”Ihminen ympäristössä 1/3: Ilma” -seminaari

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pekka Isoniemi katu- ja puisto-osasto ylläpitotoimisto
Advertisements

Oikeus hiljaisuuteen FT Outi Ampuja Musiikki ja lääketiede.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
Melu terveyshaittana ja meluntorjunta virkamiehen tehtävänä Ari Saarinen Ihminen ympäristössä Kuntatalo
Kurssimarkkinointia Koulutuksen toiminta-alue/Sari Helminen1 Syksyn kursseilla on tilaa!
Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
CAVE – työskentelytapa: prosessi, muutokset, lopputulos Tiina Yli-Karhu, suunnittelukoordinaattori Jyrki Jääskeläinen, arkkitehti.
Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
Kirjasto kaikille Kirjastoalan AMK-koulutuksen näkökulma Päätösseminaari Ritva Hyttinen, Kirjasto- ja tietopalvelualan koulutus Turku AMK.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
AMPUMARADAT.
Trukilla työskentely rakennustyömaalla
ALUESUUNNITTELU Miksi alueita suunnitellaan?
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
TE1 Terveyden perusteet
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
TE3 HYVINVOINTITEKNOLOGIA
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
Psyykkinen terveys.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Tuulivoima.
Monialainen yhteispalvelu
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Sihteeri toimiston asiantuntijana -teemapäivä
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Käyttöturvatiedotteet
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Liikenteen terveysvaikutusten arviointi kaupunkiympäristössä
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
Valtionosuusuudistus - Turku
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 1
Verkoston toiminta kehittyy – missä mennään?
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Kimmo Tiilikainen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
Ryhmä 1 Yksilönäkökulma, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Nykyaikainen raitiotie ja melu
Ajanhallinta opiskelussa
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
YHTEENSOVITTAMINEN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Mikromuovien lähteet: Keinoalustat
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Esityksen transkriptio:

Liikennemelu terveyshaittana ja haittojen ennaltaehkäisy kaavoituksessa Kommenttipuheenvuoro ”Ihminen ympäristössä 1/3: Ilma” -seminaari 29.10.2015 Ympäristötarkastaja Anu Haahla

Sisältö Liikennemelu Helsingissä Terveyshaittojen arviointi haasteena Meluhaittojen ennaltaehkäisy – maankäytön suunnittelu Tavoitteena terveysriskin minimointi ohjearvot Tavoitteena terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ääniympäristö hiljaiset alueet 29.10.2015 Anu Haahla

Liikennemelulle altistujia paljon Helsingin maapinta-alasta kolmannes tieliikenteen melualuetta (LAeq 7-22 > 55 dB) Lähes 40 % asukkaista ko. alueilla Altistujamäärät eivät ole vähenemässä THL:n mukaan ympäristömelu on ilman pienhiukkasten jälkeen suurin ympäristön terveyshaitta terveiden elinvuosien menetyksellä mitattuna. Ympäristömelu ei vain viihtyisyyshaitta, vaan vakavasti otettava terveyshaittojen ja –riskien aiheuttaja 4.11.2014 Anu Haahla

Terveyshaittojen määrä Tie- ja katuliikenteen melulle altistujia Helsingissä 237 000 Tavoitteena melutasojen alentaminen sekä terveys- ja viihtyisyyshaittojen vähentäminen Altistumisen aiheuttamista terveysvaikutuksista ei ole määrällistä arviota Melun vaikutus väestöön Annos-vastesuhteet Häiritsevyys, unihäiriöt, sydän- ja verisuonitaudit Liikennemelun taloudelliset vaikutukset 29.10.2015 Anu Haahla

Meluntorjunta maankäytön suunnittelussa Tavoite 1: Melusta aiheutuvat haitat pyritään minimoimaan siten, ettei melu aiheuta liiallista riskiä ihmisten terveydelle Melutason ohjearvot (VNp 993/1992), minimitavoite Ympäristöviranomaisen rooli Yhteistyö painottuu yhä enemmän kaavaprosessin alkuvaiheeseen, tärkein ja vaikuttavin vaihe Nojautuu ohjearvoihin (sisämelu, leikki- ja oleskelualueet ja parvekkeet?) Melun erityispiirteet hankalia (raitioliikenteen kolina ja kirskunta, laivamelu, bussipysäkit, ratapiha jne.) Intressien yhteensovittaminen, esim. ilmanlaatu ja meluntorjunta Terveyshaittojen minimoimiseksi oleellista, että Lepoon ja nukkumiseen käytettävät tilat sekä Leikkialueet ja muut ulko-oleskelutilat ovat mahdollisimman hiljaisia 29.10.2015 Anu Haahla

Vallila, Roineenpuisto Sturenkatu 30 000 ajon./vrk Teollisuuskatu 30 000 ajon./vrk 4.11.2014 Anu Haahla

Suunnittelun lähtökohtana laskennallinen melun leviämisselvitys - Vanha alue Melutason kadun puolella yli 70 dB eli voimakas melu Pihalla melun tulee olla päivällä alle 55 ja yöllä alle 50 dB. Tarvitaan yhtenäinen rakennusmassa, jotta piha saadaan suojattua melulta. (ei sellaista katukuilua, että yhtenäinen massa olisi ilmanlaadun kannalta kriittinen), näin piha-alue saadaan suojaan melulta. Muutenkin pihan puolelle saadaan hiljainen puoli ja hiljainen julkisivu. Julkisivuihin kohdistuva melutaso 69 dB Teollisuuskadun puolella. Näin kovalla melutasolla ei parvekkeita melulähteen suuntaan ja myös asuntojen tulee avautua hiljaisemmalle puolelle. 4.11.2014 Anu Haahla

Näkyy muurimainen rakennusmassa Rakennusalan osa, johon on rakennettava riittävästi meluesteenä toimiva läpinäkyvä osa. Korkeus sama kuin Teollisuuskadun puoleisen julkisivun korkeus Asuntoja ei saa suunnata yksinomaan Teollisuuskadulle päin. Ensimmäiseen kerrokseen ei asuntoja Teollisuuskadulle Kadun varren tonteilla rakennus rakennettava yhtenäisenä koko rakennusalan pituudelta Ei Teollisuuskadun puolelle avautuvia ja tuulettuvia parvekkeita Osoitettu rakennusalan osat, joihin rakennettava riittävästi meluesteenä toimiva läpinäkyvä rakenne Ääneneristävyysvaatimus Ilmanottomääräys 4.11.2014 Anu Haahla

Meluntorjunta maankäytön suunnittelussa Tavoite 2. Hyvä ääniympäristö asuin- ja virkistysalueilla edistää terveyttä, viihtyisyyttä ja hyvinvointia Minimitavoitetta huomattavasti vaikeampi edistää Vaatii kokonaisvaltaista suunnittelua, ääniympäristö osa elinympäristöä Luoda vähämeluisia ympäristöjä Korostaa luonnon ääniä tai miellyttäviä ihmistoiminnan ääniä Hiljaiset alueet Helsinkiläisistä 64 % pitää tärkeänä hiljaisten / äänimaisemaltaan rauhallisten paikkojen säilyttämistä Helsingissä on hiljaisia / hiljaisiksi koettuja alueita Mikä on hiljaisten alueiden status / rooli? Norminen mukainen suunnittelu, Ohjearvojen täyttyminen ei vielä takaa terveellistä tai viihtyisää asuinympäristöä ainakaan kaikille ns. herkille väestöryhmille 29.10.2015 Anu Haahla