Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK
Ongelma 1 Yhteistyötä viranomaisten kanssa halutaan, MUTTA viranomainen ei kuitenkaan ole neuvoja Neuvoja ei voi neuvoa lainsäädännön vastaisesti Miten aitoa yhteistyötä kehitettäisiin ?
Ongelma 2 Elintarvikelainsäädäntövaatimusten tulkinta on haasteellista juuri niiden alkutuottajien ja maatilayrittäjien osalta, jotka suunnittelevat aloittavansa tuottamiensa tuotteiden jatkokäsittelyä tai jalostamista Hyvän käytännön ohjeita tulisi tehdä todella yksityiskohtaisia ja tarkkaan määriteltyjä toimintoja varten ?
Ongelma 3 Lainsäädäntö muuttuu Miten tehdä neuvontaa? Peruselintarvikelainsäädäntöä, erityislainsäädäntöä Lainsäädäntö muuttuu, hygienian perusteet eivät
Yleisiä kysymyksiä Mitä saa tehdä ja missä ? Kuinka tästä on säädetty ? Tarvitaanko hyväksyntä vai mitä ? Mistä sen lainsäädännön löytää ? Mitä se lainsäädäntö tarkoittaa ? NÄITÄ ASIOITA MIETTII koko Eurooppa EU tehnyt ohjeen yleislinjauksista (Tiettyjen hygieniapaketissa säädettyjen joustavuussäännösten tulkinta) Tässä EU-ohjeessa esitetyt kysymykset ja vastaukset sekä Suomen tilanne kunkin kysymyksen osalta tulevat koulutusselvitykseen
Esimerkki: Mitä vaatimuksia pitää noudattaa kun pitää lihakauppaa ? EU-ohjeessa yleisvastaus Koulutusselvitykseen myös Suomen tilanne Koulutusmateriaaleista toivottavasti apua siihen mitä lainsäädäntö tarkoittaa
Mitä vaatimuksia pitää noudattaa kun pitää lihakauppaa ? Lisäkysymyksiä ja vastauksia, EU-ohjeessa: Onko tämä alkutuotantoa vai jalostusta ? Lihakauppaa ei ole varsinaisesti määritelty. Lihakauppa on periaatteessa vähittäismyyntiä, mutta kaupassa voidaan tehdä myös jalostukseen liittyviä toimenpiteitä Pitääkö toiminta hyväksyä EU-säädösten perusteella? Vähittäiskauppa ei tarvitse hyväksyntää. Jalostustoiminta pitää hyväksyä
Mitä vaatimuksia pitää noudattaa kun pitää lihakauppaa ? Lisäkysymyksiä ja vastauksia, EU-ohjeessa: Pitääkö noudattaa EU hygieniavaatimuksia? Kyllä. Jos kyseessä on vain vähittäismyynti, niin noudatetaan yleisiä hygienia-säännöksiä. Jos jalostus, niin myös erityisiä. Pitääkö jostain olla kansallisia vaatimuksia ? Ei, mutta niitä voi olla.
Miten asiasta eli lihakaupan pitämisestä on * säädetty kansallisesti ? Elintarvikelaki määrittää että kaupasta tehdään ilmoitus. Kansallinen asetus ilmoitettavista elintarvikehuoneistoista kertoo kaupan hygieniavaatimukset, tämän lisäksi perushygienia-asiat ovat EU:n yleisessä hygienia-asetuksessa ja kansallisesti Eviran huoneisto-ohjeessa. Kansallinen asetus kansallisista järjestelyistä rajaa kuinka paljon voit jalostaa lihatuotteita kaupan takahuoneessa * vastaus Suomen tilanteen mukaan, ei EU:n vastaus