RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Mukavaa ja terveellistä elämää?
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
KASVIKSET.
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Urheilijan ravitsemus
Mistä koirat saa energiaa
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
Urheilevan nuoren ravitsemus
HIILIHYDRAATIT.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ravinto ja painonhallinta
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Liikunta+ravinto.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Paksusuolensyöpä.
Ruokatrendit.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Ruokaoppia.
Materiaalin käyttö Ravitsemus-alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty Alustus mukailee.
Esityksen transkriptio:

RAVINTO

Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan ja alkoholin käyttöä tulisi rajoittaa. Suosituksen mukaan hiilihydraateista tulisi saada %, rasvasta 30 % ja proteiinista % päivittäisestä energiasta. Ruuan pitäisi olla vaihtelevaa ja eri värisiä kasviksia pitäisi syödä päivittäin. Näin turvataan riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti. Suomalaiset saavat vitamiineja ja kivennäisaineita mm. täysjyväviljoista ja maitotuotteista. Kuituja pitää saada minimissään 25 grammaa päivässä.

Rasvan laadulla on merkitystä. Suosi pehmeitä rasvoja ja vältä kovia. Suomalaisten paino on kaukana suosituksen mukaisista painorajoituksista. Yli puolet työikäisistä naisista ja yli kolmannes miehistä on ylipainoisia Suomessa. Suomalaisilla on taipumus lihoa ikääntyessä, kuitenkin myöskään alipainoisuus ei ole hyväksi. Keskivartalolihavuus, eli omenalihavuus on erittäin haitallista ja siinä on riski sairastua esimerkiksi sydänsairauksiin ja 2. tyypin diabetekseen. Lihominen ja liikunnanpuute altistaa myös monille syöville.

Terveellisen ruokavalion avaimet: -Syö ja liiku niin, että paino ei nouse -Suosi pehmeitä rasvoja -Suosi hyviä hiilihydraatteja -Syö puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä päivässä -Vähennä suolan käyttöä -Vältä punaisen lihavalmisteiden runsasta käyttöä -Käytä alkoholia kohtuullisesti

Lähteet - Vita1 - terveyskirjasto.fi