Opetuspaketin sisältö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Suomen muistiasiantuntijat
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Terveelliset elämäntavat
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
S Ruoka ja terveys s
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kehittymisen kulmakiviä
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
URHEILIJAN RAVITSEMUS
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Juomat aktiivisen elämän tukena, laaja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta ETyo.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK. Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Liikunta & hyvinvoiva lapsi ja nuori LitM Katariina Autio ja KM Raija Oksanen UKK-instituutti.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
VIRTAA TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä | Sykettä liikunnasta Sykettä liikunnasta Virtaa TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Ihmisen ravinto.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Perustettu vuonna Nuoren urheilijan kehittyminen.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Työskentely kuumassa KESÄKUU.
Perustettu vuonna 1927.
Turnauksien säännöt sekä valmistautuminen turnauspäivään
Nestetasapaino.
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Mikä ihmeen objekti?.
Liikunta+ravinto.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Mitä hyötyä liikunnasta on? Mikä lapsia ja nuoria liikuttaa?
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Esityksen transkriptio:

Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM

Opetuspaketin sisältö nestetasapaino juomisen tarve juominen liikunnan aikana juomien sisällöt urheilujuomat energiajuomat maito vesi

Juominen Nestetasapaino vaikuttaa vireystilaan ja jaksamiseen päänsäryn ilmenemiseen liikuntavammojen riskiin liikuntasuorituksesta palautumiseen hyvään oloon

Kuinka paljon nestettä tarvitaan? Nuoren ihmisen painosta noin 60 % on vettä. Päivän aikana noin 1−1,5 l nestettä saadaan ruuasta. Elimistö saa nestettä juomista ja ruuista. Vettä tulisi saada lisäksi juomalla 2 l vuorokaudessa. - Yleisohje: juo 2 litraa päivässä +1 litra liikuttua tuntia kohti, tasaisesti pitkin päivää.

Juominen liikunnan aikana Liikkumisen kesto ja juomisen tarve   alle 1 tunti kävelylenkki, jumppa Ei tarvita välttämättä juotavaa, mikäli liikunta ei ole heti aamulla. 1−2 t koulun liikuntatunti 15−20 minuutin välein kulaus (1−2 dl) vettä. 2−4 t turnaus, koulujenväliset Juomana vesi ja lisäksi urheilujuoma tai kisat, katu- ja pihapeli     mehu yli 4 t yhtäjaksoinen pitkä Juomana vesi ja lisäksi urheilujuoma tai mehu. liikuntasuoritus, kuten Lisäksi kiinteää ravintoa esim. banaani, juoksu tai vaellus kuivatut hedelmät, patukat.  Liikunnan määrä Liikuntalaji Juomisen tarve

Nestehukassa liikuntaan? 0 dl EI JANON TUNNETTA VIREYSTILA ↓ koordinaatio ↓ keskittyminen ↓ - 5 dl - 10 dl JANONTUNNE suorituskyky ↓ Kuvaus siitä, kuinka nestetasapaino vaihtelee liikkujalla joka arjessa juo liian vähän (punainen viiva). Hyväkään liikunnan aikainen juominen ei auta liikkujaa, joka juo muuten liian vähän. Toisaalta liikkuja, joka harjoittelun ympärillä juo riittävästi, ei kovin helposti joudu suuren nestevajeen alueelle. Mikäli harjoittelun ensimmäisen puolen tunnin aikana tulee jano, on se merkki siitä, että harjoituksen alkaessa on ollut valmiiksi nestevajetta. 6

Mikä juoma on mikäkin? Janojuomana vesi! Vesi Urheilujuoma Mehu Maito Limsa Urheilujuoma Energiajuoma Palautusjuoma Käykää kuvasta läpi mikä juoma mikin on. Mitä eroa on urheilujuomalla, energiajuomalla ja palautusjuomalla? Urheilujuoma sopii ennen liikuntaa, sen aikana ja jälkeen, kun tarvitaan hiilihydraatteja ja suoloja. Energiajuomaa ei suositella sen suuren kofeiini- ja sokeripitoisuuden vuoksi alle 15-vuotiaille ollenkaan. Palautusjuoma on proteiini- ja hiilihydraattipitoinen ja sopii liikuntasuorituksen päälle tai välipalaksi ennen liikuntaa. Se edistää palautumista. Takarivissä vasemmalta lukien Gatorade (urheilujuoma), Powerade (urheilujuoma), Mehukatti (mehujuoma), Fenix (limsa), Coca Cola (limsa), PULLO xx, PULLO xx, Mountain Dew (limsa). Keskimmäisessä rivissä vas. Battery (energiajuoma), TETRA xx, Novelle (makeutettu kivennäisvesi), Protein (palautusjuoma). Eturivissä vas. Dexal ja Isotonic (urheilujuomajauheet), Rainbow appelsiinitäysmehu, Valio Kidius mehujuoma, Marli Natur täysmehu, Gainomax (palautusjuoma) ja Novelle (kivennäisvesi). Janojuomana vesi!

Juomien sokeripitoisuudet Juoma hh (g)/1 dl Sokeripaloja/ 1 dl Tyypillinen annoskoko limsa 12 5 3 dl urheilujuoma 6 2,5 5 dl tuoremehu 11 4,5 2 dl mehujuoma 10 4 2 dl (trip) maito 2 maitokaakao 2,5 dl energiajuoma Anna oppilaille tuntitehtäväksi laskea kunkin juoman tyypillisen annoskoon sisältämä sokeripalamäärä. Tarkistakaa vastaukset.

Urheilujuomat Urheilujuomat Mehut hiilihydraattia n. 5−6 g/1 dl sisältävät myös suoloja imeytyvät helpoiten Mehut laimennettuna puoleen, muuten liikaa hiilihydraattia Limsat liikaa sokeria (n. 12−15 g/100 ml), haittaa nesteen imeytymistä Vesipullo AINA mukana harjoituksissa ja kilpailuissa. Juoman MAKU on tärkeä, jotta tulee juotua riittävästi.

Mitä energiajuomat sisältävät? Kofeiinia 80−100 mg Tauriinia 1000−2000 mg Glukuronilaktonia 600 mg (Red Bull) Inositolia 50 mg (Red Bull) Hiilihydraatteja/annos: 20−60 g Energiaa/annos: noin 120−260 kcal B-vitamiinit

Energiajuomien sisällöstä kofeiini: reaktioaika, keskittyminen, lähimuisti tauriini: aminohappo, välittäjäaine? + kofeiini = yhteisvaikutus? guarana: kasvi, kofeiinin lähde glukuronilaktoni: HH glukoosin hajoamistuote, ei piristävää vaikutusta yksin + kofeiini = yhteisvaikutus? inositoli: vitamiinin kaltainen, hermostossa ja munuaisissa B-vitamiinit: B5-, B3-vitamiini (niasiini) = piristys? hiilihappopitoinen vesi makeutus: sakkaroosi, glukoosi, maltodekstriini tai makeutusaine

Maito sopii aktiiviseen elämäntapaan päivittäiseksi ruokajuomaksi osaksi välipalaa palautumisjuomaksi kestävyys- ja voimaharjoituksen jälkeen kahvin ja teen lisukkeeksi kaakaoon

Maitoa palautumisjuomaksi Proteiini- ja hiilihydraattipitoisella juomalla voidaan tehostaa liikunnan jälkeen harjoituksen vaikutusta ja palautumista. Rasvaton maito on hyvä vaihtoehto urheilu- ja palautumisjuomille. Maito sisältää sopivasti hiilihydraattia ja proteiinia sekä runsaasti ja monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, joita urheilu- ja palautumisjuomat eivät välttämättä sisällä.

Janojuomaksi vesi!