Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

IHMINEN.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "IHMINEN."— Esityksen transkriptio:

1 IHMINEN

2 1. Ruoansulatus Suu hienontaa ruuan hampailla. Ruokaan sekoittuu sylkeä ja se tekee siitä liukkaampaa jotta se on helpompi niellä. Ruoka on suussa noin 15 minuuttia. Nielemisen jälkeen ruoka kulkeutuu ruokatorvea pitkin mahalaukkuun. Se kestää vain kaksi sekuntia. Mahalaukun seinämät tuottavat happoa joka tuhoaa ruuan mukana tulleet taudin aiheuttajat. Samalla mahaneste pilkkoo valkuaisaineet. Tämä kestää noin kaksi-neljä tuntia. Ohutsuoli on melkein kuusi metriä pitkä. Sen alkupäässä ruokaan sekoittuu maksan tuottamaa ja sappirakon varastoimaa sappea. Se auttaa rasvojen hajoamisessa. Ohutsuolesta ja maksasta ruokaan sekoittuu lisää ruoansulatusnesteitä. Ne viimeistelevät hiilihydraattien, rasvojen ja valkuaisaineiden pilkkoutumisen pienenpiin osiin. Loppupäässä ravinto aineet imeytyvät vereen joka kuljettaa ne koko elimistöön. Tämä kestää noin yksi-neljä tuntia.

3 Ruoansulatus Kuidut ja ne ravintoaineet jotka eivät ole sulaneet kulkeutuvat paksusuoleen jossa bakteerit hajottavat ne. Jäljelle jääneet kuona- aineet siirtyvät peräsuoleen. Kun peräsuoli on täynnä, jätteitä alkaa poistua virtsana ja ulosteena. Kuvia

4 2.Verenkierto Verenkiertoelimistö muodostuu sydämestä ja verisuonista. Verisuonia on valtimo, laskimo ja hius suonet. Verisuonet ovat veren kuljetus reittejä. Veri muodostuu verinesteestä eli plasmasta ja verisoluista. Verinesteen ansiosta verestä tulee juoksevampaa, sillä se on enimmäkseen vettä. Verisoluja on kolmen laisia: valkosolut, punasolut ja verihiutaleet. Valtimot ovat verisuonia jotka ovat hyvin paksuseinäisiä. Valtimot kuljettavat verta koko elimistöön ja vievät verta pois sydämestä. Valtimot merkitään yleensä punaisella Laskimot tuovat verta takaisin sydämeen. Laskimot ovat valtimoita ohuempia suonia ja ne merkitään yleensä sinisellä. Hius-suonet yhdistävät laskimot ja valtimot. Hius-suonet ovat verisuonista ohuimpia. Hius-suonet ovat niin ohuita että happi ja hiilidioksidit pääsevät niistä läpi. Sydän on suunnilleen oman omistajansa nyrkin kokoinen ja se sykkii minuutissa noin 60 kertaa ja se jokaisella minuutilla pumppaa verta 2 desilitraa.

5 Sydän ja verenkiertoelimistö
Vasen eteinen Oikea eteinen sydän Vasen kammio Oikea kammio

6 3.Hengitys Ihmisellä on hengityselimistö jonka avulla ihminen pystyy hengittämään. Hengityselimistöön kuuluu kaksi keuhkoa jotka ovat kylkiluiden suojassa, nenä ja suuontelot joiden kautta ilma tulee sisään ja ulos, henkitorvi, keuhkoputki ja keuhkorakkulat jotka sijaitsevat keuhkoissa. Kun ihminen hengittää sisäänpäin keuhkot täyttyvät ilmalla ja pallealihas painuu alaspäin. Kun ihminen hengittää ulospäin keuhkot tyhjenevät ja pallealihas nousee. Ihminen voi huoltaa hengitys elimistöään liikkumalla

7 Hengityselimistön huoltaminen
Ihminen voi huoltaa hengitys elimistöään liikkumalla esim. hiihtäminen, pyöräily, kävelyllä käyminen ja kaikki muu liikunnallinen. Myös tuulettamalla keuhkoja pitää ne hyvä kuntoisina. Tupakointi saastuttaa keuhkoja niin että ne ovat huonot. Myös pöly, ilman saasteet ja noki vahingoittavat keuhkoja. Terveenä keuhkot ovat vaaleanpunaiset mutta kun on saastuttanut niitä ne mustenevat.

8 4. Ihmisen rakenne Ihmisessä oleva iho suojaa ihmisen elimistöä kuivumiselta ja taudinaiheuttajilta, myös iho jäähdyttää ihmistä kun sen elimistön lämpötila nousee esim. liikkuessa. Iho muodostuu kahdesta osasta orvaskedesta ja verinahkasta. Orvaskesi on päällä ja verinahka alla Ihmistä pitää pystyssä luusto, luusto myös suojaa ihmisen pehmeitä elimiä kuten aivoja ja keuhkoja. Luu on luukudosta joka on kovaa ja sitkeää. Tukiranka muodostuu luustosta ja selkärangasta. Selkäranka muodostuu nikamista, joiden välissä on pehmeää rustoa.

9 Lihakset Ihmisessä on myös lihakset joiden avulla ihminen pystyy liikuttamaan eri kehonsa osia. Kun koukistaa käsivarren, hauislihas supistuu ja vetää luuta niin että se koukistuu. Kun ojentaa käsivarren, olkalihas supistuu ja vetää luuta niin että se ojentuu. Luita ja lihaksia pystyy myös vahvistamaan liikunnalla. Jos ihminen ei liiku luut ja lihakset eivät saa paljoa happea ja ravintoa ja niitä tärkeitä aineita mitä veri tuo.

10 Luusto, iho ja lihakset luus- to lihakset iho

11 5. Aivot ja hermostot Ihmisen liikkeitä ohjaa aivot. Aivot ovat pehmeää kudosta ja ne sijaitsevat pääkallo luiden suojassa päässä. Jos aivot vahingoittuvat ne eivät enään kasva takaisin. Aivojen kuori on poimuinen ja jos poimut suoristetaan aivokuori olisi sängynpeiton kokoinen. Aivoissa on hermosolua. Yö uni on tärkeää koska, kun ihminen nukkuu aivot käsittelevät saamansa tiedon. Aamulla on helpompi opiskella kun on virkeä ja aivot ovat käsitelleet tiedon että uudelle on tilaa.

12 Hermostot Hermostoiden avulla aivot ja muut elimet ovat yhteydessä kaiken aikaa. Viestit kulkevat noin 400 kilometrin tunti vauhtia eli noin 100 metriä sekunnissa. Hermostot ovat ohuita johtoja. Hermostoissa kulkevia viestejä kutsutaan hermopulsseiksi. Jotkut hermostot kulkevat selkäytimen joka sijaitsee nikamien suojassa ja ääreishermoston kautta. Jos ihminen koskettaa kynttilässä palavaa tulta niin ennen kuin aivot ovat ymmärtäneet vaaran sormessa olevat tuntohermot ovat ehtineet lähettää viestin selkäytimelle joka käskee lihaksia ottamaan käsi pois. Tätä kutsutaan refleksiksi. hermosto aivot

13 6. Aistit Ihmisellä on viisi aistia. Kuulo, näkö, haju, maku ja tunto aistit. Aistit keräävät ihmiselle tietoa ympäristöstä. Kuulo aisti Ihmisen korvassa on tärykalvoja jotka saavat tärisemään ilmassa olevat ääniaallot. Tärykalvosta ääniaallot siirtyvät välikorvan kuuloluihin. Kuuloluu on ihmisen pienin luu. Kuuloluusta ääniaallot siirtyvät sisäkorvassa olevaan simpukkaan. Simpukassa sijaitsevat aistisolut joissa syntyvät hermopulssit jotka siirtyvät hermoa pitkin aivoihin.

14 Korva

15 Silmät Silmään tulee valosäteitä pienestä reiästä mustuaisesta eli pupillista. Kuitenkaan tarkkaan näkemiseen ei riitä pelkkä reikä. Silmässä on sarveiskalvo ja se sisällä oleva neste muodostavat linssin joka tarkentaa kuvan asiasta verkkokalvolle. Mykiö hienotarkentaa kuvalaatua. Silmän verkkokalvolle asia tai esine tulee ylösalaisin.

16 Haju ja makuaistit Nenän avulla ihminen voi haistaa ja tunnistaa ilmasta tuhansia tuoksuja. Ihmisen hajumuisti on pitkä joten ihminen voi muistaa jonkun haistamansa hajun pitkänkin ajan kuluttua. Hajuaistin apuna on makuaisti. Hajun merkityksen maulle tunnistaa siitä kun nenä on tukossa niin mikään ruoka ei maistu millekään. makea hapan karvas suolainen

17 Tuntoaisti Iho tuntee miljoonien ihossa olevien ärsykkeiden eli aistinsolujen avulla. Niiden avulla ihminen tunnistaa esim. kuuman ja kylmä. Jos ihminen sulkee silmät ja koskettaa jotain esinettä sormenpäiden herkät aistinsolut keräävät tietoa esineen koosta, pinnan laadusta ja muodosta.

18 7.Ihmisen lisääntyminen
Ihminen saa alkunsa sukupuolisoluista. Naisella oleva munasolu joka syntyy ja kehittyy munasarjassa. Kiveksessä syntyy miehen siittiöt. Yhdynnässä mies työntää siittimen naisen emättimeen. Satoja miljoonia siittiöitä lähtee miehestä uimaan kohti naisen munasolua kun mies saa siemensyöksyn. Vain yksi se nopein kaikista sadoista miljoonista siittiöstä tunkeutuu munasoluun ja hedelmöittää sen. Hedelmöittynyt munasolu jakautuu kahtia ja taas kahtia ja tätä jatkuu koko ajan. Noin 4-7 vuorokauden kuluessa hedelmöittymisestä solut uppoutuvat kohdun limakalvoon ha kiinnittyvät siihen.

19 Ihmisen lisääntyminen
Kohdussa solut jatkavat koko ajan jakautumista ja eri solurykelmät alkavat kehittyä elimiksi. Noin kuukauden kuluessa niistä kehittyy alkio. Alkio alkaa muistuttaa ihmistä kahdeksan viikon kuluttua ja silloin sitä aletaan kutsua sikiöksi. Kohdussa sikiö on lapsivedessä, jossa on mahdotonta hengittää keuhkoilla. Kohdussa vauva saa tarvitsemansa ravinnon ja hapen äidiltään napanuoran kautta. Kohtuun on kiinnittynyt istukka jonne menee kaikki kuona- aineet. Äidin verenkierrosta menee istukan ja napanuoran kautta ravinteita vauvalle.


Lataa ppt "IHMINEN."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google