Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuAlbert Alanen Muutettu yli 6 vuotta sitten
1
Leipomisvälineet Kaulinta käytetään vehnäleipä-, muro- ja voitaikinoiden kaulintaan. Voidaan käyttää myös murekemassojen levittämiseen helpottamaan ja nopeuttamaan työtä. Hyvän kaulimen kaulinosa on laakeroitu ja se pyörii herkästi. Heli Pesonen
2
Kaulin on riittävän painava kokoonsa nähden (1-2 kg) ja sileäpintainen.
Kaulinosa tulee olla halkaisijaltaan 7- 8 cm, ja kädensijojen riittävän pitkät ja hyvin muotoillut, etteivät sormet osu työpöytään kaulittaessa. Ammattikeittiöissä käytettävät kaulimet ovat halkaisijaltaan n cm ja painoltaan n. 2,5 kg. Heli Pesonen
3
Ne ovat myös pitempiä kuin kotitalouteen tarkoitetut.
Tavallisesta kaulimesta kädensijaa ei voi irrottaa. Kaulimen materiaalina käytetään painavia ja tiiviitä puulajeja, kuten koivu ja pyökki. Kylmien taikinoiden käsittelyyn valmistetaan kaulimia marmorista. Heli Pesonen
4
Piirakkapulikka on tarkoitettu perinteisten suomalaisten piirakoiden valmistukseen.
Se on molemmista päistään suippeneva, sileäpintainen ja oksaton, koivusta tai katajasta valmistettu pulikka. Pulikan pituus on n. 35 cm. Heli Pesonen
5
Käytön jälkeen kaulin kaavitaan esim
Käytön jälkeen kaulin kaavitaan esim. leipurinlastalla tai pyyhitään talouspaperilla. Murekemassojen käsittelyn jälkeen kaulin pestään nopeasti lämpimässä pesuainevedessä, huuhdellaan kylmällä vedellä ja kuivataan ilmavassa paikassa. Heli Pesonen
6
Muottien materiaalina käytetään: - muovia - ruostumatonta terästä
Muotteja käytetään piparkakku- ja pikkuleipätaikinoiden, torttujen ja piirakoiden leikkaamiseen. Muottien materiaalina käytetään: - muovia - ruostumatonta terästä - alumiinia - tinattua teräspeltiä Heli Pesonen
7
Hyvä muotti on kestävä ja tukeva, ja sen yläreuna on pyöristetty tai tuettu, ettei se viillä kättä muottia painettaessa. Muotin leikkauspinta on terävä ja näin säilyttää leikatessaan taikinan muodon ja rakenteen. Muotin liitoskohdan tulee olla sileä ja kulmien pyöristetyt, sillä terävät kulmat palavat helposti leivonnaisia paistettaessa. Heli Pesonen
8
Käytön jälkeen muotit pestään materiaalin mukaan joko käsin tai astianpesukoneessa, kuivataan huolellisesti ja säilytetään kuivassa paikassa. Puhdista uurteet hyvin. Heli Pesonen
9
Massapussi on muovilla kyllästetty kangaspussi.
Sitä käytetään pehmeiden massojen kuten pikkuleipätaikinoiden muotoiluun, erilaisten tahnojen, täytteiden ja kuorrutusten levittämiseen ja koristeluun. Massapussin korkeuden tulisi olla cm ja materiaalin notkea ja murtumaton. Heli Pesonen
10
Pursotinkärjen eli tyllan materiaalina on tinattu pelti.
Pussin sisäpinnan tulee olla liukas, että se edistäisi käsiteltävän massan liukumista pussissa kohti pursotinkärkeä. Pursotinkärjen eli tyllan materiaalina on tinattu pelti. Pursotinpusseja on myös saatavana kertakäyttöisinä muovista valmistettuna, tai pussin voi valmistaa itse voipaperista tai muovista. Heli Pesonen
11
Muovi ei kestä korkeita lämpötiloja.
Massapussi pestään käytön jälkeen lämpimässä pesuaineliuoksessa ja huuhdellaan juoksevalla vedellä. Muovi ei kestä korkeita lämpötiloja. Pussi kuivataan ja säilytetään säilytystelineessä. Pursotinterät pestään käsin ja kuivataan huolellisesti ruostumisen estämiseksi. Heli Pesonen
12
Taikinapyörän terä on joko sileä tai aaltomainen.
Taikinapyörää käytetään pikkuleipä-, torttu- ja piirakkataikinoiden leikkaamiseen ja muotoiluun. Pitsojen paloitteluun käytetään taikinapyörää isompaa pitsaleikkuria, jossa on sormisuojat estämässä käden liukumista terälle. Taikinapyörän terä on joko sileä tai aaltomainen. Heli Pesonen
13
Aaltomainen terä leikatessa myös koristelee leikattavaa tuotetta.
Kaaviloitujen taikinoiden leikkaamiseen sopii parhaiten sileäteräinen terävä taikinapyörä, joka leikatessa säilyttää taikinan kerroksien rakenteen. Taikinapyörän kahvan tulee olla riittävän pitkä ja tukeva ja terän helposti pyörivä. Heli Pesonen
14
Terän halkaisijan tulee olla riittävän leveä, jotta se leikkaa muotoiltavan taikinan pohjaan asti.
Taikinapyörän terä on ruostumatonta terästä, tinattua peltiä tai alumiinia ja kahva lakattua tai maalattua puuta. Käytön jälkeen taikinapyörä pestään käsin ja kuivataan huolellisesti ruostumisen estämiseksi. Heli Pesonen
15
Sarjaleikkuria käytetään taikinoiden ja leivonnaisten leikkaamiseen ja ruoanvalmistuksen eri vaiheissa raakojen ja kypsien massalevyjen leikkaamiseen. Sarjaleikkureita on 5- ja 7- teräisiä, ja ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Sarjaleikkurin teräväli on säädettävissä säätöruuvilla. ÄLÄ irrota säätöruuvia. Heli Pesonen
16
Hyvän sarjaleikkurin terät ovat teräviä ja pyörivät hyvin.
Sarjaleikkurin kehikon ja pyörien kiinnityksen tulisi olla kestävä. Leikkuri voidaan pestä käsin tai astianpesukoneessa Heli Pesonen
17
Siveltimiä käytetään leivonnaisten voiteluun ennen paistamista ja vuokien voiteluun tarttumisen estämiseksi. Siveltimiä käytetään myös ruoanvalmistuksessa kuten paistettavien ja paahdettavien tuotteiden voiteluun kyp- sennyksen aikana. Heli Pesonen
18
Munalla voitelemiseen käytettävän siveltimen harjaksien tulee olla pehmeät ja rasvalla voiteluun taas riittävän jäykät. Siveltimen varsiosa voi olla puuta tai muovia ja harjakset muovia (polyamidia tai polypropeenia). Ruoanvalmistus tarkoitukseen parhaiten sopii eläinkuidusta valmistettu sivellin. Heli Pesonen
19
Eläinkuitu kestää parhaiten korkeita lämpötiloja.
Sivellin pestään heti käytön jälkeen astianpesuaineella ja harjalla. Heli Pesonen
20
Kaavinta eli nuolijaa käytetään kaapimiseen työskentelyn päätteeksi.
Astioiden kaapimisella vähennetään ruokajätteen määrää ja helpotetaan astioiden puhdistumista. Leipurinkaavinta voi käyttää myös taikinan paloitteluun työpöydällä ennen muotoilua. Heli Pesonen
21
Hyvä kaapimen kaavinosa on suuri ja notkea mutta ei liian taipuisa.
Kaavinosan kärjen tulee olla riittävän leveä tasapohjaisten astioiden kaapimiseen. Varren tulee olla tukeva ja kiinnityksen pitävä. Hyvän kaapimen varren pituus on vähintään 15 cm. Heli Pesonen
22
Kaavinosan materiaali on tekokumia tai muovia.
Ammattikeittiöihin valmistetaan kaapimia, joiden pituus on noin cm. Kaavinosan materiaali on tekokumia tai muovia. Varsiosa on puuta, muovia tai ruostumatonta terästä. Kuminen kaavin tulee pestä heti käytön jälkeen, sillä rasva haurastuttaa kaavinosaa. Leipurinkaavin on kokonaan muovia. Heli Pesonen
23
Pihtien materiaalina on alumiini tai ruostumaton teräs.
Pihdit on tarkoitettu leivonnaisten ja muun kappaletavaran nostamiseen, kun niihin ei voi koskea käsin. Hyvät pihdit ovat kestävät ja ne on valmistettu yhtenäisestä tukevasta materiaalista. Pihdeissä on hyvä muotoilu, ovat käteen sopivat ja niiden tarttumapinta on tarpeeksi leveä. Pihtien materiaalina on alumiini tai ruostumaton teräs. Käytön jälkeen pestään käsin tai koneessa materiaalin mukaan. Heli Pesonen
24
Materiaalina käytetään joko - alumiinia; pinnoitettuna,
Kakkuvuokia valmistetaan erilaisista materiaaleista erikokoisina ja –muotoisina. Materiaalina käytetään joko - alumiinia; pinnoitettuna, pinnoittamattomana tai eloksoituna - keramiikkaa - lasia - silikonia Heli Pesonen
25
Materiaalista riippuu vuoan lämmönjohtokyky ja paisto-ominaisuudet.
Hyvä kakkuvuoka on kooltaan n. 1,8 litraa ja sen materiaalin lämmönjohtokyky on hyvä. Vuoan tulee olla ruostumaton, tukeva ja siinä olevan pintakäsittelyn kestävä. Heli Pesonen
26
Torven koko vaikuttaa kakun tasaiseen kypsymiseen.
Rengasvuoan torven tulee olla melko suuri, 6- 8 cm ja vuoan reunoja korkeampi, umpinainen ja kiinteä. Torven koko vaikuttaa kakun tasaiseen kypsymiseen. Vuoassa olevan kuvioinnin tulee olla loiva tasavärisen paistotuloksen aikaansaamiseksi. Heli Pesonen
27
Vuoan tulee olla sellainen, että kakku irtoaa siitä helposti.
Vuoan muodon tulee olla sellainen, että viipaleista saadaan kauniita. Tummaksi eloksoidussa alumiinivuoassa voidaan leivonnainen kypsentää 20 astetta alhaisemmassa lämpötilassa kuin muissa vuoissa materiaalin hyvän lämmönjohtoky- vyn ansiosta. Heli Pesonen
28
Käsittelemätön alumiini tummuu käytössä, mikä vaikuttaa kakun paistopintaa tummentavasti.
Teflonoitu alumiini on helposti naarmuuntuvaa, ja paistotulos saattaa olla muita materiaaleja vaaleampi. Teflonoitua vuokaa käytettäessä voitelu ja korppujauhotus ei ole välttämätöntä. Heli Pesonen
29
Uusin vuokamateriaali on silikoni.
Tästä valmistetut vuoat voivat olla muodoltaan muista vuoista poikkeavia. Ne ovat käyttöominaisuuksiltaan helppohoitoisia ja monipuolisia. Heli Pesonen
30
Ne kestävät myös jäähdyttämisen.
Vuokia voidaan käyttää tavallisessa paistinuunissa ja mikroaaltouunissa. Ne kestävät myös jäähdyttämisen. Silikonivuokien käytössä on vältettävä teräviä ja metallisia työvälineitä. Heli Pesonen
31
Leivos- ja torttuvuokia käytetään leivosten, torttujen ja torttupohjien valmistukseen.
Vuoat ovat matalareunaisia, ja joissakin niissä voi olla irtopohja helpottamassa valmiin leivonnaisen irrottamista. Pitovuoaksi sanotaan vuokaa, jossa täytteelle on sopiva syvennys, kun leivonnainen on kumottu. Heli Pesonen
32
Vuokien materiaalina käytetään: - alumiinia
Leivoksia ja muffinsseja varten tarkoitetut vuoat voivat olla yksittäisiä tai yhtenäisenä peltinä. Vuokien materiaalina käytetään: - alumiinia - pintakäsiteltyä alumiinia - lasia - keramiikkaa - silikonia - tinattua peltiä Heli Pesonen
33
Vuoassa on loivat uurteet, ja sen materiaalin lämmönjohtokyky on hyvä.
Pieniä leivosvuokia saa myös kertakäyttöisinä paperista valmistettuina. Hyvä leivosvuoka on: - tukeva - muotonsa säilyttävä - pinottava Vuoassa on loivat uurteet, ja sen materiaalin lämmönjohtokyky on hyvä. Heli Pesonen
34
Pesun jälkeen vuoka kuivataan huolellisesti.
Vuoat puhdistetaan käytön jälkeen kuumalla vedellä ilman pesuainetta, ettei rasva irtoa liian tarkkaan vuoan pinnalta. Vuokia puhdistettaessa tulee välttää liian karkeita pesuvälineitä, jotta pinta ei naarmuuntuisi. Pesun jälkeen vuoka kuivataan huolellisesti. Heli Pesonen
35
Uunipellit ovat leivonnaisten paistamiseen tarkoitettuja.
Ne on valmistettu: - ruostumattomasta teräksestä - alumiinista - teräksestä Alumiinipelti on hyvä lämmönjohtaja. Takorautapelti ruostuu helposti, joten se on kuivattavahyvin pesun jälkeen. Heli Pesonen
36
Uunipellit on rasvattava hyvin, että leivonnaiset eivät tartu kiinni.
Uunipelti on matalareunainen tai sivuilta kokonaan reunaton. Pellin tulee olla kyllin tukeva, että se ei kuhmuuntuisi käytössä. Heli Pesonen
37
Pelleissä tulee olla pyöristetyt kulmat.
Sivujen ja reunojen loivat yhtymäkohdat ovat helppoja puhdistaa. Patonkipellit ovat alumiinisia, niissä on GN-mitoitus ja muotoiltu patonkien mukaan. Heli Pesonen
38
Tämä peltikoko on normaalia GN-mitoitusta suurempi.
Uunipelleissä käytetään tavallisimmin GN 1/1 tai GN 2/1 mitoitusta tai leipomopeltimitoitusta, joka on 400 x 600 mm. Tämä peltikoko on normaalia GN-mitoitusta suurempi. Pienissä uuneissa mitoitus voi olla myös GN- mitoitusta pienempi. Heli Pesonen
39
Bake-off- uuneissa on usein leipomopeltimitoitus
Bake-off- uuneissa on usein leipomopeltimitoitus. Mitoitus onkin aina tarkistettava. Käytön jälkeen pellit puhdistetaan kevyesti pyyhkien, tarpeen mukaan ne pestään käsin, kuivataan ja rasvataan. Heli Pesonen
40
Hyvän ritilän ominaisuuksia ovat: - tiheä pienille leivonnaisille
Leivinritilä eli kuorrutusritilää käytetään leivonnaisten jäähdyttämiseen ja kuorruttamiseen. Hyvän ritilän ominaisuuksia ovat: - tiheä pienille leivonnaisille - harva suurille leivonnaisille - tukeva - ruostumaton - ei anna makua - jalallinen Heli Pesonen
41
Materiaalina käytetään tinattua rautalankaverkkoa tai ruostumatonta terästä.
Käytön jälkeen pesu harjalla lämpimässä pesuainevedessä, huolellinen kuivaus. Heli Pesonen
42
Liinan koko on vähintään sama kuin leivinpellillä.
Kohotusliinaa käytetään erilaisten kohotettavien leivonnaisten suojana sekä jo paistettujen päällä. Liinan koko on vähintään sama kuin leivinpellillä. Liinan ominaisuuksia ovat helppo puhdistaa ja se on riittävän suuri. Heli Pesonen
43
Liina pestään tarvittaessa valkopesuohjelmalla.
Liinan materiaalina käytetään prosenttista puuvillaa, mieluiten valkoista. Liina pestään tarvittaessa valkopesuohjelmalla. Heli Pesonen
44
Leivinpaperia käytetään: - uunipellillä korvaamassa voitelu
- leivonnaisten siirtämiseen - kaulittaessa työpöydällä estämässä kiinni tarttumista - tummumiselta suojaamiseen paistettaessa - vuokien vuoraamiseen Leivinpaperin koot: - rullat 38x 10 m tai 20 m - arkkeina 43x 58 cm Heli Pesonen
45
Leivinpaperin materiaalina on molemmin puolin silikonikäsitelty pergamiini.
Heli Pesonen
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.