Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TYÖTTÖMYYSTURVA JA TYÖTTÖMIEN PALVELUT UUTEEN

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TYÖTTÖMYYSTURVA JA TYÖTTÖMIEN PALVELUT UUTEEN"— Esityksen transkriptio:

1 TYÖTTÖMYYSTURVA JA TYÖTTÖMIEN PALVELUT UUTEEN
VALMISTELUUN – MALLIA TANSKASTA JA RUOTSISTA? Työmarkkinaseminaari 15. elokuuta johtaja Saana Siekkinen

2 Maakuntauudistus viivästyy
Sote- ja maakuntauudistus voimaan Valinnanvapauslain uusi HE eduskuntaan alkupuolella Maakuntavaalit lokakuussa 2018 TEM:in kasvupalvelulaki sekä laki Osaamis- ja rekrytointipalveluista viivästynevät myös. Osaamis- ja rekrylain HE -luonnoksen lausuntoaika päättyi kesäkuussa, eikä lausuntoyhteenvetoa ole vielä.

3 Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö • www.tem.fi
Palveluntuottaja / Asiakkaan valinnanvapaus Kasvupalvelut: Työnhakijan palveluprosessi Palveluntuottaja / Asiakkaan valinnanvapaus Kasvupalvelu Palveluntuottaja arvioi palvelutarpeen Harkinnanvaraisia kasvupalveluja tarvitseva työnhakija Kasvupalvelu Palvelutarpeen tarkempi arviointi Kasvupalvelu Maakunta voi arvioida palvelutarpeen Työnhakijan palvelutarve edellyttää palvelujen yhteensovittamista Muu palvelu Sote-palvelu Maakunta vastaa palvelujen sovittamisesta kokonaisuudeksi Työnhaku alkaa verkossa Mahdollisuus aloittaa työnhaku henkilökohtaisesti (Maakunta järjestää) Digitaalinen palvelutarpeen arviointi Yhteiset CC-palvelut - Tukea työnhakuun - Tietoa, neuvontaa ja ohjausta Suoraan työmarkkinoille sijoittuva työnhakija Avoimet kasvupalvelut Työmarkkinatori - Työnhakijan osaamisprofiilin mukaiset työmahdollisuudet Asiakkaan valinnanvapaus tarjolla olevista toimijoista Maakunta vastaa – palveluntuottaja / maakunta arvioi Yhtäjaksoisesti työttömänä 6 kk (alle 25 v.) 12 kk (yli 25 v.) Vähintään 300 pv tmt:a työttömyyden perusteella saaneet Monialaisen palvelutarpeen arviointi Palvelutarpeen arviointi Työttömyyden kesto 14 vrk 3 kk 6 kk 9 kk 12 kk Yli 12 kk Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö • 

4 v. 2017 – TYÖTTÖMYYSTURVAN 200 MILJ. LEIKKAUS
Työttömyyspäivärahan kesto 500 pv → 400 pv, alle 3 v. työhistoria 300 pv Omavastuupäivät 5 pv → 7 pv Korotusosien poisto/vähennys v TYÖTTÖMYYSTURVAN AKTIIVIMALLI TYÖTTÖMÄN ON 65 työttömyyspäivän aikana oltava: yksi viikko työssäoloehdon täyttävässä työssä neljän peräkkäisen kalenteriviikon aikana työssäoloehtoon verrattavissa olevassa työssä viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa EI TÖISSÄ TAI PALVELUISSA Työttömyysetuutta leikataan kuukauden ajalta 4,65 prosentilla Omavastuupäivät 7 → 5 Hakee työtä, mutta ei pääse = ei tee työtä/osallistu palveluun → aktiivimallin leikkaus työttömyysturvaan

5 Maakunnalliset kasvupalvelut
Palveluntuottajien tekemät työtarjoukset Sähköinen työmarkkinatori - Työnhakijan osaamisprofiilin mukaiset työmahdollisuudet Työnhaku alkaa verkossa Maakunta vastaa: palvelutarve arvioidaan 3 kk:n välein, sovitaan työnhausta, sen tavoitteista ja palveluista Työnantajien suoraan työnhakijoille tekemät työtarjoukset Omatoiminen työnhaku Maakunnan tulisi huolehtia toimipisteitä henkilökohtaiseen asiointiin Työnhaku ja työnhaun tuki TYÖLLISTYMISSUUNNITELMAN TILALLE AKTIIVINEN TYÖNHAKU Työnhakija hakee edeltävän 3 kuukauden aikana - työtä, joista yksilöityjä työtarjouksia vähintään 12 avointa työpaikkaa tai muuta työmahdollisuutta (yksilöidyt työtarjoukset + Työmarkkinatori + omatoiminen työnhaku) Aktiivista työnhakua ei edellytetä viikoilta, joilla ollut töissä tai työllistynyt yrittäjänä osallistuu maakunnan tai palveluntuottajan palveluihin vähintään 1 pv/vko edistää osaamista, työnhakua ja yrittäjyyttä maakunnan tai palveluntuottajan kanssa erikseen sopien ollut sairaana AKTIIVISUUDEN LAIMINLYÖNTIIN LIITTYVÄT SANKTIOT Työnhakija ei hae 3 kuukauden aikana 12 työpaikkaa, laiminlyö aktiivisen työnhaun → 60 pv karenssi Työnhakija ei raportoi työnhaustaan sähköisesti 7 päivän välein → työnhaku ja oikeus työttömyyspäivärahaan katkeaa Hakee työtä, mutta ei pääse = ei tee työtä/osallistu palveluun → työttömyysturvan aktiivimallin sanktiot: Työttömyysetuus 65 päivältä 4,65 % alennettuna

6 Miksi SAK vastustaa Aktiivimallia?
Aktiivimalli = 4,65 prosentin määräaikainen leikkaus työttömyysturvaan, jos työtön ei ole työssäoloehdon täyttävässä työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa 65 työttömyyspäivärahan aikana. Lisäksi valmisteilla työttömyysturvan karenssitiukennuksia. Palveluiden saatavuudesta tai riittävyydestä ei ole varmuutta Valmisteilla sekava kokonaisuus, jossa työttömän on vaikea ymmärtää oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan. Työllistymistä tuetaan rangaistusten uhalla. Miten työtön välttää toimeentulon heikentymisen, kun työtä ei yrityksistä huolimatta löydy tai palveluja ei ole saatavilla? Muutokset asettavat työttömät eriarvoiseen asemaan paikkakunnasta tai ammattialasta riippuen.

7 TYÖTTÖMIEN KOULUTTAUTUMINEN
Työttömyyden aikaisen opiskelun kehittämisestä ei yhteisymmärrystä keväisessä työryhmätyössä. SAK on ehdottanut: työttömien omaehtoiseen opiskeluun liittyvän tarveharkinnan poistamista tai työttömän sivutoimisen opiskelun laajentamista koulutusmahdollisuuksia Osaamisella työhön – ohjelman kautta vailla toisen asteen koulutusta oleville työttömille ja alle 30-vuotiaille NEET-nuorille.

8 TANSKA HOITAA TEHOKKAASTI TYÖTTÖMYYTTÄ
Työttömyysturvaa voi saada kaksi vuotta ja maksimissaan 90 prosenttia aiemmasta palkasta. Työskentelyllä voi pidentää päivärahakautta. Kannustaa työntekoon, myös lyhytaikaisesti. Sanktiot yksinkertaiset. TE-palveluja tarjolla runsaasti. Henkilökuntaa 4,5 kertaa enemmän kuin Suomessa Kaikille henkilökohtaiset suunnitelmat ja aktiivinen työnhaun seuranta, ilmoittautuminen kerran viikossa ja haastattelut 3 kuukauden välein.

9 MYÖS Ruotsi panostaa palveluihin
Vähintään 12 kuukautta kassan jäsenenä ollut voi saada työttömyyspäivärahaa enintään 80 prosenttia aiemmista tuloistaan. Kesto 300 päivää, mahdollisuus lisävakuutukseen. Työnhaun seuranta kerran kuussa henkilökohtaisen suunnitelman pohjalta. Seuraamusjärjestelmä yksinkertainen, työnhaun laiminlyönnistä asteittain koveneva rangaistus, ensimmäisellä kerralla vain varoitus. Henkilökuntaa ja palveluja tarjolla runsaasti.

10 Ansiosidonnaisen päivärahan määrä eri tulotasoilla

11 Työttömien lukumäärä ja te-palvelun HENKILÖTYÖVUODET – TANSKA TARJOAA HENKILÖKOHTAISTA PALVELUA, SUOMI PAINOTTAA TYÖTTÖMIEN OMAEHTOISUUTTA

12 SAK:n tavoite: Osaamis- ja rekrylaki sekä työttömyysturva valmisteltava uudelleen
Tanskan ja Ruotsin malleja ja kokemuksia hyödynnettävä. Työttömille tukea ja kannustusta työnhakuun: kaikille työttömille henkilökohtaiset työllistymissuunnitelmat ja niiden seuranta säännöllisissä tapaamisissa. Seuraamusjärjestelmää yksinkertaistettava. Sääntelyä on purettava myös työttömien sanktioiden osalta. Palveluiden parantaminen.

13 Työttömien koulutusmahdollisuuksia lisättävä.
Aikuisten perustaitojen vahvistamiseen 50 miljoonan euron vuosittaista määrärahaa noin aikuista saisi vuosittain opiskelupaikan ja mahdollisuuden palata työelämään. Maakunnille kunnon kannusteet hoitaa työllisyyttä.


Lataa ppt "TYÖTTÖMYYSTURVA JA TYÖTTÖMIEN PALVELUT UUTEEN"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google