Eerik, Aku, Maiju ja Riina

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Nuoren urheilijan ravitsemus
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
C-vitamiini Sanna Syväjärvi 2008.
KASVIKSET.
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Suomen Suunnistusliitto
Marjat ruokapalveluissa
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elämälle välttämättömät metallit
A-vitamiini ja näkeminen
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
A-vitamiini ja näkeminen
Nuoren urheilijan ravitsemus
Pharmanex® Bone Formula
Proteiinit.
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Tuoteinfo, Apteekki ravintolisät
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
Avanteen hoidon perusteet
K-vitamiini ja kalkkeutuminen
Materiaalin käyttö Ravitsemus-alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty Alustus mukailee.
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Eerik, Aku, Maiju ja Riina Vitamiinit Eerik, Aku, Maiju ja Riina

Mitä ovat vitamiinit? Vitamiinit ovat kaikille elintärkeitä aineita. Ne ovat orgaanisia yhdisteitä, joita emme pysty itse tuottamaan lainkaan tai ainakaan riittävästi. Ne muun muassa auttavat immuunipuolustusta ja säätelevät aineenvaihdunnan monimutkaisia tapahtumia. Vitamiinien saanti pohjautuu ravintoon. Ihminen tarvitsee 13 eri vitamiinia Vitamiinit jaotellaan kahteen ryhmään: rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin.

A-vitamiini A-vitamiini eli retinoli on eräs rasvaliukoinen vitamiini. A-vitamiini on erityisen tärkeä ihmisen näkökyvylle hämärässä ja luuston kasvulle. Lisäksi se osallistuu solujen kasvuun ja erilaistumiseen. A-vitamiini on tärkeä myös lisäätymiskyvyn ja immunivasteen kehittymiselle. A-vitamiinin tavanomaisina lähteinä toimivat esimerkiksi erilaiset maitotuotteet, tummat hedelmät, lehtivihannekset ja maksa.

B-vitamiinit B-vitamiinit ovat kaikki vesiliukoisia ja niitä on 8 erilaista. B-vitamiini on usein jotain mikä on yhteydessä muun muassa ruuan sulatukseen ja erityisesti aineenvaihduntaan. B-vitamiini yhdistetäänkin tästä syystä ihon, kynsien ja hiusten terveyteen. Täysjyväleipä ja kuivahiiva sisältävät reilusti B-vitamiinia. Muita B- vitamiinin lähteitä ovat maitotuotteet, pavut, idut, mantelit, pähkinät, siemenet, maksa ja luonnonriisi sekä tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali. B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisistä ruoka-aineista, kuten lihasta, kananmunasta, maitotuotteista ja kalasta.

C-vitamiini C-vitamiinin eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. C-vitamiinilla on elimistössämme useita eri tehtäviä. Se edistää esimerkiksi kalsiumin ja raudan imeytymistä maidosta ja kasviksista. Se toimii myös antioksidanttina. C-vitamiinia saa erityisesti esim. perunasta, iduista ja juureksista, sitrushedelmistä, tyrnimarjasta, kiivistä, paprikasta, persiljasta ja ruusunmarjasta.

D-vitamiini D-vitamiini eli kolekalsiferoli on rasvaliukoinen vitamiini. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä, se auttaa kalsiumia imeytymään. Tämä taas auttaa sen kiinnittymisessä luustoon. D-vitamiini vaikuttaa lapsilla kasvuun ja siksi sen riittävä saanti on turvattava ruokavaliossa. Kesällä iho valmistaa itse D-vitamiinia aurinkoa saataessa. Talven aikana taas D-vitamiinia saa pääasiassa ravinnosta. Normaalissa ravinnossa D-vitamiinin pääasiallisia lähteitä ovat kala ja sen öljy. Lisäksi D-vitamiini saa maitotuotteista, kananmunista ja sienistä.

E-vitamiini E-vitamiini eli tokoferoli on rasvaliukoinen vitamiini. E-vitamiini toimii esimerkiksi antioksidanttina. E-vitamiinin tyypillisiä lähteitä ovat muun muassa kylmäpuristetut rypsi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljyt. Lisäksi kasvismargariinit. E- vitamiinin lähteinä toimivat myös erilaiset kokojyvävalmisteet, munankeltuainen, kalan mäti, pähkinät.

K-vitamiini K-vitamiini eli fyllokinoni on rasvaliukoinen vitamiini. K-vitamiini on erityisen tärkeä veren hyytymisen suhteen ja k-vitamiinia tarvitaan myös kalsiumin aineenvaihduntaan. K-vitamiinia saa muun muassa erilaisista lehtikasviksista, kuten lehtikaalista, parsakaalista ja pinaatista. Lisäksi perunasta, kananmunista ja kasviöljyistä.

lähteet Avainapteekit.fi Vitamiinit.org Vitaelab.fi