Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työttömyysturvalain muutokset
Advertisements

Palkkatuki.
OTTY koulutus Anu Aspiala Neuvottelupäällikkö, OTM
Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
TUTKIJA TYÖMARKKINOILLA
Sanssi-kortti Nuorten työllistymistä edistetään ottamalla käyttöön työnantajalle kohdistettu palkkatukeen pohjautuva Sanssi-kortti. Sanssi-kortti.
Kelan sosiaaliturva maahan- ja maastamuuttotilanteissa
Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
Ministeriön talousyksikkö Asetustekstien tulkinta Euroopan reunalla Käytännön esimerkkejä EU-kielen aiheuttamista ongelmista suomessa Kari Rouvinen
EU-kansalaisuus: Miten kansalaisuus määritellään?
Euroopan unionin kansalaisuus
62-vuotiaana vanhuuseläkkeelle Työttömyysturvalain mukaisilla lisäpäivillä olevalla henkilöllä on oikeus työeläkelakien mukaiseen vanhuuseläkkeeseen.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
INFOA ABEILLE.
Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
ULKOMAALAISTAUSTAISTEN TOIMEENTULOTUKIOHJE
Kelan mahdollisuudet tukea vammaisen tai osatyökykyisen työllistymistä
1. Toimipaikkanne henkilöstömäärä. 3. Toimipaikkanne liikevaihto tulee olemaan vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2013?
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Ohjeistus työntekijätiedoista
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Eurooppa ja sosiaalipolitiikka - sosiaaliturvan koordinointi
Asumisperusteinen sosiaaliturva
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Liikkuvuus ja lähetetyt työntekijät Pekka Ristelä Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto FinUnions 1/04/20151.
Komission ympäristöjalanjälkipilotti Tuore-verkosto Taina Nikula, YM.
Opintotuki, työ- ja kansaneläke, työttömyyskorvaukset.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
TyTAL alkaen YLEISET SÄÄNNÖKSET.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Suomi - Ruotsi -kuntoutusyhteistyö Kela-ETK (Suomen työeläkejärjestelmä) -Försäkringskassan - Hankkeen tausta - Menettely Suomi-Ruotsi kuntoutustilanteissa.
OPINTOTUKI OPINTOIHIN ULKOMAILLA KELA MYÖNNETÄÄN  Jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.
UEF // University of Eastern Finland Selvitys pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen ”Kela-maksuista” Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen sekä Pohjois-Savon.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
1 SAVONLINNAN KAUPUNGIN TYÖLLISYYSPALVELUT Olavinkatu 27 G-rappu Palveluesimies Anna Tolvanen
Turvapaikanhakijan oleskeluoikeus -KUN OLET TURVAPAIKKAA, SAAT OLESKELLA SUOMESSA NIIN KAUAN KUIN HAKEMUKSESI KÄSITTELY KESTÄÄ -KÄSITTELYN AIKANA ET VOI.
Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva Jyväskylän yliopisto Heli Ahokas / Kela.
Työttömyyden lajit.
”TOP 5 työsuhdeongelmat” YTN Summit Anna Lavikkala Lakiryhmän puheenjohtaja, YTN ry Lakiyksikön johtaja, SEFE ry.
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti
C-363/08 Slanina C-347/12 Wiering
TYÖTTÖMYYSTURVA JA TYÖTTÖMIEN PALVELUT UUTEEN
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Opiskelemaan tai töihin ulkomaille?
Poissaolot.
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Valvottu koevapaus - Kokemuksia ja haasteita
Työttömyys Työvoima = 15-74v. työlliset ja työttömät henkilöt
Liikenteen palvelulaki
Kelan vakuuttamispäätökset
Pääsääntö Sukulaisuus * Muu ehto Muu työskentely
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Näin haet töitä toisesta Pohjoismaasta/EURES
Koskee tiedotetun Reshape –ohjelman vaikutuksia Suomessa
Uudenmaan ELY-keskus, erikoissuunnittelija Riitta Somero
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli.
Uudenmaan ELY-keskus, erikoissuunnittelija Riitta Somero
Luottamusmiesten ajankohtaispäivät
Työllisyyspoliittisen avustuksen käyttö ja rajoitukset
Opintotuki ulkomaanjaksolle
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
Asumistuki ja toimeentulotuki
Esityksen transkriptio:

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja 19.4.2017 Kansaneläkelaitos, Etuuspalvelut, Lakiyksikkö, Toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskus Eeva Vartio

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Työttömyysturvalaki 1 luku 8 a § Oikeus etuuksiin asumisen, Euroopan unionin lainsäädännön tai Suomea sitovien sopimusten perusteella ”Oikeus tämän lain mukaisiin etuuksiin on Suomessa asuvalla työttömällä työnhakijalla.” soveltamisalalain soveltaminen

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Jos työttömään sovelletaan perusasetusta 883/2004, tai pohjoismaista sosiaaliturvasopimusta, oikeus työttömyyspäivärahaan ei määräydy Suomessa asumisen perusteella. Oikeus työmarkkinatukeen edellyttää kaikissa tapauksissa aina sitä, että työnhakijaa pidetään Suomessa soveltamisalalain mukaan asuvana.

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Asetus 883/2004, 65 artikla Työttömät, jotka asuivat muussa jäsenvaltiossa kuin toimivaltaisessa valtiossa (soveltamisalalaki: työskentelyn perusteella vakuuttaminen) Työskentelyn aikainen ja työttömyyden aikainen asuinmaa –asuinpaikan määrittäminen Asuinpaikan määrittäminen jälkikäteen

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Rajatyöntekijä palaa asuinmaahansa päivittäin tai viikoittain (käytännössä perustuu henkilön omaan ilmoitukseen). Muu työtön henkilö kuin rajatyöntekijä, joka ei palaa asuinmaahansa, ”epävarsinainen rajatyöntekijä”. Osittain tai ajoittain työttömän työttömyysturva työskentelymaasta.

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Kokonaan työttömän rajatyöntekijän työttömyysturva asuinmaasta. Kokonaan työttömän epävarsinaisen rajatyöntekijän työttömyysturva työskentelymaasta, kun henkilö ei palaa asuinmaahansa. Kokonaan työttömän, asuinmaahan palanneen epävarsinaisen rajatyöntekijän työttömyysturva asuinmaasta.

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Toimeenpanon haaste: Asuinpaikan määrittäminen kokonaan työttömälle epävarsinaiselle rajatyöntekijälle työttömyyden ajalle Kuka päättää henkilön asuinmaan? Mitä tarkoittaa, ettei henkilö palaa asuinmaahansa? Miten todennetaan, ettei henkilö palaa asuinmaahansa? Voiko työttömyyden aikaisen turvan ennakoida?

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Asetus 883/2004, artikla 64 Työttömät, jotka menevät toiseen jäsenvaltioon Kokonaan työtön työnhakija voi hakea työtä toisesta jäsenvaltiosta ja saada työttömyysetuuksia kolmen kuukauden ajan tai enintään kuuden kuukauden ajan (työttömyysturvalaki 1 luku 8 b §: työttömyyspäivärahaa enintään kolmen kuukauden ajan).

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Työtön työnhakija rekisteröityy työnhakumaan työvoimaviranomaisessa, on työnhakumaan valvontamenettelyn alainen ja noudattaa työnhakumaan ehtoja. Viranomaiset vaihtavat tietoja, tekevät yhteistyötä ja avustavat toisiaan. Suomesta EU-työnhakuun alle 100 henkilöä vuodessa.

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Soveltamisalalain 4 §:n perusteella työtön työnhakijakin asuu edelleen Suomessa, jos hän tilapäisesti oleskelee ulkomailla enintään yhden vuoden ajan. Työttömyysturvalaista poistui 1.7.2012 säännös ulkomaanmatkan vaikutuksesta työttömyysturvan maksamiseen.

Työttömyysturvaan liittyviä haasteita EU-tilanteissa Suomen työttömyysturvalla ulkomaille? Enintään vuoden kestävän tilapäisen ulkomailla oleskelun ajalta maksetaan työttömyysturvaa. Asetuksen 883/2004 perusteella työttömyysetuutta saavan henkilön ulkomailla oleskelua ei rajoiteta yhteen vuoteen. Työttömien haastattelut