SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvää työpäivää!.
Advertisements

KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
TTL Sosiaalisessa mediassa
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Lahden kaupungin vanhusten kotihoidon palvelujen uudistaminen tarinateatterin keinoin Prosessi liittyy Lahden kaupungin "Kotiin kohdistuvien palveluiden.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Millaisia verkostoja syntyy? Leena Vainio, AKTIIVI Plus Tuumasta toimeen seminaari Kuva © Neal SingletonNeal Singleton.
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
Kommunikaatio parisuhteessa
Kulttuuriset tarinat Tarinallinen, narratiivinen tutkimus Tarina
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Oivallus 1 Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä.
MIEPÄ-projekti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille – Asiakkaiden ja yhteistyötahojen näkemyksiä projektista.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
 Mikä päätös pitää tehdä  Tunnista ja kokoa yhteen tarvittava informaatio päätöstä varten  Listaa vaihtoehdot, joita on tarjolla  Kirjoita muistiin.
KERTOMA- KIRJALLISUUDEN LAJI: novelli. 1. NOVELLIN JUURET  Lähtökohta suullisen kulttuurin saduissa, kaskuissa ja tarinoissa.  Länsimaisen novellin.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
KOULU-NUORISOTYÖNTEKIJÄN AMMATTI- IDENTITEETTI Koulun erityisnuorisotyöntekijä Ritva Rantola Pieksämäen kaupunki
Vapaaehtoinen, vertainen ja kokemusasiantuntija – päihdetoipujan monet roolit Jyväskylä Päivi Rissanen, Mielenterveyden keskusliitto.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys
Kuvan ilmisisällön selvittäminen
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Henkilöstö ja johtaminen asiakaskokemuksen tekijänä
AUTTAMISSYSTEEMIT ASIAKKAIDEN JA PERHETERAPEUTTIEN SILMIN
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Mitä on Avoin ja mukaanottava yhteisöllisyys
3 Minuudessa on kaksi puolta
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
Tavoitteen asettamisesta tasavertaiseen kohtaamiseen
Asiakaskuuntelut palveluiden kehittämisessä yöp
Väkivaltainen potilas/asiakas
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Oman elämän raiteilla!.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Mielenterveys ja päihteet - mitä voimme tehdä?
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
Uusi apteekki – asiakkaan näkökulma
Työikäisten kuntoutus
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Dialogisuus ja vuorovaikutus työyhteisöjen ohjaamisessa
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
MIELI pt (personal trainer)
Kuinka autan puhelimessa
Uusi apteekki – asiakkaan näkökulma
Dialogisuus asiakastyössä
Esityksen transkriptio:

SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT 13. – 14. 10.2016 PORVOO, HAIKON KARTANO ”Tarinoita itsemääräämisoikeudesta ja vallankäytöstä” Ville Salonen Perhe- ja psykoterapeutti, kouluttaja Villen Verstas Oy, Tampere www.villenverstas.com

NARRATIIVINEN TYÖOTE Narratiivinen työote on toimintaan, kokemuksiin ja suhteisiin liittyvien merkitysten muutosta, jossa työskentely tapahtuu dialogin kautta. Elämäntarinoiden jakamisen, uudelleentulkinnan ja muutoksen kautta luodaan uutta ymmärrystä ihmisen omasta elämästä ja vuorovaikutussuhteista. Narratiivisen työskentelytavan perusajatuksena on yhteisen ymmärryksen ja kielen luominen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tätä työskentelytapaa käytetään paitsi yksittäisten asiakkaiden kanssa myös perheiden ja verkostojen kanssa kerronnan tukena. www.villenverstas.com

Tarinoissa yksilön sisäinen kokemus kohtaa sosiaalisen todellisuuden Tarinoissa yksilön sisäinen kokemus kohtaa sosiaalisen todellisuuden. Maailmasta tehdään merkityksellistä ihmisten välisissä neuvotteluissa, dialogeissa. Tarinoiden kautta selitämme itsellemme ja toisille, miksi ja miten asiat elämässämme ovat tapahtuneet ja miltä ne ovat meistä tuntuneet. Aina kun elämässä tapahtuu isoja tai pieniä muutoksia, ne vaikuttavat elämäntarinoihin muuttaen niiden juonta tai juonenkulkujen merkityksiä. www.villenverstas.com

Joskus oma tarina ei enää tarjoa keinoja tulkita tilanteita ja tapahtumia tarkoituksenmukaisella tavalla, suunnitella tulevaisuutta ja olla aktiivinen toimija omassa elämässä. Kun maailmaa selittävät tarinat eivät toimi ja niiden varaan rakennetut ennustukset eivät toteudu, meidän tarinoita täytyy muuttaa jotta elämä olisi riittävän ymmärrettävää ja ennustettavaa. Mieleen tallennettuja tarinoita ja niihin liittyvää sisäistä dialogia voidaan muuttaa kertomalla tarinaa uudelleen eli jakamalla sitä dialogisissa suhteissa muiden ihmisten kanssa. Tarinat elävät dialogissa: samoistakin asioista ja tapahtumista puhutaan eri tavalla riippuen siitä kenelle, milloin ja miksi tarinaa kerrotaan. www.villenverstas.com

KUULLUKSI TULEMISEN MERKITYS Jokainen toivoo tulevansa kuulluksi, ja voivansa vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Apua hakeva ihminen odottaa työntekijältään aitoa läsnäoloa, ymmärrystä ja kuuntelua sekä toivoo tulevansa kuulluksi, saavansa tukea ja vastausta elämisensä ongelmiin. Kun ihminen kokee tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi, hän voi paremmin kuulla ja kuunnella myös muita, olla kiinnostunut ja eläytyä toisten kokemuksiin. Luottamus asiakkaan ja työntekijän välillä perustuu asiakkaan kuulluksi tulemiseen. Kuulluksi tuleminen vahvistaa asiakkaan itsetuntoa. Kuulluksi tullessaan asiakas kokee olevansa tärkeä ihminen arvokkaine mielipiteineen. www.villenverstas.com

PIENRYHMÄTYÖSKENTELY Millaisia haastavia tarinoita työyhteisössäsi kerrotaan asiakkaiden itsemääräämisoikeudesta? Miksi on tärkeää puhua vallankäytöstä itsemääräämisoikeuden kanssa yhdessä? Miten meidän ammattilaisten olisi hyvä toimia, jotta asiakas tulisi toiveissaan kuulluksi ja nähdyksi? www.villenverstas.com