AINEISTON KÄYTTÄMINEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki
Advertisements

Päivän erikoinen ÄI1.
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Tekstien moniäänisyys
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Aineistoessee Aineiston käyttöä oman tekstin kudelmana Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Automaattisia korjauksia Melindassa Ulla Ikäheimo Melinda-talonmiehen tuokio
Suomi 2B Häät Millaiset ovat traditionaaliset häät sinun kotimaassa/kulttuurissa? Milloin häitä juhlitaan? Ovatko häät kirkossa vai maistraatissa.
Lakitieto LAPSEN OIKEUDET. SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla.
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
Aineistoon viittaaminen Intertekstuaalisen kirjoittajan tärkeä taito!
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Kuulumiskierros Toimintaa Itsensä virittäminen ennen ryhmätilannetta Kotitehtävän läpikäynti Tulevaisuustyöskentely.
Raportointiohjeen muutokset 2017
Kuvaruutuvideot Tommi Saksa, 2008, HAMK.
TEKSTITAIDON VASTAUS Miten vastauksen ainekset kerätään, kuinka sen rakenne suunnitellaan, kuinka se kirjoitetaan ja miten se arvioidaan?
Suomen sota ja Haminan rauha 1809
Lähdeviittaaminen.
Referaatti.
Ryhdistä yhdistystä treffille: Miten jäsenistä huolehditaan?
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Asiatekstin rakennemalleja
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
PILKKU.
LÄHTEIDEN KÄYTTÖ.
Aineistoaine Särmä s. 359 Vastaa Särmä-kysymyksiin TK:sta s. 96
Sähköinen avustushaku
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Tekstin moniäänisyys Anna Hermiö
Käyttötapoja Puheen tai kirjoituksen lainaukset
Lyh. Lyhenteet RUK tsto Miksi ja miten?
Asiatekstin rakennemalleja
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
Tekstinhuoltoa 3.
Osakohteiden yhdistäminen merge+-ohjelmalla
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
AI8 Argumentatiiviset tekstit
Referaatti eli seloste.
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
Aineiston käyttö oman tekstin pohjana
Aineistosta kirjoittaminen
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
OHJEITA TUTKIELMAN ESITTELYYN AC-ISTUNNOSSA
Koulutusesityksen otsikko
Koulunuorisotyön verkoston työkokous
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Fabrikam hoitaa kevätsiivouksesi
Tuotteen nimi Esityksen otsikko.
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Internetin käyttö opetuksessa
Kirjastoauto.
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Tuomo Lähdeniemi työelämä ja nuoret - - KAKSI ERI MAAILMAA? Tööelu ja noored – - kaks eri maailma?
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Lukutaito ja syrjäytyminen
TEKSTIOPPI s
Opintopsykologi Katja Hietanen
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Vapaaohjelman arvostelulomakkeen täyttäminen
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
Välimerkkejä Särmä s
Ajanhallinta opiskelussa
Kehittämispäällikkö Eija Lappalainen
ESITELMÄ OMALTA AMMATTIALALTA
Luku x Luvun otsikko Jakso III Perhe ja perintö.
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Esityksen transkriptio:

AINEISTON KÄYTTÄMINEN

Lähteisiin ja aineistoihin viittaaminen Kirjoittaja joko referoi tai siteeraa aineistoa.

Referoimalla kerrotaan omin sanoin aineiston sisällöstä. voidaan tiiviissä muodossa kertoa pitkiäkin tapahtumakulkuja ja esitellä henkilöitä, paikkoja ja aineiston kirjoittajan ajatuksia. Referoinnissa on tärkeää huolehtia siitä, että välittää aineistotekstin sävyn oikein ja ilmaisee selvästi, mitkä näkemykset ovat aineistosta.

Siteeraaminen eli sanatarkka lainaaminen Sopii silloin, kun referoinnin myötä häviäisi jotain olennaista. Runon pohjalta kirjoitettaessa sanatarkka lainaaminen on tärkeää, koska runon ilmaukset ovat kaiken ydin. Halutaan selvästi osoittaa, mikä lainaus on nimenomaan aineiston kirjoittajan kielenkäyttöä.

Sitaateissa käytetään lainausmerkkejä, ajatusviivoja, hakasulkeita ja vinoviivoja – miten?

” ’ – – [ ] / // Puolilainausmerkit tarkoittavat sitaattia sitaatin sisällä. Kaksi ajatusviivaa kertoo, että lainauksesta on poistettu jotain. Hakasulkeisiin sijoitetaan lukijaa auttava selitys. Yksi vinoviiva merkitään runositaateissa säerajalle, kaksi ilmaisemaan säkeistön vaihtumista.

Lähdeviite – tekstiviite Mikä on lähdeviite? Mikä on tekstiviite? Lähdeviitteessä (tai lähdeviittauksessa) kerrotaan pohjatekstin perustiedot. Tekstiviite on lähdeviittaus, joka on sijoitettu heti lainatun kohdan yhteyteen. Lähdeluettelo on koonti tekstissä käytetyistä lähteistä. Lehtikirjoituksissa lähdeluettelon korvaa usein tekstiviitteet, mutta tieteellisissä teksteissä käytetään molempia.

Lähdeviitteet aineistopohjaisissa kirjoitelmissa On tärkeää osoittaa, mikä tekstissä on kirjoittajan omaa ajattelua ja mikä on peräisin aineistosta. Viittaukset pyritään kirjoittamaan mahdollisimman luontevaksi osaksi muuta tekstiä.

Lähdeviitteessä mainitaan pohjatekstin kirjoittajan nimi ammatti (jos tekstin kannalta merkityksellinen) tekstilaji tekstin otsikko ilmestymispaikka ja -aika Ensimmäisen kerran viitattaessa kerrotaan kaikki pohjatekstin tiedot. Seuraavissa viittauksissa riittää pohjatekstin kirjoittajan sukunimi. Ole tarkkana keneen/mihin viittaat, tekstin kirjoittajan näkemyksiin vai hänen haastattelemansa henkilön näkemyksiin.

Yleisimpiä lainaustapoja

Referointi Kirjoittajan mukaan tytöt kirjoittivat uusmedia- aiheista yhtä paljon kuin pojatkin. Tamminen kirjoittaa, että kyläilykulttuuria on kehitetty naisten eikä miesten ehdoilla. Tekstissä viitataan kyselyyn, jonka mukaan nuoret puhuvat myönteiseen sävyyn suomalaisten lukioiden opiskelukulttuurista.

Sitaatti virkkeen sisällä 1/2 Jos lainattu jakso on vain osa kirjoitelman tekijän omaa virkettä, lainausmerkit tulevat ennen pistettä. Saarikivi toteaa, että sanataiteesta nauttiminen vaatii sittenkin yksinäisyyteen vetäytymistä ja kirjallisuuden lukemiseen menee ”koko surkea elämä”.

Sitaatti virkkeen sisällä 2/2 Tavallisesti lainattu jakso aloitetaan isolla alkukirjaimella, mutta jos jakso kuuluu kiinteänä osana päälauseeseen, se aloitetaan pienellä alkukirjaimella, vaikka se olisi oma lauseensa. Saarikiven väite ”hyvästä kirjallisuudesta eivät koskaan tule nauttimaan menestyvät ja sosiaaliset kansalaiset” on hätkähdyttävä.

Johtolause + sitaatti Jos lainataan kokonainen virke ja lainausta edeltää kaksoispiste, lainaus aloitetaan isolla alkukirjaimella. Piste tulee lainausmerkkien sisään. Kolumninsa lopuksi Saarikivi toteaa: ”Diktaattorit kautta maailman rakastavat musiikkia ja elokuvia, mutta pyrkivät estämään tekstien leviämistä.”

Sitaatti + johtolause Jos johtolause tulee sitaatin jälkeen, pilkku tulee lainausmerkkien jälkeen, mutta kysymys- ja huutomerkki tulevat lainausmerkkien sisälle. ”Diktaattorit kautta maailman rakastavat musiikkia ja elokuvia, mutta pyrkivät estämään tekstien leviämistä”, kolumninsa lopuksi Saarikivi toteaa.

Säejako Runon siteeraamisessa on huomattava, että runon alkuperäinen asettelu ja siihen liittyvä merkitys häviävät. Siksi säe- ja säkeistöjako pitää osoittaa. Anna Ahmatova kirjoittaa runossaan Nox: ”Pikku Yö! / Unikot kutreillasi / Tähtien vaippa huntunasi / Ja pöllö vartioimassa untasi.” Lasse Heikkilän nimettömässä runossa runon puhuja arvioi elämäänsä: ”Selailen unohtuneiden päivien kirjaa // niiden kapeat laaksot ovat vaiti // punnitsen kasvuprosenttia / arvioin elämäni kannattavuutta.”

Oma täsmennys lukijan avuksi Jos tarvitaan lisäyksiä tai selvennyksiä, lukijalle osoitetaan, mitä on lisätty tai muutettu. Aristoteles sanoo: ”Herättämällä sääliä ja pelkoa se [tragedia] tervehdyttää nämä tunteet.”

Poisto Yleensä lainataan yksittäinen osuva sana tai ilmaus tai kokonainen ajatus. Joskus on tarpeen lyhentää pitkää lainausta. Saarikivi kuvailee sanataiteen radiosoittoa: ”Yhdellä kanavalla soisi ’Ollako vai ei, siinä pulma.’ Tämä Shakespeare-sitaatti toistettaisiin kolmen minuutin luennan aikana kymmenkunta kertaa. Siinä välissä olisi pari muuta Shakespearen säkeen puolikasta. – – Kanavan vaihtaminen ei soisi armoa, sillä siellä siteerattaisiin Helkavirsiä.”