desta mikroaaltouuniin. * Ruostumaton teräs Käytetään eniten suurten määrien valmistukseen. Suurkeittiössä yleensä vakiomitoitettuja GN-asti- oita. * Alumiini (kertakäyttöiset alumiinifoliot) * Lasi * Emali Heli Pesonen

18 Emali, lasi- ja keramiikka-astioita käsiteltäessä varottava:
Paksuseinäiset keramiikka- ja lasivuoat soveltuvat erittäin hyvin uunissa kypsentämiseen pieniä määriä valmistettaessa. Emali, lasi- ja keramiikka-astioita käsiteltäessä varottava: - äkillisiä lämmönvaihteluita - astian kuumentamista tyhjänä - kuuman astian laskemista märälle pinnalle - kolhaisuja Heli Pesonen


Lataa ppt "Paistamisvälineet Paistamisvälineitä ovat paistinlastat ja pihdit."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google