AISTIT Aistinelimissä ärsykkeisiin reagoivia reseptorisoluja (aistisolut), joissa fysikaaliset ja kemialliset ärsykkeet aikaansaavat impulsseja => impulssi välittyy aivojen aistinalueelle ja syntyy tietty aistimus Kemialliset aistit: haju + maku Fysikaaliset aistit: näkö, kuulo, tunto (kipu, paine, kylmä & kuuma), asento & liikeaisti
Tuntoaisti Ihon reseptorit aistivat kylmää, kuumaa, painetta & kipua reseptoreina tuntokeräset + vapaat hermopäätteet (kipu) aistimuksen laukaisee solukalvojen mekaaninen painuminen => ionien määrä solun sisä- ja ulkopuolella muuttuu => aktiopotentiaali tuntoaistinsoluja ihon lisäksi myös lihaksissa, nivelissä ja sisäelimissä
Asento ja tasapainoaisti Asentoaisti on osa tasapainoaistia ja se kertoo ruumiin osien asennosta toisiinsa nähden Tasapainoaisti koostuu kolmesta osasta: liike-elimestä (kaarikäytävät), kuulokivielimestä ja mm. lihaksissa olevista reseptoreista, jotka muodostavat asentoaistin Sisäkorvan soikea- & pyöreä rakkula (pään asento) Sisäkorvan kolme kaaritiehyttä (pään liikkeet) pään liikkuessa neste ärsyttää karvasoluja myös lihaksissa ja jänteissä asento- ja liikeaistin reseptoreita (ns. lihaskäämit)
Hajuaisti Kemiallinen aisti Hajureseptorisolut sijaitsevat nenäontelon limakalvolla Hengitysilman kemialliset aineet liukenevat nenän limakalvolle ja ärsyttävät hajureseptoreja => viesti aivojen hajualueelle Hajuaisti erottaa noin 1000 hajua
Makuaisti Kemiallinen aisti Makuaisti sijaitsee kielinystyjen makusilmuissa , makumolekyylit liukenevat sylkeen Ihminen maistaa neljä perusmakua (makea, suolainen, hapan, karvas)
Kuuloaisti Korva jakautuu ulko-, väli-, ja sisäkorvaan Ulkokorva: Välikorva: Sisäkorva: