Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellisen kirjoittamisen kurssi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellisen kirjoittamisen kurssi"— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellisen kirjoittamisen kurssi
Kurssin kotisivu: Laajuus: 2 op (1 op = 27 h opiskelua) Hanna Kosonen

2 Kurssin teemoja Tieteellinen teksti
Kriteerit Konventiot Kirjoittamisprosessi ja kirjoittajana kehittyminen Hyvä teksti Oikeakielisyys Luettavuus

3 Vapaan kirjoittamisen harjoitus
Aihe: TIETEELLINEN KIRJOITTAMINEN Pidä käsi koko ajan liikkeessä. Älä poista mitään kirjoittamaasi. Älä välitä oikeinkirjoituksesta tai välimerkeistä. Älä pyri olemaan looginen. Anna mennä. Kun huomaat eksyväsi aiheesta, palaa siihen takaisin.

4 Mitä kirjoittaminen on?
Teksti Kirjoittamisen prosessi työvaiheet, työskentelystrategia kognitiivinen prosessi oppimisprosessi Kirjoituskulttuuri tavat, arvostukset tieteenalojen ja ainelaitosten konventiot (Svinhufvud 2007)

5 Tieteellinen kirjoittaminen on konventionaalista
Rakenne (IMRD) Siirtymät (metateksti) Moniäänisyys Viittaukset kirjoittajaan (yks. 1. persoona, passiivi, 0-persoona) Viittaukset toisiin tutkijoihin ja tutkimuksiin Tekstin asettelu ja kielitekniikka Konventiot vaihtelevat hieman tieteenaloittain Voimiaan ei kannata tuhlata tieteen tekemisen konventioiden vastustamiseen. Opiskelijalla on oikeus käyttää konventioita, aloittelevan tutkijan on hyvä noudattaa niitä ja vasta asemansa lunastanut tieteentekijä voi ylittää rajoja turvallisesti (Minna-Riitta Luukka)

6 Kirjoittaminen on ajattelua ja maailman hahmottamista
Tiedon toistamisen strategia Keskeistä on asioiden muistaminen ja toistaminen. Tavoitteiden asettelu ja ongelmanratkaisu on vähäistä. Lukijaa ei juuri huomioida. Tiedon muokkaamisen strategia Kirjoittaminen on suunniteltua ja tavoitteellista. Ongelma-analyysi ja itsearviointi ovat keskeisessä asemassa. Lukija huomioidaan. (Lonka et al. 2002)

7 Hyvä asiatyylinen tieteellinen teksti on
tarkoituksenmukaista, yksiselitteistä ja ymmärrettävää tiivistä, sidosteista ja loogista sanavalinnaltaan ja lauserakenteiltaan selvää, täsmällistä ja johdonmukaista sanavalinnaltaan neutraalia havainnollista oikeakielistä kieliteknisesti korrektia.

8 Kirjoittaminen valintoina ja prosessina
Kuka lukee tekstin? Kenelle sen kirjoitan? Mikä on tekstin tavoite? Mikä on roolini kirjoittajana? > TEKSTILAJI ·                    Kuka lukee tekstin? Kenelle sen kirjoitan? Julkaisukanava. ·                    Mikä on tekstin tavoite? Miksi vastaanottajan kannattaisi lukea teksti? Pyrinkö kumoamaan aiempaa, tarkentamaan, soveltamaan, vaiko kenties tuomaan aiheeseen kokonaan uuden näkökulman? Harjoitusaineen tai esseen ongelmana on usein, että niiden tavoite jää hahmottomaksi tai että ainoa tavoite on ”päästä läpi”. ·                    Mikä on roolini kirjoittajana? Julistanko ex cathedra vai jutustelenko kaverin kanssa? Lukija asettuu kirjoittajan pariksi täydentämään tätä. esim. vastaajaksi tai puolustautujaksi, keskustelukumppaniksi, tai passiiviseksi omaksujaksi. Jos tieteellisen tekstin kirjoittaja asettautuu monologia suosiviksi julistajaksi kaventuu lukijan mahdollisuus osallistua keskusteluun. Persoonamuodot? Kenen seurassa esiinnyn?

9 Hyödyllisiä periaatteita
Pyri kirjoittamaan säännöllisesti, jopa päivittäin. Aloita kirjoittaminen jo tänään, vaikket vielä edes tietäisi, mitä olet kirjoittamassa. Muista, että ensimmäinen versio on vasta kirjoittamisprosessin alku, eikä sen laadulle kannata asettaa vielä suuria vaatimuksia. Lueta keskeneräisiä tekstejäsi muilla saadaksesi palautetta ja luodaksesi kirjoittamiselle aikatauluja. Kirjoittamisen opiskelu on mahdollista, ja kirjoittajana voi kehittyä. (Svinhufvud 2007)

10 Kirjallisuutta Lonka, Irma – Lonka, Kirsti – Karvonen, Pirjo – Leino, Pirkko 2002: Taitava kirjoittaja. Opiskelijan opas. 4. painos. Yliopistopaino, Helsinki. Kinnunen, Merja & Löytty, Olli (toim.) 2002: Tieteellinen kirjoittaminen. Tampere: Vastapaino. Svinhufvud, Kimmo 2007: Kokonaisvaltainen kirjoittaminen. Tammi, Helsinki. Svinhufvud, Kimmo 2009: Gradutakuu.Tammi, Helsinki.


Lataa ppt "Tieteellisen kirjoittamisen kurssi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google