Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointia työstä.
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
Hallituksen esitys 67/ / Pirkko Mäkelä-Pusa.
TaiKin Henki -talo TYÖKYKY työ Esimiestyö ja johtaminen työn sisältö työ-yhteisö arvot asenteet motivaatio ammatillinen osaaminen terveys EFQM kokonais-
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
IkäONT kehittämisteemoja opinnäytetyöaiheiden pohjaksi lokakuu 2012.
Työhyvinvointisuunnitelma työhyvinvointityön pohjana
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Pirkko Rimpilä-Vanninen
Työfysioterapeutti – Työterveyshuollon asiantuntija
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND SYSTEEMINEN NÄKÖKULMA ASIANTUNTIJAYHTEISTYÖHÖN Systeemiälytapaaminen Kristiina Hukki.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Asiakkaan osallisuus omien palveluiden kehittämiseen – Ravitsemus, liikunta ja toimintakyky – kolme asiaa, millä mahdollistetaan kotona kokonainen elämä.
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Työnohjauksen hallinta
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Työnohjauksen hallinta
Organisaation osaaminen ja työhyvinvoinnin merkitys Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi – tapaaminen Valtiotieteiden maisteri (väit.) Tomi.
” Expanding the Psychosocial Work Environment: Workplace Norms and Work-Family Conflict as Correlates of Stress and Health” Journal of Occupational Health.
Työterveyshuollon erikoislääkäri
Kulttuuriset tarinat Tarinallinen, narratiivinen tutkimus Tarina
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
TYK Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea “Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Ops seminaari Askola.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
1 Digitarinat Ikäihmisten toimintakyvyn tukemisessa YTT Yliopettaja Ossi Salin Terveysteknologia & eHealth Helsinki.
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry TYÖYHTEISÖLIIKUNTA TYÖKALUNA TYÖYHTEISÖN HYVINVOINNIN EDISTÄMISESSÄ Koulutuksen järjestäjien.
4 Toimintakyky ja ergonomia. Toimintakyky Selviytymistä asioista, joita elämässä tulee eteen (arkiaskareet – elämän murheet) Jaottelu: – Fyysinen toimintakyky.
Eija Mämmelä / OAMK1 Ergonomia ja työkykyisyys Eija Mämmelä OAMK syksy 2010 Aineistot OAMK Opiskelijoiden intrassa Potilassiirrot myös
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
KOULU-NUORISOTYÖNTEKIJÄN AMMATTI- IDENTITEETTI Koulun erityisnuorisotyöntekijä Ritva Rantola Pieksämäen kaupunki
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaaminen
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaaminen
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
TET =Työelämään tutustuminen
Ikäihmisten kuntoutus
3 Minuudessa on kaksi puolta
Oikea palvelut oikeaan aikaan
Kuntoutus - kuntoutuminen
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
TET =Työelämään tutustuminen
Miten tukea osatyökykyisen asiakkaan voimavaroja?
O0525KO TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSOHJAUS
Työkykyä edistävä toiminta
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäiselle – Keski-Suomi
Työura osatyökykyisenä
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
Suomen Ensiapukoulutus
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Voimavarat työssä -kysely 2010
Työterveyshuollon järjestäminen Henkilökohtaisen avustajan työnantajalle Työterveyshoitajat Taru Eerola, Anne Laatikainen, Jaana Niemi ja Merja Koivisto.
Tukea työhön paluuseen tai työssä jaksamiseen
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys Työkyvyn tasapainomalli Integroitu tai systeeminen työkykykäsitys Moniulotteinen työkykymalli Lähde: ”Työkyky ja työkyvyttömyys”, kirjassa ”Kuntoutuksen perusteet” Järvikoski, Härkäpää. 2004.

Lääketieteellinen työkykykäsitys työkyky on yksilön psykofyysisen järjestelmän ominaisuus se on terveyttä ja sairauksien puuttumista työkyvyn ongelmat sairauksien ja vammojen esiintymistä työkyvyn ylläpito sairauksien ja varhaista toteamista ja lääketieteeseen pohjaavia menetelmiä

Työkyvyn tasapainomalli työkyky yksilön psykofyysisen ja toimintakyvyn ja työn vaatimusten tasapainoinen suhde työkykyisellä psykofyysinen toimintakyky riittää työn vaatimuksista selviytymiseen epätasapainon syynä toimintakyvyn alentuminen tai työn liialliset vaatimukset vastataan yksilön toimintakykyä parantamalla ja/tai työn vaatimuksia muuttamalla

Integroitu tai systeeminen työkykykäsitys työkyky yksilön ja ympäristön muodostaman systeemin ominaisuus ollen sidoksissa aikaan, paikkaan ja tehtävään työkykyongelmat tämän systeemin häiriöitä muutos yhdessä osassa vaikuttaa kaikkiin; työkyvyn ylläpitäminen ja edistäminen merkitsee koko systeemin kehittämistä ja voi alkaa jostakin vaikuttaen muihin

Moniulotteinen työkykymalli Eräänlainen tasapainomallin ja integroidun mallin yhdistelmä Keskeiset osatekijät: työssä jaksaminen työn hallinta osallisuus työyhteisössä

Psykososiaalinen työympäristö vaikuttaa... Työn hallinnan vähyys, heikko organisointi Sosiaalisen tuen vähyys Työstä saadun arvostuksen ja palkitsemisen vähyys Työn vaatimusten lisääntyminen Organisaation heikko oikeudenmukaisuus Muutokset ”muutosten vuoksi” ... kokemukset vievät yhtälailla sairauslomalle kuin sairaudet tai ”terveysriskikäyttäytyminenkin”

Narratiivinen näkökulma Viime vuosina esille monissa ns. ihmistieteissä Ajassa etenevien tapahtumien tarkastelu niille annettujen merkitysten kautta Kertoessaan elämänsä tapahtumista ja pohtiessaan niiden moninaisuutta ihminen luo muodostuvan tarinan avulla jäsennyksen ja kokonaisuuden elämänsä merkityksellisistä tapahtumista Valkonen (1997) korostaa narratiivisessa työkykykäsitteessä työkyvyn kontekstuaalista ja dialogista ulottuvuutta

Työ elämäntarinassasi... Kun arvioit toimintasi suuntaa ja etenemistä, omaksut tarinan itsestäsi työntekijänä Tarina on ajan muokkaama sisäinen malli, jonka perustana sosiaalisen ja kulttuurisen ympäristön vaikutukset Tarina sitoo nykyiset kokemukset menneisyyteen ja tulevaisuuteen. (Valkonen 1997; Järvikoski 2004)