Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Advertisements

RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
HÄVIKKISMEINAARI YLIJÄÄMÄ RUOKAA KÖYHILLE VAI KAATOPAIKALLE.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
KÄYTTÄJÄKOKEMUKSEN HYÖDYNTÄMINEN NEUVONTAPALVELUIDEN UUDISTAMISESSA Asiakaslähtöinen kunta, Heli Rantanen,
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
HEATEX-system on ainutlaatuinen energiansäästöjärjestelmä.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
BUSINESS MODEL CANVAS KUMPPANIT YDINTOIMINNOT ARVOLUPAUS ASIAKASSUHDE
Vaiheistettu ryhmätyö 3. tunti
Vaikuttavuuden arviointi
Kysely sosiaalisen median käytöstä
Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta!
Ilma.
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Suoraviivainen viestintä julkishallinnon asiakkaille
Koulutusyhteistyön sopimusasiat –seminaari Kari Pitkänen
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
EU Norm sähköiseen laskutukseen - CEN TC-434 Mahdolliset vaikutukset Suomalaiseen käytäntöön Tapani Turunen Tieto, Value Networks
MINI-INTERVENTIO TAVOITTEENA ON LÖYTÄÄ JA HOITAA VARHAISESSA VAIHEESSA ALKOHOLIN SUURKULUTTAJAT JA ONGELMAKÄYTTÄJÄT.
Suomen Ajokoirajärjestö Suomen Beaglejärjestö
Kaksinkertainen kirjanpito
”SIELLÄ SITTEN KÄYTTÄYDYTÄÄN”
Analyyttiset menetelmät VAR:n määrittämisessä
Prosessi uusien organisaatioiden mukaan ottamiseksi Tuuliin
Ennakkotehtävä, työpaja
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Ohjelma Kahvit, avaus Lisenssin tuotteistaminen, Chess Events, muut liiton ajankohtaiset (Juha Sundelin) Palvelut seuroille (Aleksi.
Omavalvontasuunnitelma
FY2 kertaus
Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Heta Malinen Lähde: Pirjo Kovalainen, Osaamiskartta testiversio.
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Ops-iltapäivä Raumanmeri
Nuuska
Terveysväittämät.
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
JHKA tietoarkkitehtuurin kehittämispolku 2018
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
MATKARATSASTUKSEN SÄÄNTÖMUUTOSKOOSTE 2018
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Käyttöturvatiedotteet
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Mika Gissler tutkimusprofessori
A2-kieli-info.
Tilaus-toimitusprosessin esimerkki – miten saadaan tuotteet asiakkaille ajallaan ja mitä asiakirjoja liikkuu? Lähde:
Ruokahävikkimittaukset ravitsemispalveluille
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Opettajan pedagoginen ajattelu
”Projektin nimi” -projekti
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Ruoka-apu – osa ongelmaa vai osa ratkaisua ?
Suomi.fi-viestien käyttöönotto
OmaLahti –yhdistystapaaminen Monitoimitalo Onni Yhteisen työskentelyn tulokset.
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Tommi Mattila Valmiuspäällikkö Suomen Punainen Risti Hämeen piiri
Esityksen transkriptio:

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela 6.2.2017 Eviran ruoka-apuohje Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela 6.2.2017

Taustaa Ruoka-apuohjeeseen on koottu lainsäädännöstä ruoka-avun antamiseen vaikuttavia määräyksiä Kokemuksena on toistaiseksi, että ohje on toiminut kohtuullisen hyvin Ohje on saatu käyttöön toukokuussa 2013 ja nyt on ensimmäinen päivitys tekeillä Ruoka-apuun on saatu monipuolisempi lajitelma erilaisia elintarvikkeita Ohjeen yhtenä tavoitteena on ollut vähentää ruokahävikkiä 6.2.2017

Ruoka-apuohje Ruoka-apuun annettavien elintarvikkeiden tulee olla turvallisia Katkeamaton kylmä- tai kuumaketju ja/tai nopea toiminta Ruoka-avun luovuttaminen suoraan kuluttajille tai hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta on sallittua missä tahansa elintarviketuotantoketjun vaiheessa Ruoka-aputoiminnassa on käytettävissä joitain sellaisia helpotuksia, joita ei hyväksytä kaupallisessa toiminnassa Tavoitteena on joustava toiminta, jonka avulla saadaan ruoka-avun luovuttaminen todella toimimaan ilman turvallisuusriskiä 6.2.2017

Ruoka-apua tarjoilupaikasta Elintarvikehuoneistoasetus 1367/2011 rajoittaa ainakin toistaiseksi tarjolla pidetyn ruuan hyödyntämistä Tarjolla voi pitää 4 tuntia, jos kuuman ruuan lämpötila ei pysy vähintään 60-asteisena Jos pysyy, aikarajaa ei ole Mutta vain 60-asteisena säilynyttä voi luovuttaa suoraan linjastosta kuumana tai jäähdytyksen jälkeen Jäähdytys 60 asteesta 6 asteeseen 4 tunnissa Kylmänä tarjolla pito Ei aikarajaa, jos säilyy 6 asteessa 4 tuntia, saa lämmetä 12 asteeseen Voi antaa ruoka-apuun, mielellään välittömästi 6.2.2017

Ruoka-apua tarjoilupaikasta Jos tarjolla ollut ruoka lähtee linjastosta kuumana  oltava joku kumppani, joka pystyy hyödyntämään ruuan joko tarjoilulla tai jakamalla välittömästi, vaihtoehtoisesti henkilökunnalle Jäähdytettynä annettava eteenpäin viimeistään seuraavana päivänä Keittiössä tai annostelulinjastossa ollut ruoka vapaasti päätettävissä miten sen käyttää Jäähdytyksen on tapahduttava 60 asteesta 6 asteeseen 4 tunnissa Voi jäädyttää tulevaa käyttöä varten, säilytysaika pakasteessa korkeintaan 2 kk, jos ei esittää muuta säilyvyysaikaa Jos käytetään keittiössä tuoreena uudelleen, tulee vähintäänkin arvioida säilyvyys, minkä ajan sisään käytetään 6.2.2017

Raaka-aineiden päiväykset Elintarvikepakkausten kaksi erilaista päiväystyyppiä Parasta ennen on joustava Viimeinen käyttöpäivä tai käyttöajankohta tiukka  säilyvyyttä ei ole parannettu kuumentamalla tai säilöntäaineilla 6.2.2017

Hävikin estoa muuten kuin ruoka-apuun luovuttamalla Asiakkaiden mukaan myyminen sallittua Tarjolla ollutta voi myydä suoraan linjastosta ja vain, jos se on säilynyt yli 60-asteisena tai ollut tarjolla alle 4 tuntia Annosten myynti sallittua keittiöstä tai annostelulinjastosta Miten ResQ tai Lunchie toimii? Tilaus sovelluksen kautta ok Kuljetetaanko kuumana vai jäähdytettynä? Kaupallista toimintaa – kuuma 60-asteisena – jäähdytetty korkeintaan 6-asteisena 6.2.2017

Pääasialliset ongelmat, jotka aiheuttavat ruokamyrkytysepidemioita Jossain valmistuksen vaiheessa kuumennus ei ole ollut riittävä Yleensä viimeinen kuumennus ratkaisee, mutta valitettavasti ei kaikkia ongelmia Kuuman ruuan jäähdytys on ollut liian hidas Elintarvikehuoneistoasetuksen vaatimus 60 asteesta 6 asteeseen perustuu tieteelliseen näyttöön Ruuan kylmäsäilytys tapahtuu liian lämpimässä Raja 6 astetta 6.2.2017

Ruoka-apuohje EU-tasolla alan ohjeistusta: http://www.fooddrinkeurope.eu/publication/every-meal-matters-food-donation-guidelines/ Komissiolta on tulossa oma ohjeistus, ei julkaistu vielä 6.2.2017

Kiitos!