Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekijänoikeudet © Marjo Ahola

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekijänoikeudet © Marjo Ahola"— Esityksen transkriptio:

1 Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan. Kootaan tilanteet ja selitykset luokan seinälle tai pöydille. Otetaan papereista kännykällä kuvat ja lisätään ne blogiin. Etsi tietoa täältä:

2 Tilanne 1: Haluan ryhtyä vapaa-ajallani sarjakuvapiirtäjäksi ja haluan julkaista töitäni. Tekijänoikeus on sitä varten, että se auttaa minua suojaamaan töitäni. Olenko oikeassa? Tarkempi selitys tekijänoikeuksista:

3 Tilanne 2: Tykkään katsella paljon elokuvia. En kuitenkaan haluaisi maksaa niiden käytöstä, koska netistä voi ladata ilmaiseksikin elokuvia eri jakajien välityksellä. Tekijänoikeuslaki on haitaksi minulle ja elokuvien tekijöille. Olenko oikeassa? Selitys tekijänoikeuslain tarkoituksesta:

4 Tilanne 3: Pidän omaa opiskelublogia ja tuotan sinne omaa sisältöä kuten mielipidekirjoituksia ja oppimispäiväkirjaa. Ne eivät kuitenkaan mielestäni ole kovin taitavia töitä. Sisällöt eivät ylitä teoskynnystä. Olenko oikeassa? Tarkempi selitys teoskynnyksestä:

5 Tilanne 4: Isoäitini oli eläessään ahkera taidemaalari. Isoisäni osallistui myös joskus samojen töiden tekemiseen. He ovat jo siirtyneet maalailemaan tuonpuoleiseen, mutta onneksi teosten suoja-aika on ikuinen. Olenko oikeassa? Selitys suoja-ajasta:

6 Tilanne 5: Haluaisin laittaa Powerpoint-esitykseeni linkin YLE Areenassa olevaan videonpätkään ja haluan näyttää sen esityksessäni. Tämä on sallittua, koska opetus- ja kulttuuriministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet YLE Areenan ja Elävän arkiston julkisesta käytöstä. Olenko oikeassa? Saanko näyttää Youtubesta videoita? Miksi?:

7 Tilanne 6: Vaihdoin Facebookin aikajanalle uuden maisemakuvan, jonka otin itse edellisellä viikolla. Nyt huomasin, että kaverini on kopioinut kuvan omalle aikajanalleen ja lisännyt siihen loukkaavan meemitekstin, mutta hän ei mainitse nimeäni. Hän ei ole pyytänyt lupaa tähän. Hän loukkaa moraalista oikeuttani kuvaan. Olenko oikeassa? Selitys moraalisesta oikeudesta:

8 Tilanne 7: Minun pitäisi tehdä esitelmä elokuvasta äidinkielen tunnille. En näytä pätkiä elokuvasta enkä käytä luvattomia kuvia. Kaikki tiedot elokuvasta on omin sanoin kerrottua. Tarvitsen esitelmäni julkiseen näyttämiseen kuitenkin elokuvan tekijän luvan. Olenko oikeassa? Tarkempi selitys:

9 Tilanne 8: Haluaisin tulostaa netistä löytämäni kuvan seinälleni ja annoin sisaruksilleni omat kopiot. Teoksen kopiointi yksityiseen käyttöön on sallittua. Olenko oikeassa? Selitys yksityisestä käytöstä:

10 Tilanne 9: Haluaisin ruveta ammattimuusikoksi ja säveltää omaa musiikkia. Minulle ei kuitenkaan ole omaa järjestöä, joka pitäisi huolta tekijänoikeuksistani. Olenko oikeassa? Selitys:

11 Tilanne 10: Teen opiskelublogiini postausta tekijänoikeuksista ja kopioin aiheesta tietoa Wikipediasta. En muokkaa tekstiä itse ollenkaan, mutta merkitsen tekstiin lainausmerkit ja tekstin perään lähteen. Onko tämä oikea tapa? Selitys tekstin siteeraamisesta:

12 Kun käytän omaa blogiani eri opintojaksoilla:
Kun lisään kuvia, tarkistan, saako kuvaa levittää julkisesti Saa ottaa mm. CC-lisenssillä julkaistuja kuvia Googlella rajaamalla hakua Pixabay, Pinterest Kaverin ottamia kuvia saa käyttää vain lupaa kysymällä (suullinen sopimus on myös pätevä) Turvallisinta on ottaa kuvat itse Kaikkeen saa viitata omassa työssään, mutta lähde pitää aina mainita! Mitään toisen omaa ajatusta ei saa väittää omakseen.

13

14 CC-lisenssillä haettu kuva hakusanalla ”kissa”
Lähde: kipedia/commons/thumb/2/22/ Turkish_Van_Cat.jpg/700px- Turkish_Van_Cat.jpg


Lataa ppt "Tekijänoikeudet © Marjo Ahola"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google