Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

IHMISEN BIOLOGIA: SOLU

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "IHMISEN BIOLOGIA: SOLU"— Esityksen transkriptio:

1 IHMISEN BIOLOGIA: SOLU

2 Solu on ihmisen rakenteen perusyksikkö
tuma 1 2 solulima solukalvo 3 mitokondrio 4 muita soluelimiä 5 Etsi oppikirjaa apuna käyttäen eläinsolun eri osien tehtävät ja kirjoita ne annettuun monisteeseen.

3 Solun osien tehtävät: Tuma ohjaa solun toimintaa, sisältää perintötekijät. Solulima täyttää solun, sisältää vettä ja siihen liuenneita aineita. Solukalvon avulla solu ottaa ja poistaa aineita. Mitokondrio on solun voimala, jossa vapautuu energiaa solun käyttöön. Muut soluelimet muun muassa valmistavat ja hajottavat aineita.

4 Eri tehtäviin erilaistuneet solut muodostavat kudoksia:
Hermokudos aivot, selkäydin ja muu hermosto. Tukikudos luut, jänteet, rasvakudos, veri. Lihaskudos lihakset, sydän, verisuonten, ruuansulatuskanavan ja keuhkojen seinämät. Pintakudos iho, ruuansulatuskanavan ja keuhkojen sisäpinta.

5 Mitä soluissa tapahtuu?

6 Keskeisiä käsitteitä Kantasolu: Esim. alkion solut, joista eri elimet saavat alkunsa ja solut, joista tietyn kudoksen solut syntyvät jakautumalla. (luuytimen kantasolut tuottavat verisoluja). Kudos: rakenteeltaan ja toiminnaltaan samanlaisten solujen muodostama kokonaisuus. Elin: useasta eri kudoksesta muodostunut kokonaisuus, joka on erikoistunut tiettyyn tehtävään tai tehtäviin. Elimet muodostavat yhdessä elimistöjä, esim. verenkiertoelimistö.

7 Kasvisolun rakenne 3 2 1 4 7 6 5 viherhiukkanen solulima tuma
solukalvo 7 soluelimiä 6 solunesterakkula 5 soluseinä

8 ELÄINSOLU KASVISOLU


Lataa ppt "IHMISEN BIOLOGIA: SOLU"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google