Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro 1.4.2009 Marja-Liisa Viherä, FT.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä,
Advertisements

TVT –strategian luonnos TVT –strategiaryhmän luonnos uuden Kasvatus- ja opetustoimen TVT – strategian pohjaksi.
Osaamisen kehittämissuunnitelma Haminan kaupungin hallintopalvelut.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys- hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus ja opetusklinikoiden vastuuhenkilöiden tapaaminen Helsingissä.
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
Jouni Paakkinen Perusopetuksen päätelaiteprojekti.
Osaamistodistus työllistämisen monitoimityökalu Taidolla tulosta -työllisyyden asiantuntijaseminaari
Yhteisöllisen median käytön periaatteet Metropoliassa.
Vaikuttavuuden arviointi
Kysely sosiaalisen median käytöstä
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Liiketalouden opiskelu
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Asiakaslähtöisyys hankinnoissa Innomarkkinat
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Työelämäosaajana OKM.
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Arviointi Hyökkälän koulussa lv
KUVATAIDE Anna-Rosa Uusitalo, NYK 7C.
ASIAKAS SUUNNITTELUN KESKIPISTEENÄ VERKOSTOISTA VOIMAA MAAHANMUUTTAJAÄITIEN S 2-OPETUKSEEN Sosiaalialan asiantuntijapäivät Anita Nikkanen,
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
TE1 Terveyden perusteet
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
TVT suomen kielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmateksteissä
Mitä erityistä saat Innokylästä? Verkkopalvelu
TURKU Monikulttuurinen opetus 2.Jakso
Aikuissosiaalityön klubi
Yhteisöllisen median käytön periaatteet Metropoliassa
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Vaativan erityisopetuksen ja koulunkäynnin ohjaajien täydennyskoulutuskokonaisuus
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Ohjelman graafinen ilme ja sen soveltaminen
Kokemuksia etävalmennuksesta
Elintavat, terveyskäyttäytyminen
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Sosiaalialan tehtävärakenne
Miksi luotsi on tärkeä? Marja-Liisa Viherä
AMMATILLISEN OPINTOPOLUN KRIITTISET KOHDAT
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
TYÖNOHJAUS MONIMUOTOISISSA TYÖYHTEISÖISSÄ
Opinnollistamisen pähkinät
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
OPPIA NIINKU TÖISSÄ Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
Viestintäsuunnitelma
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö Pasila
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Huom! Tämä ensimmäinen dia kannattaa aina poistaa 
Osallisuuden toimintamalli
Oppilaat ja opetussuunnitelma 2016.
Research Data Management Agents
Hyvää mieltä muistisairaiden arkeen hevosvideoilla
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Esityksen transkriptio:

Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro 1.4.2009 Marja-Liisa Viherä, FT

Elinvoimaisen tietoyhteiskunnan edellytykset Olemme suvantovaiheessa tietoyhteiskunnan etenemisessä Uutena ilmiönä sosiaalisen median tulo verkkoo Nimestään huolimatta sosiaalinen media on toistaiseksi yksilökeskeinen Osalla omien yhteisöjen jäsenistä ei ole riittäviä viestintävalmiuksia hyödyntää sosiaalista mediaa Viestintävalmiuksien puute aiheuttaa, että emme pysty muuttamaan toimintatapojamme, helpottamaan arjen töitä ja/tai soveltamaan tieto- ja viestintäpalveluja luovasti omista lähtökohdistamme

Osaaminen Liittymä Motivaatio Viestintävalmiudet Laitteet ja pääsy verkkoihin Viestintä- valmius Motivaatio

Viestintävalmiudet Osaaminen Liittymä Liittymä Osaaminen Motivaatio

Yhteisöllinen viestintä Ei osaa tulkita viestiä L= liittymä O = osaaminen M = motivaatio O M M O L O L M L L L Ei yhteen-sopivaa liittymää M O O L M O Ei motivaatiota kuulua yhteisöön M

Keinoja viestintävalmiuksien parantamiseksi Voimme tarkastella viestintävalmiuksien parantamisen keinoja valmiuksissa esiintyvien vajeiden kautta Tähän asti on tarkasteltu lähinnä liittymien puutetta vaikka pullonkaula saattaa olla osaamisessa ja motivaatiossa Keinot vähentää vajeita voivat olla joko yksilön tai yhteisöjen valmiuksiin liittyviä tai yhteiskunnan toimenpiteitä vaativia

Liittymävaje (laitteet, ohjelmat ja pääsy verkkoon) Saannin vaikeus (Yhteiskunnan näkökulma) Ymmärrettävän tiedon saatavuus Myyntipisteet Yhteiskäyttöpisteet Tukihenkilöt (mm. open source) Hinnoittelu Uusiokäyttö Tietoturva, palomuurit Päivitys (digistressin poisto) Liittymävaje Tiedon hankinta Kokemus Yhteishankinnat Hankkimisen helppous (Yksilön näkökulma)

Osaamisvaje Käytön vaikeus Osaamisvaje Luonteva osaaja (Yhteiskunnan näkökulma) Helppokäyttöisyys Käyttöohjeiden ja muun oppimateriaalin selkeys Koulutus ja sen saatavuus Yhteiskäyttöpaikkojen henkilöstö Tukihenkilö (kotitalousvähennys) Sinnikkyys ja tiedon hankinta Kokemus Yhdessä oppiminen Osaamisvaje Luonteva osaaja (Yksilön ja yhteisön näkökulma)

Motivaation vaje Haluttomuus/pysähtyneisyys Motivaation vaje (Yhteiskunnan näkökulma) Hyöty Itseilmaisun mahdollisuus ”Pakko”/”oman elämän hallinta” Yhdessä yhteisön tuotoksen tekeminen Viestintäkasvatus Opettajakoulutuksen ja koulun uudet tavat toimia Tarinat (motivaation herättäminen) Visiot (tulevaisuusverstaat) Esimerkit (hyvät käytänteet, viestintäleirit, Tietotaitotalkoot) Motivaation vaje Aktiivinen kansalainen (Yksilön ja yhteisön näkökulma)

Tieto- ja viestintätekniikan välittyminen käytön näkökulma adaptiivinen Viestintäkulttuuri Sovitut toimintatavat sosiaalinen rationaalinen Yksittäinen toiminto Tieto- ja viestintätekniikan käyttäjät Yksilö- Ryhmä Yhteisö