Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

8. kurssikerta Työt 28-32 ja DTVEE 22.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "8. kurssikerta Työt 28-32 ja DTVEE 22."— Esityksen transkriptio:

1 8. kurssikerta Työt 28-32 ja DTVEE 22

2 Näköaisti elektromagneettinen aisti (ihmisellä aallonpituudet nm) fotoreseptorit tappisolut kolme eri tyyppiä värien näkeminen eivät toimi hämärässä 5 milj/silmä sauvasolut toimivat hämärässä muotojen, liikkeen jne. erottaminen 100 milj./silmä

3 VERKKOKALVO verkkokalvo ”nurinpäin” pigmenttiepiteeli: tapit ja sauvat
estää valon heijastumisen silmän sisällä. tapit ja sauvat näköreseptoreita horisontaalisolut ja amakriinisolut välittävät informaatiota poikittaissuun-taan bipolaarisolut gangliosolut aksonit muod. näköhermon

4 Fovea ja sokea piste

5 KYSYMYS: Miksi kaukana oleva kohde näkyy hämärässä paremmin, jos et katso suoraan kohteeseen, vaan katsot hieman ohi?

6 VASTAUS Kun katse fiksoituu johonkin kohteeseen, kuva muodostuu foveaan, jossa on ainoastaan tappeja. Pimeällä tapit eivät toimi. Kun katsotaan hieman kohteen ohitse, kuva muodostuu verkkokalvolla alueelle, jossa on hämärässä toimivia sauvoja → hahmon ääriviivat ja mahdollinen liike erottuvat paremmin

7 SILMÄN AKKOMMODAATIO tarvitaan, jotta lähellä oleva kohde nähdään tarkasti lähelle katsottaessa linssi on kupera lähelle katsominen aktiivista ja kauas katsominen passiivista

8 VALOADAPTAATIO tapahtuu, kun ihminen tulee hämärästä kirkkaaseen valoon Mustuainen pienenee: mustuaisen kurojalihakset Silmien siristely vähentää valon määrää verkkokalvolla Rodopsiini pilkkoutuu: vain voimakas valo aktivoi reseptoreita

9 HÄMÄRÄADAPTAATIO toimii, kun tullaan kirkkaasta valosta hämärään
Mustuainen laajenee (mustuaisen laajentajalihas) Näköpigmentit muodostuvat Näköradan neuronireitit järjestäytyvät: gangliosolu kerää informaatiota yhä useimmilta sauvoilta

10 NÄKÖPURPPURA eli RODOPSIINI
Proteiiniosa erilainen sauva- ja kussakin tappisolussa määrittää mille aallonpituudelle reseptorit ovat herkkiä sauvojen proteiini = opsiini Retinaali kovalenttisesti kiinni proteiinissa muodostuu β-karoteenista valoherkkä

11 Värien näkeminen sini-, viher- ja punaherkät tapit, kussakin yhtä valoon reagoivaa väriainetta) eri tappien suhteellinen toiminta ihminen erottaa n. 160 väriä

12 Työ 28: Silmän näkökenttä, värien näkeminen ja sokea piste
Todetaan mahdollinen värisokeus Määritetään perimetrillä oikean silmän näkökenttä eri väreille Piirrä tulokset näkökenttäympyrään (s. 87) perimetri kliinisessä työssä työkyvyn arviointi liikennenäkö

13 Perimetrin käyttö leuka tukea vasten vasen silmä kiinni
oikea silmä metallisen kaaren kohdalle katsotaan suoraan eteenpäin avustava henkilö liikuttaa sauvaa perimetrin asteikkoa pitkin, kunnes koehenkilö näkee sauvan väriympyrän luetaan asteluku perimetrin ulkoreunalta mittaus oik. ja vas. puolelta

14 käännetään perimetri pystyasentoon
tehdään mittaukset ylhäältä ja alhaalta tulokset monisteen kuvaan

15 KEMIALLISET AISTIT makuaisti hajuaisti glukoreseptorit osmoreseptorit

16 Hajuaisti (hajuepiteeli)

17 Työ 30: Hajuaistin adaptoituminen
nuuhkitaan erilaisia kemikaaleja ohjeen mukaan

18 Makuaisti perusmaut makea suolainen hapan karvas umami makusilmut

19 Työ 31: Makukynnyksen määrittäminen
maistellaan taulukon liuoksia ensin laimeimmat maistaja ei tiedä järjestystä huuhtele suu merkitään taulukkoon missä konsentraa-tiossa aistimus havaitaan

20 Työ 32: Makuaistimukset ovat usein hajuaistimuksia
20 % ruokosokeriliuos 20 % ruokosokeriliuos + anisöljy maistellaan sieraimet suljettuna maistellaan sieraimet auki Ero??


Lataa ppt "8. kurssikerta Työt 28-32 ja DTVEE 22."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google