Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uudenmaan ELY-keskus, erikoissuunnittelija Riitta Somero

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uudenmaan ELY-keskus, erikoissuunnittelija Riitta Somero"— Esityksen transkriptio:

1 Uudenmaan ELY-keskus, erikoissuunnittelija Riitta Somero
TYÖKOKEILU Työllisyyspoliittista avustusta saaneiden hankkeiden ja välityömarkkinatoimijoiden ja työkokoukset Uudenmaan ELY-keskus, erikoissuunnittelija Riitta Somero

2 Työ- ja rekrytointikokeilun tavoite
Työ- ja rekrytointikokeilu on ei-työsuhteinen työllistymistä edistävä palvelu. Työkokeilun tavoitteena on selvittää henkilöasiakkaan ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja tai tukea paluuta työmarkkinoille. Työllistymistä edistäviä palveluja ei järjestetä siksi, että työnhakijat välttäisivät työttömyysetuuden alenemisen vaan palvelun on oltava tarkoituksenmukainen henkilön työllisyyden edistämiseksi.

3 Työkokeilu ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittämiseksi
Henkilöltä puuttuu ammatillinen koulutus tai kyseessä on ammatin tai alan vaihto tai olisiko yrittäjyys sopiva uravaihtoehto. Ei ole tarkoitettu työkokemuksen hankkimiseen (esim. vastavalmistuneet). Työkokeilu työmarkkinoille paluun tukemiseksi Henkilö ollut poissa työmarkkinoilta joko työttömyyden tai muiden (esim. perhevapaan) syiden vuoksi. Työnantaja ja TE-toimisto voivat arvioida ovatko henkilön osaaminen ja yleiset työelämävalmiudet ajan tasalla vai tarvitaanko työmarkkinoille sijoittumiseksi esim. palkkatukea, koulutusta tai työhönvalmentajan tukea.

4 Työkokeilun järjestäjä
Järjestäjänä voi olla yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö, säätiö, valtion virasto tai laitos. Myös työpaja, jos se voi tarjota työkokeilupaikan aidossa työympäristössä. Yksityinen henkilö ei voi toimia työkokeilun järjestäjänä. Työkokeilusta sovitaan työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa (miltä alalta tai tehtävistä sopivaa kokeilupaikkaa etsitään).

5 Työkokeilun kesto TE-toimisto ja työkokeilija sopivat työkokeilun tavoitteista ja siitä kuinka kauan tavoitteiden saavuttamiseen tulee varata aikaa. Työkokeilujen yhteenlaskettu kesto voi olla enintään 12 kk. Samalla järjestäjällä kesto enintään 6 kk. Kunnalla enimmäiskesto samoissa tehtävissä 6 kk ja yhteenlaskettu kesto 12 kk. Enimmäiskesto lasketaan uudelleen alusta, kun henkilö on ollut yhdenjaksoisesti työttömänä vähintään 12 kk. Alle 25-vuotiaiden osalta 3 kk työttömyyden jälkeen. Työtön on työnhakija, joka ei ole työsuhteessa eikä työllisty päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään ja joka ei ole päätoiminen opiskelija. TE-toimisto harkitsee aina onko tarkoituksenmukaista ohjata asiakas uudelleen työkokeiluun.

6 Työkokeilun rajoitukset
Kilpailua vääristävät tekijät huomioitava: työnhakijan tarpeista lähtevä ei saa korvata työsuhteessa olevia työntekijöitä työkokeilijoiden määrä suhteessa henkilöstön määrään toistuvat työkokeilusopimukset ei saa korvata kausi- tai sesonkiluonteisen työvoiman tarvetta Jos työkokeilun järjestäjän toiminnan tavoitteena on työttömien työmarkkinavalmiuksien ja osaamisen kehittäminen sekä työttömien integrointi työmarkkinoille (esim. työpajat), estettä toistuville työkokeilusopimuksille ei ole. Huumausainetestitodistus (järjestäjän ilmoitettava edellytetäänkö). Lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittäminen (yli 3 kk kestävät kokeilut lasten parissa). Vuosittaisen työaikasuojelun turvaaminen (2 vk lepoaika/6 kk).

7 Oikeusasema ja vastuut
Työkokeilun järjestäjällä on velvollisuus huolehtia työkokeiluun osallistuvan ohjauksesta ja valvonnasta koko työkokeilun ajan. Ei työtehtäviä, joita tehdään itsenäisesti ilman ohjausta ja valvontaa (esim. autonkuljetus). Jos järjestäjä maksaa luontoisetuja tai muita korvauksia, niin verottaja voi katsoa, että kyseessä on työsuhde. Noudatettava työaikalakia. Työkokeilija ei kuulu työkokeilupaikan järjestäjän työterveyshuollon piiriin (käytettävä terveysasemaa). Työkokeilun aikana henkilö voi käydä toisella työnantajalla esim. viikonlopputyössä.

8 Työkokeilupaikan tarjoaminen
Yhdistys voi ilmoittaa TE-toimistoon työkokeilupaikan haettavaksi (erotettava palkkatukipaikoista). Työkokeilupaikalle asetetut kriteerit: - kyseessä ei saa olla työpaikka - työkokeilijalle ei saa asettaa koulutukseen, osaamiseen tai pätevyyteen liittyviä erityisehtoja - työnantajan laatima kuvaus ei saa olla syrjivä - jos työkokeilu sisältää työtehtäviä lasten tai nuorten parissa, on ilmoituksessa mainittu rikosrekisteriotteen esittämisestä Asiakas voi hankkia työkokeilupaikan itse tai yhdessä asiantuntijan kanssa. TE-toimiston asiantuntija voi antaa vinkkejä soveltuvista työnantajista.

9 Sopimus työkokeilusta, lomake TEM682
Tavoitteet, sovitut tehtävät, kokeilun suoritusaika, päivittäinen ja viikoittainen kesto ja ajoittuminen (asiakkaan tilanteen mukaan). Tiedot työttömyysturvan maksajasta, jolle järjestäjä ilmoittaa mahdollisista poissaoloista. Työkokeilun suorituspaikka tai -paikat (huom. vakuutukset). Etätyö ja ulkomailla suoritettava työkokeilu on mahdollista. Ulkomailla tapahtuvaan työkokeilusopimukseen voidaan laittaa ehdoksi, että työkokeilun etenemisestä annetaan säännöllinen kirjallinen raportti (sähköpostitse tmv.). Lyhytkestoiset matkat voi tehdä yksin. Työkokeilun järjestäjä sitoutuu antamaan TE-toimistolle työkokeilun tavoitteisiin liittyvän arvion työkokeilun päätyttyä. Työkokeilun järjestäjä ei saa siirtää sopimuksesta johtuvia velvoitteita muulle taholle. TE-toimisto voi asettaa muitakin ehtoja ja tarvittaessa käydä tutustumassa työkokeilupaikkaan.

10

11

12 Työkokeilun keskeyttäminen
TE-toimisto päättää keskeyttämisestä poissaolojen perusteella, jos henkilöasiakas on ollut luvatta poissa yhdenjaksoisesti viisi kokeilupäivää tai jos poissaoloja muutoin on niin paljon, etteivät kokeilulle asetetut tavoitteet täyty. Keskeyttäminen mahdollista myös muusta painavasta syystä (esim. epäasiallinen ja uhkaava käytös). Ilmoitettava kirjallisesti (asialliset perusteet) Poissaoloilmoitus TE-toimistolle, lomake TEM 691 Työkokeilun keskeyttämisellä voi olla vaikutusta työttömyysetuuteen.

13 Vakuutukset kokeiluissa
Ryhmävastuuvakuutus LähiTapiolasta korvaa toiselle aiheutetut henkilö- ja esinevahingot, joista työkokeilija on vahingonkorvausvelvollinen. Tapaturmavakuutus Valtiokonttorilta maksaa kokeilussa olleelle sattuneesta tapaturmasta tai siinä saadusta ammattitaudista korvauksen, kuten työntekijöille. Lisätietoja:


Lataa ppt "Uudenmaan ELY-keskus, erikoissuunnittelija Riitta Somero"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google