Tekniikan alan kesäkandiseminaari 2017 Tiede ja tieteen pelisäännöt

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkielman kirjoittaminen
Advertisements

Tutkimussuunnitelma…
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Hyvä tieteellinen käytäntö
TUTKIMUSETIIKKAA Laatinut: Tutkimuseettinen neuvottelukunta 2006.
Ä OHJAUSKESKUSTELU JA OHJAUKSEN TY Ö V Ä LINEET Teema 1. Ohjausprosessi ja ohjauksen ty ö v ä lineet Oppilaanohjauksen kehitt ä minen P ä ivi-Katriina.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Oulun yliopisto Prof. Sami Pihlström Tampereen yliopisto ( ) Jyväskylän yliopisto ( ) Sähköposti:
Tieteellisen tekstin konventioita Anna Hermiö
Tieteellisen tekstin konventioita
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Johdatus tieteelliseen tutkimukseen Hannu Ruonavaara, kevät 2011 Luento 8: Tutkimuksen kirjoittaminen Tutkimusetiikka.
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Tutkimussuunnitelma Jaakko Seikkula
Jarl Wahlström MITEN TEHDÄÄN VÄITÖSKIRJA? Psykoterapian monitieteisen tohtorikoulutusohjelman aloitusseminaari
Puheviestintä 2 Palautetaidot ja opponointi Rinna Toikka.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Mistä aihe? Oulun yliopiston ja kirjallisuuden oppiaineen painopistealueet Tekstilähtöinen tutkimus Ongelmalähtöinen tutkimus.
Johdatus tieteelliseen tutkimukseen Hannu Ruonavaara, kevät 2011
OPINNÄYTETYÖN RAKENNE
Laadullisen tutkimuksen päivä
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
Laaja-alainen osaaminen
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
Tieteellisen tekstin konventioita
Tutkimusraportin perusrakenne
JOHDANTO.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS r.y.
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Tutkimuksen objektiivisuus
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Tavoitteena poistaa työelämän hukkia (työelämän hukkaa)
Tekstin moniäänisyys Anna Hermiö
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi
Tutkimuksen abc.
Juha T. Hakala Gaudeamus – Helsinki Tammer - Paino Oy, Tampere 2005
Tieteellinen kirjoittaminen
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
Psykologia on tiede.
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Tieteellisen tekstin peruselementit
Palautetaidot ja opponointi
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
2. tieto osana maailmankuvaa
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof ,
Kommenttipuheenvuoro: Tutkimuksen rahoittajan näkökulma
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
MYYNTITYÖN KEHITTÄMINEN LAADULLISIN MENETELMIN
Syventävien opintojen opinnäytetyö
Kirjoitusviestinnän opinnot yliopistossa
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Opinnäytteiden sähköinen arkistointi yliopistoissa
Tutkimukseen liittyvät eettiset näkökulmat
Opinnäytetyö Metodologia Raisa Ilkko.
OY-Oamk-yhteistyön organisointi
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Luonnontiedeaiheinen projekti
Esityksen transkriptio:

Tekniikan alan kesäkandiseminaari 2017 Tiede ja tieteen pelisäännöt Creative Commons Stina Giesecke 16.5.2017

Mietittäväksi kandityön tekemisen aikana Mitä tiede on? Mitä ovat tieteellisen työskentelyn hyvät käytännöt?

Tieteen tuntomerkkejä Autonomisuus Edistävyys Kriittisyys

Tieteen tuntomerkkejä Esität opinnäytteesi julkisesti Osallistut tieteelliseen keskusteluun Autonomisuus Tieteen harjoittaminen tapahtuu tiedeyhteisössä, joka valvoo tieteellisyyden standardeja Edistävyys Tiede etsii luovasti uusia totuuksia ja pyrkii järjestelmällisesti eliminoimaan aikaisempia virheitä Kriittisyys Tutkija soveltaa tieteen menetelmiä siten, että virheiden mahdollisuus on mahdollisimman vähäinen Tiede on julkista ja avointa; tieteen tulokset voidaan asettaa kyseenalaisiksi Tiedeyhteisö käy kriittistä keskustelua esitetyistä tuloksista Niiniluoto, Ilkka, "Tieteen tunnuspiirteet", teoksessa Karjalainen, Sakari, Veikko Launis, Risto Pelkonen & Juhani Pietarinen (toim.), Tutkijan eettiset valinnat, Gaudeamus, Helsinki 2002.

Tiede on… Systemaattista ja rationaalista uuden tiedon tuottamista Kykenet soveltamaan tieteellisen työskentelyn periaatteita omaan opinnäytteeseesi Systemaattista ja rationaalista uuden tiedon tuottamista Uuden tieteellisen tiedon luominen on organisoitu tiedeyhteisöihin Yliopistot, tutkimuslaitokset Tulokset kootaan ”systemaattisiksi tiedon järjestelmiksi”: Teoriat ja mallit, käsitejärjestelmät jne.

Ja tämä ilmenee mm… Tiedeyhteisön on hyväksyttävä tutkimusmetodologia Kandityössä tiedeyhteisöä edustavat mm. ohjaaja ja valvoja Tiedeyhteisön kritiikki Tieteellisen työskentelyn ’laadunvarmistus’ - opponointi Tutkimussuunnitelma on usein ensimmäinen kommunikointiväline tiedeyhteisön kanssa omasta tutkimusaiheestasi

Tutkimusteksti Lukijan tulisi ymmärtää Mitä on tutkittu ja miksi Kirjoitat opinnäytteesi tieteellisen tutkimustekstin sääntöjä noudattaen Lukijan tulisi ymmärtää Mitä on tutkittu ja miksi Miten on tutkimuksen toteutuksessa menetelty Miksi on tutkimus tehty valitulla tavalla Mitä tuloksia on saatu Miten tuloksia on tulkittu Miten tuloksia voidaan edelleen tulkita (Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P. (2007)Tutki ja kirjoita. Tammi.)

Tieteellisen tekstin konventionaalisuus Kirjoitat opinnäytteesi tieteellisen tutkimustekstin sääntöjä noudattaen Tieteellinen teksti rakenteeltaan konventionaalista (sopimuksenvaraista), asiat esitetään tietyssä järjestyksessä Tieteellisen tekstin rakenne: johdanto, teoriatausta, aineisto ja menetelmät, tulokset, pohdinta Viittauskäytännöt Tekstirakenteet ja niihin kohdistuvat odotukset kulttuurisidonnaisia Angloamerikkalainen konventio: tutkimuksen päätulokset ja argumentit ensin Saksalaisperäinen konventio: esseemäisyys, ajatteluketjun näyttäminen lukijalle Konventiot auttavat lukijaa, helpottavat kirjoittajan työtä

Miksi arkiajattelu ei ole tieteellistä? Tunnistat tieteellisen tiedon ja arkiajattelun eron Epäluotettavat havainnot Ihmisen havaintokyky on rajallinen Havainnot ja muistikuvat vääriä Selektiiviset (valikoivat) havainnot Tieteellisessä tutkimuksessa havaintoja kerätään eri menetelmin Tieteellisessä tutkimuksessa selektiivisyys on tarkoituksellista, perusteltua ja systemaattista Liiallinen yleistäminen Yleistykset omien havaintojen perusteella

Miksi arkiajattelu ei ole tieteellistä? Tunnistat tieteellisen tiedon ja arkiajattelun eron Puutteellinen päättely Epäjohdonmukaisuus Logiikan puute, päättely tuloksista irrallaan, “poikkeus vahvistaa säännön” Lyhytjänteisyys Ensimmäinen selitys hyväksytään Asioiden tarkastelu irrallaan asiayhteydestään “Kuinka paljon on paljon”

Mitä on hyvä tieteellinen käytäntö?

Hyvä tieteellinen käytäntö ”Tieteellinen tutkimus voi olla eettisesti hyväksyttävää ja luotettavaa ja sen tulokset uskottavia vain, jos tutkimus on suoritettu hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla” (http://www.tenk.fi) tutkimuseettinen neuvottelukunta).

Hyvän tieteellisen käytännön keskeisiä lähtökohtia (1) Tutkimuksessa noudatetaan tiedeyhteisön tunnustamia toimintatapoja: Rehellisyys Yleinen huomaavaisuus ja tarkkuus tutkimustyössä, tulosten tallentamisessa ja esittämisessä sekä tutkimusten arvioinnissa Sovelletaan tieteellisen tutkimuksen kriteerien mukaisia ja eettisesti kestäviä tiedonhankinta-, tutkimus- ja arviointimenetelmiä Toisten tutkijoiden työn ja saavutusten ottaminen huomioon, viittaaminen asianmukaisella tavalla

Hyvän tieteellisen käytännön keskeisiä lähtökohtia (2) Tutkimuksen suunnittelu, toteuttaminen ja raportointi sekä aineistojen tallennus tieteelliselle tiedolle asetettujen vaatimusten mukaisesti Tarvittavien tutkimuslupien hankkiminen, tarvittaessa eettinen ennakkoarviointi Ennen tutkimuksen aloittamista tai tutkijoiden rekrytointia sovitaan työnantajan, vastuullisen tutkijan ja ryhmän jäsenten oikeudet, tekijyyttä koskevat periaatteet, vastuut ja velvollisuudet sekä aineistojen käyttöoikeuksia koskevat kysymykset Rahoituslähteet, merkitykselliset sitoumukset ilmoitetaan asianosaisille ja tutkimukseen osallistuville ja raportoidaan tuloksia julkistettaessa

Hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset (1) Epäeettinen ja epärehellinen toiminta, joka vahingoittaa tieteellistä tutkimusta ja pahimmillaan mitätöi sen tulokset Vilppi tieteellisessä toiminnassa Piittaamattomuus hyvästä tieteellisestä käytännöstä

Hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset (2) Vilppi tieteellisessä toiminnassa Havaintojen tai tulosten sepittäminen Havaintojen tai tulosten vääristely Plagiointi Anastaminen: muiden tutkijoiden tulosten, havaintojen tai ideoiden esittäminen omina

Hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset (3) Piittaamattomuus hyvästä tieteellisestä käytännöstä Muiden tutkijoiden osuuden vähättely julkaisuissa (esim. mainitsematta jättäminen), sekä puutteellinen tai epäasiallinen viittaaminen aikaisempiin tutkimustuloksiin Tutkimustulosten tai käytettyjen menetelmien huolimaton ja siten harhaanjohtava raportointi Tulosten ja tutkimusaineistojen puutteellinen kirjaaminen ja säilyttäminen Samojen tulosten julkaiseminen useita kertoja näennäisesti uusina (ns. itsensä plagiointi) Tiedeyhteisön johtaminen muulla tavoin harhaan oman tutkimuksen suhteen

Kirjallisuutta Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P. (2007) Tutki ja kirjoita. Helsinki: Tammi Karjalainen, S., Launis, V., Pelkonen, R. & Pietarinen, J. (2002) (toim. ) Tutkijan eettiset valinnat. Tampere: Gaudeamus. Kinnunen M. & Löytty, O. (2002) Tieteellinen kirjoittaminen. Tampere. Vastapaino. Löppönen, P., Mäkelä, P.H. & Paunio, K. (Eds.) (1991) Tiede ja etiikka. Juva: WSOY. Niiniluoto, I (2002) Tieteen tunnuspiirteet. Teoksessa Karjalainen, S., Launis, V., Pelkonen, R. & Pietarinen, J. Tutkijan eettiset valinnat. Tampere: Gaudeamus, s. 30-41. Simonsuuri-Sorsa, M. (2002) Tutkimusetiikka tutkijankoulutuksessa. Teoksessa Karjalainen, S., Launis, V., Pelkonen, R. & Pietarinen, J. Tutkijan eettiset valinnat. Tampere: Gaudeamus, s. 118- 125. Uusitalo, H. (1991) Tiede, tutkimus ja tutkielma. Johdatus tutkielman maailmaan. Juva, Wsoy. Tutkimuseettinen neuvottelukunta: http://www.tenk.fi