Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Mukavaa ja terveellistä elämää?
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
KASVIKSET.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen. ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen.
Ihmisen ravinto.
Ateriapalvelun tyytyväisyyskysely Tulokset 2016 (vert.2015)  Kyselyyn vastasi 117 asiakasta (120) – Miehiä 42 vastaajaa (54) – Naisia 69 vastaajaa.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ruokaoppia.
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
Unelmien liikuntapäivä
Esityksen transkriptio:

Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin

HYVÄ RUOKAVALIO ON MONIPUOLINEN! Ruokapyramidi Alaosassa olevat ruoka-aineet muodostavat päivittäisen ruokavalion perustan Hedelmät ja vihannekset Viljavalmisteet Huipulla olevia ruoka-aineita voi käyttää satunnaisesti HYVÄ RUOKAVALIO ON MONIPUOLINEN!

Kasvisruokailijan ruokapyramidi Saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä esim. pavuilla, linsseillä ja pähkinöillä.

Lautasmalli helpottaa aterian kokoamista Marjoja tai hedelmiä jälkiruoaksi -Maidon voi vaihtaa marjarahkaan Rasvatonta maitoa, piimää, vettä tai kotikaljaa ¼ perunoita, pastaa tai riisiä 1-2 viipaletta leipää ja niille hieman margariinia ½ kasviksia salaattina, raasteina tai keitettyinä ¼ ”varsinaista ruokaa”: kalaa, lihaa, kanaa

Puuro hivelee vatsaa aamuin illoin Aterian ravintosisältö Energiaa 1921 kJ (459 kcal) Rasvaa 7 g, josta kovaa 2 g Kuitua 10 g Kalsiumia 375 mg Vaihtelua puuroon: - mm. marjoista, hedelmistä ja mehukeitoista

Vilja on kuitupitoisin kasvis 10 g 11 g 3 g 9 g 10 g 23 g 6 g 10 g 17 g 4 g 3 g 3 g 4 g 4 g 3 g Kuitua / 100 g Päivittäinen ravintokuitusuositus vähintään 25-35 g

Kuidun lähteitä Jokaisessa on 5g kuitua: 400g parsaa 2 omenaa 5 porkkanaa 4 kerää lehtisalaattia 5 perunaa 1 kurkku 1 viipale täysjyväruisleipää

Leipä ei lihota eivätkä kevyet päälliset… Kaikilla leivillä margariinia (60 %) 4 g 80 kcal Rasvaa 3,0 g, josta kovaa 0,6 g 90 kcal Rasvaa 4,0 g, josta kovaa 1,0 g 110 kcal Rasvaa 4,5 g, josta kovaa 1,6 g KEVYET …mutta entäs kun päällisinä on runsasrasvaisia vaihtoehtoja? Kaikilla leivillä margariinia (60 %) 4 g 180 kcal Rasvaa 11,0 g, josta kovaa 3,7 g 180 kcal Rasvaa 12 g, josta kovaa 4,2 g 200 kcal Rasvaa 12,0 g, josta kovaa 6,5 g RASKAAT

Levittämällä vähemmän rasvaa leivälle säästät kaloreissa Suositeltavaa on valita leivälle kasvirasvalevite tai margariini, jossa on vähintään 60 % rasvaa Leivillä margariinia (60 %) Kevytlevitteissä on vähemmän energiaa, mutta niukemmin hyviä rasvahappoja 9 g 48 kcal 4 g 21 kcal

Maitotuotteissa on valinnanvaraa Maito ja maitovalmisteet varmistavat luustolle tärkeän kalsiumin saannin Sen lisäksi ne ovat mm. tärkeä D-vitamiinin lähde Maito, piimä, viili ja jogurtti ovat parhaimmillaan rasvattomina ja vähärasvaisina Huomioi, että vähärasvaisissa, maustetuissa jogurteissa ja viileissä voi olla runsaasti lisättyä sokeria, purkillisessa jopa 15-20 g Juustoissa on nykyään runsaasti vähärasvaisia vaihtoehtoja, mutta kiinnitä huomiota niiden suolapitoisuuteen

Ahmi kotimaisia marjoja ja kaiken maailman hedelmiä Päivän tarve C-vitamiinia on 75 mg Sen saat: Mustaherukka 1 dl Mansikka 2,5 dl Appelsiini pieni Greippi pieni Appelsiinitäysmehu 2,0 dl Paprika 1/3 Keitetyt perunat >1 kg Keräkaali 200 g Persilja 37 g

Mitä kastiketta lusikoit salaatille? Ero raskaimman ja kevyimmän kastikkeen energiamäärässä on yli kymmenkertainen

Herkkuperunoita vai perunaherkkuja? Annos n. 100 g 65 kcal 75 kcal 85 kcal Perunan energiapitoisuus on vain n. 70 kcal/100 g Monien perunaherkkujen kylkiäisinä saa kuitenkin rasvaa joko sellaisenaan tai piilorasvana 110 kcal 140 kcal 150 kcal * 185 kcal 350 kcal ** Kermaperunat 530 kcal * ranskalaiset perunat uunissa ** ranskalaiset perunat upporasvassa

Piilorasva on usein kovaa rasvaa 15 g 13 g 36 g Pehmeissä rasvoissa on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka auttavat alentamaan veren kokonaiskolesterolia Pehmeitä rasvoja ovat kalanrasva ja kasvirasva sekä pähkinöiden sisältämä rasva Kovissa rasvoissa on puolestaan runsaasti kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvahappoja Kolesterolia on vain eläinkunnan tuotteissa 20 g 21 g 11 g 23 g 20 g 6 g 10 g 10 g 80 g 100 g 32 g Rasvaa/100 g

Suosi pehmeitä rasvoja leivällä, ruoanlaitossa ja leivonnassa Rypsiöljy sopii parhaiten ruoanvalmistukseen ja salaattikastikkeisiin.

Ei ne kovat kuurit vaan jokapäiväiset pienet valinnat 370 kcal 540 kcal hh 31 E% ra 28 E% prot. 41 E% rasvaa/kovaa 12/2 g hh 25 E% ra 49 E% prot. 25 E% rasvaa/kovaa 36/8 g Broilerinliha on vähärasvaista, mutta leivitetyn leikkeen korppujauhot imevät rasvaa itseensä Uunissa valmistetut ranskalaiset perunat sisältävät huomattavasti vähemmän rasvaa kuin upporasvassa paistetut

Ruoan nimi tai näkö ei kerro koko totuutta Kasvispiirakka (annos 200 g) 310 kcal 570 kcal hh 40 E% ra 37 E% prot. 23 E% rasvaa/kovaa 13/4 g hh 22 E% ra 69 E% prot. 9 E% rasvaa/kovaa 44/24 g Kun voitaikinan vaihtaa hiivataikinaan ja täytteeseen kerman ja tuorejuuston sijaan kevyen juustoraasteen, saa piirakasta kevyemmän

Valmisruoalla pärjäät hyvin, kun täydennät oikein Valmisruoat ovat hyvää, turvallista ja nopeaa ruokaa 570 kcal 540 kcal Lisää aterialle leipää ja jotakin tuoretta, niin saat tasapainoisemman annoksen 644 kcal 540 kcal

Suu söis, vaan suolaa ei kestä hennot suonet Suositeltu päivittäinen suolan saanti on 5 g Lisää suola ruokaan vasta pöydässä, jos silloinkaan Korvaa suola yrteillä ja muilla mausteilla Liika ruokasuola nostaa verenpainetta ja rasittaa munuaisia Mineraalisuola sisältää n. puolet vähemmän natriumia kuin tavallinen suola savuporo 1 g 1 g 2 g Soija silli 7 g 7 g 2 g Parmesan savulohi 1 g 2 g 3 g 2 g 2 g 0,5 g 2 g Ruokasuolaa 50 g:n annoksessa

Montako palaa saisi olla? Suositeltava vaihtoehto makeannälkään on pikkupulla tai pullapohjalle leivottu marja- tai omenapiirakka Kotitekoinen laimennettu marjamehu on hyvä vaihtoehto virvoitusjuomien rinnalla Sokerin osuus kokonaisenergiasta tulisi olla <10 % (20-25 palaa/vrk)

Rasvaiset herkut ja alkoholi Alkoholista korkeintaan 5 % päivän energiasta (= naiset 1, miehet 1,5 annosta) 1 annos = 0,33 l olutta tai 12 cl viiniä tai 4 cl väkeviä = vähintään 100 kcal Makeiden viinien ja liköörien energiasisältö voi olla yli kaksinkertainen kuiviin verrattuna Alkoholinkäyttö vähentää helposti kykyä kontrolloida annoskokoja