Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Referaatti.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Referaatti."— Esityksen transkriptio:

1 Referaatti

2 Mitä referointi on? Se on taito kertoa omin sanoin kuultua, nähtyä, luettua tai koettua suullisesti tai kirjallisesti. Esimerkiksi tarinoita, juttuja, juoruja, kokemuksia.

3 Miten referoidaan puhuttua?
Ilkka Kanervan haastattelu TV-uutisissa: ”Siellä on esimerkiksi Suomenlahdellakin tänä päivänä Venäjän ydinvoimakäyttöisiä majakoita. Ja se on tietysti eräs sellainen seikka, johon huomio on kiinnittynyt meillä kolmella Pohjoismaalla. Ja me selvittelemme parhaillaan sitä, että pitäiskö tämäntyyppiset ydinvoimakäyttöiset majakat saada Suomenlahdelta korvattua jollain muulla tekniikalla.”

4 Referoitu versio Ministeri Ilkka Kanerva sanoi Pohjoismaiden kiinnittäneen huomiota siihen, että Suomenlahdella on Venäjän ydinvoimakäyttöisiä majakoita. Kanervan mukaan parhaillaan selvitellään, pitäisikö majakat saada korvattua toisenlaisella tekniikalla. Tekstiin viitataan käyttämällä epäsuoraa esitystä (Kanerva sanoi Pohjoismaiden kiinnittäneen...)

5 Suorasta epäsuoraksi referoidessa
Pronomini muuttuu: (Suora esitys) Niko sanoi: ”Tuon oppimispäiväkirjani koululle huomiseksi.” (Epäsuora esitys) Niko sanoi tuovansa…” Ajan ilmaus muuttuu: (Suora esitys) Viime viikolla Mari ilmoitti: ”Minulla alkaa ensi viikolla työssäoppimisjakso.” (Epäsuora esitys) Viime viikolla Mari ilmoitti, että hänellä alkaa tällä viikolla työssäoppimisjakso.

6 Tehtävä: Muuta parin kanssa suora esitys epäsuoraksi.
”Olin eilen auttamassa tyttöystävääni muutossa”, kertoi Tuomas. Mia kysyi: ”Oletko hakenut opiskelemaan hotelli- ja ravintola- alaa?” ”Osaan tämän asennuksen”, sanoi Pasi, ”sillä olen tehnyt sen muutamia kertoja työssäoppimisjaksolla.” ”Mikä tehtävä sinulla on näytössä?”, englannin opettaja kysyi.

7 Referointitaito työelämässä ja opiskelussa
Kerrotaan esimerkiksi omin sanoin ohjeistusta johonkin tehtävään Kerrataan opettajan antamat ohjeet lyhentäen Selostetaan tehtävän tärkeimmät vaiheet ryhmätyön muille jäsenille ja työpaikalla työkavereille Opiskelureferointi edellyttää olennaisen kertomista Tekniikan alan teksteissä tarkkuus ja totuudenmukaisuus erityisen tärkeää (mittaustulokset) Asiakkaalle on osattava referoida esim. käyttö- ja toimintaohjeita

8 Referaatti Omin sanoin kerrottu lyhennelmä
Lyhyt, puolueeton selostus jostain tekstistä (eli pohjatekstistä) Ei lisätä omia kommentteja Pituus 1/3 alkuperäisestä tekstistä Hyvä referaatti: Tuo esiin pohjatekstin pääkohdat Ei muuta pohjatekstin sisältöä Kertoo olennaisen, jättää epäolennaisen pois Kielellisesti ja rakenteellisesti selkeä (asiakirjastandardin mukainen)

9 Omin sanoin selittämisestä
Koko pohjatekstin sisältö tulee käydä läpi alusta loppuun, koska lopussa saattaa olla myös olennaisia sisältökohtia Jos muutat pohjatekstin sisältöä vain muokkaamalla lauserakenteiden sisältöä eli muutat jonkin sanan paikkaa ja korvaat jonkin yksittäisen sanan jollain toisella, referaatin kirjoittajan esittämä oma ajattelu muuttuu laiskaksi.

10 Omin sanoin selittämisestä
Esim. Ikäihmiselle uusi permanentti voi merkitä arvaamattoman paljon. Siistit, laitetut hiukset ovat osa ihmisen minäkuvaa, iso osa omanarvontuntoa. (pohjateksti) Väärä tapa:Vanhukselle uusi kampaus voi merkitä todella paljon. Huolitellut, siistit hiukset ovat osa henkilön minäkäsitystä, suuri osa omanarvontuntoa. (referaatti) vrt. oikea tapa:Vanhuksille ja heidän itsetunnolleen on tärkeää, että he pääsevät laitattamaan hiuksiaan kampaamoon. (referaatti)

11 Referaatin kirjoittaminen
Silmäile tekstiä (lue otsikot, katso kuvat). Mistä teksti kertoo? Lue teksti tarkasti ja alleviivaa tärkeimmät kohdat. Tee muistiinpanoja! Jätä esimerkit ja yksityiskohdat pois. Aloita referaatti esittelemällä pohjateksti (kirjoittaja, julkaisupaikka ja –aika) Kirjoita teksti omin sanoin, älä kopioi pohjatekstiä. Älä lisää omia kommentteja. Muista otsikko. Muista viitata tekstin kirjoittajaan tai muuhun tekstin puhujaan! Käytä lyhyitä, ytimekkäitä, täydellisiä virkkeitä. Muista kappalejako! Lue lopuksi referaattisi ja mieti, saako lukija sen perusteella hyvän käsityksen pohjatekstistä. Lukijalla ei ole pohjatekstiä luettavanaan!

12 Esimerkkialoitus

13 Tarkista tekstisi lopuksi
Otsikko ja oma nimi, fontti Times New Roman, koko 12 Olethan käyttänyt kokonaisia virkkeitä? Aloita virke isolla kirjaimella ja päätä pisteeseen. Käytä kappalejakoa (noin kolme virkettä per kappale on hyvä sääntö) Jos Word on alleviivannut kohtia eri väreillä, niissä on jokin häikkä Punaisella: sanasta puuttuu kirjain tai se on muuten kirjoitettu väärin Sinisellä: virkkeestä puuttuu jotain tai siinä on jotain liikaa Lue teksti läpi kertaalleen mielessäsi ja lisää/poista ajatuksia

14 Kirjoita blogiteksti Vastaa tekstissäsi lyhyesti seuraaviin kysymyksiin: Millaista referaatin kirjoittaminen oli? Helppoa? Vaikeaa? Vanhan toistoa? Uutta asiaa? Miksi? Onko tällaisten tekstien kirjoittaminen sinusta tärkeä opiskelutaito?


Lataa ppt "Referaatti."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google