Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tutkimukseen liittyvät eettiset näkökulmat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tutkimukseen liittyvät eettiset näkökulmat"— Esityksen transkriptio:

1 Tutkimukseen liittyvät eettiset näkökulmat
Korva-, nenä- ja kurkkutaudit – pään ja kaulan kirurgia ry:n tutkijaseminaari

2 Tutkittavan tiedote ja suostumus
Asiakirjamallit:

3 Maailman lääkäriliiton Helsingin julistus
Ihmiseen kohdistuvan lääketieteellisen tutkimustyön eettiset periaatteet Hyväksytty Maailman lääkäriliiton 18. yleiskokouksessa Helsingissä, Suomessa, kesäkuussa 1964 Maailman lääkäriliitto (WMA) on laatinut Helsingin julistuksen tuodakseen julki ne eettiset periaatteet, joiden tarkoituksena on ohjata ihmiseen kohdistuvaa lääketieteellistä tutkimustyötä, mukaan lukien tutkimus joka koskee tunnistettavaa ihmisperäistä ainesta tai yksilöön henkilöitävissä olevia tietoja.

4 Helsingin julistus Lääketieteelliseen tutkimustyöhön osallistuvan lääkärin velvollisuutena on varjella tutkittavien elämää, terveyttä, ihmisarvoa, koskemattomuutta, itsemääräämisoikeutta ja yksityisyyttä sekä heidän henkilökohtaisten tietojensa luottamuksellisuutta.

5 Helsingin julistus Erityisryhmät:
vajaakykyinen (esim. mielenterveyden häiriö, kehitysvammaisuus, tajuton) alaikäinen raskaana oleva / imettävä nainen vanki tai oikeuspsykiatrinen potilas Lääketieteellinen tutkimus, joka koskee huono-osaista tai haavoittuvaa ryhmää tai yhteisöä, on oikeutettua vain, jos tutkimus vastaa tämän ryhmän tai yhteisön terveyttä koskeviin tarpeisiin ja arvostuksiin ja jos on kohtuullisen todennäköistä, että kyseinen ryhmä tai yhteisö hyötyy tutkimuksen tuloksista.

6 Eettiset toimikunnat Toimikunnassa on oltava edustettuna tutkimusetiikan, lääketieteen, terveys- tai hoitotieteen ja oikeustieteen asiantuntemus. Vähintään kahden jäsenistä on oltava maallikkojäseniä. Jokaisella yliopistollista sairaalaa ylläpitävällä sairaanhoitopiirillä pitää olla vähintään yksi eettinen toimikunta

7 Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta (TUKIJA)
Tehtävänä on 1) toimia tutkimuseettisten kysymysten asiantuntijana 2) seurata, ohjata ja koordinoida tutkimuseettisten kysymysten käsittelyä 3) osallistua kansainväliseen viranomaisyhteistyöhön Kliinisen lääketutkimuksen lausunnot Sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan hylkäämä lausunto voidaan käsitellä muuttamattomana TUKIJA:ssa

8 Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK)
Opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelin Edistää hyvää tieteellistä käytäntöä


Lataa ppt "Tutkimukseen liittyvät eettiset näkökulmat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google