Johdatus Viron kielen tutkimukseen: Who is who Viron kielitieteessä Martin Ehala.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kite – Kites – Leija ? Kites - Language Cluster Finland Kites-toimialalla tarkoitetaan tietotekniikan, kielen ja kulttuurin sekä.
Advertisements

Kirjallisuus osana suomen kielen oppimista Pedagoginen tietoisku
N ǐ h ǎ o, Zh ō ngguó! Terve, Kiina!. Maailman ykköskieli! •Kiina on maailman puhutuin äidinkieli – yli miljardi puhujaa! •Se on yksi YK:n virallisista.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Alkuvaiheen koodaus edistyneiden suomenoppijoiden aineistossa Tallinna Ilmari Ivaska ja Kirsti Siitonen.
Suomen kielen historia
Tavoitteena monipuolinen kielitaito
Avoimet oppimisympäristöt verkossa -työpaja Heli Ruokamo TTKK/DMI/HypLab MindTrek Tampere International Media Week 1999.
Kielistrategiat toimivan monikielisen ja -kulttuurisen korkeakouluyhteisön edistäjänä Kevätpäivät Märtha Norrback Suunnittelija, Helsingin yliopisto.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Kielenhuoltoon liittyviä käsitteitä. Käsitteiden määrittelyä Kielenhuolto: ”Kielenhuollolla tarkoitetaan monia erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön.
Kokonaisnäkökulma oppimistuloksista Ari Huhta Soveltavan kielentutkimuksen keskus Jyväskylän yliopisto
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Suomen kieli maailman kielten joukossa
Syntaksin harjoituskurssi CYK140 Syksy 2007, 2. periodi Luennot ja kurssin suorittaminen Anu Airola Yleisen kielitieteen laitos.
Medioiden historia ja nykykehitys ma 10. ja : 10-12, F133; ti 11. ja : 11-14, F416 viikko 41 ma-ti Medioiden historia viikko 42.
Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu.
Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto Eetu-Pekka Heikkinen, yliopisto-opettaja Prosessimetallurgi(n)a Oulun yliopistossa P i e t a r i B r a h e n R o.
SLOP150 Tekstiseminaari 4 op KL, 28 t kontaktiopetusta + 20 tuntia itsenäistä työskentelyä.
EU monikielisyyttä edistämässä Hannele Nevalampi
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
EESTI MINEMA JA TULEMA NING SOOME MENNÄ, LÄHTEÄ JA TULLA VERBIDE VÕRDLUS Kristi Pällin Tallinna Ülikool
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Tietojärjestelmätieteen ja muiden tieteenalojen välillä oleva suhde Voi toimia kahteen suuntaan TJT --> muu tieteenala –tietotekniikka tutkimuksen apuvälineenä.
Fonetiikan opiskelijainfo
EUTRAIN Comenius 2.1 Projekti Fysiikan ja kemian opettajakoulutuksen yhtenäistäminen Euroopassa.
Oppimisen ohjaus lähikehityksen vyöhykkeellä verkko-oppimisympäristössä Tutkimussuunnitelma Tero Paakki.
EK102b Uuden testamentin teologia
Yksikielisyys vastaan monikielisyys Euroopan sydämessä Helena Lehečková Slavistiikan ja baltologian laitos Helsingin yliopisto IKEBB
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
EK102b Uuden testamentin teologia Luennot Petri Luomanen Eksegetiikan laitos.
KULTTUURI JA POLITIIKKA KARJALASSA FT MIKKO YLIKANGAS
6. Luento kieli ja postmoderni filosofia
S2-opetus esiopetuksessa
” Kippis! Skål! Cheers! Jamas! Serefe! Cin cin!”.
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
KIELTEN LAITOS Kielten laitos PÄÄAINEET … joita kaikkia voi opiskella myös sivuaineena: englannin kieli latinan kieli romaaninen filologia (ranska) ruotsin.
MAAILMAN KIELET JA SUOMI SYKSY MAAILMAN KIELIKUNNAT ► Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä eri kieltä (arvio sisältää viittomakielen.
Ke Amanuenssit ohjaavat sivuaineopiskelijoita Hannele Kuusela-Häkkinen, F103, puh suomi ja suomalainen viittomakieli Anna-Maria.
Kielten laitos HALUATKO KIELENKIINTOISEN OPISKELUPAIKAN?
Tutkimattomia kieliä on yhä!.  Miten paljon kieliä maailmassa puhutaan?  Mikä on maailman puhutuin kieli?  Miten paljon puhujia on arabian kielellä?
Romaaniset ja klassiset kielet. Avoimet oppiaineet kielten laitoksella Seuraavia oppiaineita voi opiskella vapaasti kielten laitoksella: Latinan kieli.
Mansin kieli Johanna Koo Alavuden yläkoulu 8C
Johdatus viron kielen tutkimukseen 4: Viron kielen sijainti sm-u kielikunnassa ja alkuhistoria Martin Ehala.
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Suomi maailman kielten joukossa
Kieliteknologian verkosto (KIT)
Этно Kansallisuuksien kirjoa.
Syntaksin harjoituskurssi
Johdantoseminaari.
Kielten opiskelusta ja kielikeskuksesta
Puhetilanteen kieli.
ESSEE.
Tutkiva ja dialoginen orientaatio opetusharjoittelun lähtökohtana
Kielen kehityksen avainkohdat
KIELENHUOLTO.
Ida Nurmi, Sari Metsoila & Hanna Laitila 9C
Kielitietoisuus.
KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI
Johdatus viron kielen tutkimukseen I: Viron kielen sijainti sm-u kielikunnassa ja alkuhistoria Martin Ehala.
OPETTAJANA MAAHANMUUTTAJIEN PARISSA
Kirjoittajaprofiilit
Yleisen kielitieteen peruskurssi CYK 110
Yleisen kielitieteen peruskurssi CYK 110
Suomen kielisten tekstien morfologinen analyysi
”Matka maailman ympäri”-näyttely: Ohjeet ja aineisto
Yleinen suomalainen ontologia YSO
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

Johdatus Viron kielen tutkimukseen: Who is who Viron kielitieteessä Martin Ehala

Luentojen aiheet 1.Who is who Viron kielitieteessä I 2.Who is who Viron kielitieteessä II 3.viron kielen nykytilanne ja murteet 4.viron kielen sijainti sm kielikunnassa ja alkuhistoria 5.viron kirjakielen kehittyminen 6.viron äännesysteemi ja astevaihtelu 7.viron morfologia ja sanajärjestö

Kurssin sisältö Nykyajan viron kielen tutkimuskeskukset ja tutkijat Viron kielen nykytilanne (puhujat, monikielisyys, kielipolitiikka, kieliekologia) Viron murteet Viron kielen sijainti suomalais-ugrilaisessa kielikunnassa ja alkuhistoria. Viron kirjakielen synty (vanha kirjoitustapa) Yhtenäisin viron kirjakielen kehittyminen pohjois- ja etelä-viron kirjakielen pohjalla Uuden kirjoitustavan kehittyminen 19. vuosisataan alussa. Mihkel Weske ja viron äännesysteemin tutkimuksen alku Johannes Aavik ja kielenuudistus Viron äännesysteemin peruspiirteet (äänteet, palatalisaatio, paino, kvantiteeti) Viron astevaihtelun peruspiirteet (laatuvaihtelu ja kestovaihtelu) Viron morfologian peruspiirteet (sijamuotot, komparaatio, verbien taivutus) Sanajärjestyksen peruspiirteet

Kirjallisuutta 1.Urmas Sutrop (2010) Viron kieli. Eesti Instituut Reet Kasik (2001) Johdatus Viron kielen tutkimukseen. Castrenianumin toimitteita 55. Helsinki. (s 5-49, 78-82, ). 3.Hannu Remes (2015) Viron kielioppi. Finn Lectura. (s 11-64, 69-81, , , ) 4.Martin Ehala (2014) Shaping language ecology in education: the Estonian case. in_education_The_Estonian_case in_education_The_Estonian_case 5.Martin Ehala (2014) Sustainability of the Estonian language. Human Development Report. artiklid/sustest2014eng.pdfhttp://ekkam.ut.ee/et/data/uploads/martini- artiklid/sustest2014eng.pdf

Viron kielen tutkimuskeskukset Tarton Yliopiston Eestin ja yleisen kielitieteen instituutti Viron Kielen Instituutti Tallinnan Yliopiston Humanististen tieteiden instituutti Võro Instituutti Tallinnan Teknillisen Yliopiston fonetiikan ja puheteknologian laboratorio Tarton Yliopiston Narvav oppilaitoksen Viron kielen lehtoraatti

Viron kielen laitos Viro vieraana kielenä laitos Suomalais- ugrilainen laitos Yleisen kielitieteen laitos Suullisen ja tietokoneviestinnän laboratorio Fonetiikan laboratorio Etelä-Viron kielen ja kulttuurin tutkintokeskus Paul Ariste sm-ugrilaisten alkuperäiskansojen keskus Käytännöllisen viestinnän keskus Eesti ja üldkeeleteaduse instituut keel.ut.eekeel.ut.ee

Viron kielen erikoisalat Tarton Yliopistolla BA: Viron kieli Laskennallinen kielitiede Yleinen kielitiede ja fonetiikka Sm ugrilaiset kielet (suomi ja unkari) Viron kieli monikielisessä yhteiskunnassa MA: Viron ja sm ugrilainen kielitiede Viron kielen ja kirjallisuuden opettaja Sociolinguistics and Multilingualism PhD: Viron ja sm ugrilainen kielitiede

Kieliresurssien ja kieliteknologian osasto Puhetutkinnan ja -teknologian osasto Viron kielen historian, murteiden ja sm- ugrilaisten kielten osasto Terminologian osasto Sanakirjojen osasto Kielenhuollon osasto portaal.eki.ee/kalender.html

Viron kielen ja kulttuurin laitos Tiedekielen keskusViron kirjallisuuden ja kulttuuritutkintojen keskus Äidinkielenopettajien tietokeskus Humanitaarteaduste instituut

Viron kielen erikoisalat Tallinnan Yliopistolla BA: Viron kieli ja kirjallisuus Viron kieli vieraana kielenä ja viron kulttuuri Referentti-toimittaja MA: Viron kielen ja kirjallisuuden opettaja Kielitiede ja kielitoimittaja Tulkinta ja kääntäminen PhD: Lingvistiikka

Tutkimus- ja kehitysosasto Vanha-Võronmaan museot Foneetika ja kõnetehnoloogia labor Võro Instituut

Fonetiikka ja fonologia: Tartto Sm ugrilaisten kielten prosodia ja kontaktit : Painopiste Itämerensuomalaisten kielten eteläryhmä, myös viron murteet Keskeiset teemat: 1) sanan painon ja rytmin akustiset korrelaatiot; 2) sanojen prosodinen rakenne; 3) prosodiset vaihtelut morfofonologiassa; 4) kontaktien aiheutumat prosodiset muutokset. Karl Pajusalu Tiit-Rein ViitsoEva-Liina Asu-Garcia Pärtel Lippus

Fonetiikka ja fonologia: EKI Meelis Mihkla Hille Pajupuu Rene Altrov Liisi Piits Puhetyylit, lauseprosodia ja fonologinen vaihtelu: deskriptio, teoria ja muotoilu Painopisteet: 1) puhetyylien omaisuudet, 2) lauseen tason prosodinen fraseeraus, 3) fonologiset vaihtelut. Soveltava tutkimus, tavoitteena luonnollinen puhesynteesi.

Puheteknologia: Tallinna Einar ja Lya Meister Tanel Arumäe Puheentunnistus Puheentunnistus on tekniikka, joka automaattisesti etsii spontaanista puheesta sanoja ja lauseita. p?id=projects:tuvastus:veebituvastus.e t Puhesynteesi: Emootiot synteesipuheessa: tion=com_content&view=article&id=7 &Itemid=494

Kieliteknologia: Tartto Heiki-Jaan Kaalep Haldur Õim Erkki Luuk Mark Fišel Kadri Muischnek Viron kielen laskennalliset mallit Perustutkimus syötteenä soveltaviin tutkimuksiin tekstipohjainen morfologinen täsmennys kielellisten mallien tunnistaminen semantiikan ja kieliopin yhdistäminen viron kielen konekäännöksen perusteet e=et e=et

Morfologia ja morfosyntaksi: Tartto Viron kielen morfosyntaktinen vaihtelu: korpustutkimus, kuinka kielikontaktit, standardointi vaikuttelee lausemalleja. Viron murteiden syntaksi: kuinka syntaktiset mallit vaihtelee, murteenkorpuksen tutkimus. Päämäärä: uusi murteenkartta. Helle Metslang Mati EreltLiina Lindström Külli Habicht Reet Kasik

Viron kirjakielen historia Viron vanhan kirjakielen korpus (Tartossa) Kulttuurin muutos Virossa 17. ja 18. vs. Kristiina Ross (EKI) Külli Habicht (TÜ) Sven-Erik Soosaar (EKI) Annika Viht (TLÜ) Heli Laanekask (TÜ) Jüri Viikberg (TLÜ)

Kielenhuolto: EKI Kielineuvot Sanakirjat: Terminologia Wiedemannin kielipalkinto Maire Raadik Margit Langemets Tiiu Erelt Ene Vainik Peeter Päll Jüri Valge

Äidinkielenopetus Käytännöllinen lukutaito: kirjoittaminen, lukeminen, kuunteleminen, puhuminen Multi-lukutaito: perinteinen lukutaito, media- lukutaito, internetin lukutaito, semioottinen lukutaito Multi-lukutaito Krista Kerge Martin Ehala Magi Vija Kersti Lepajõe Viivi Maanso Helin Puksand

Suullinen viestinta Puhutun kielen korpuksen kehittäminen Vuoropuhelun tutkimus Ihmisen ja tietokoneen vuoropuhelun mallien kehittäminen Renate PajusaluOlga Gerassimenko Andriela Rääbis Tiit Hennoste

Kielikontaktit ja koodinvaihto Anastassia Zabrodskaja (TLÜ) Jüri Viikberg (TLÜ) Raili Pool (TÜ) Anna Verschik (TLÜ) Koodinvaihto on ilmiö, kun kielen käyttäjä käyttää kahta kieltä yhteen lauseeseen tai yhdessä keskustelussa. Tutkimusaiheet: viron ja venäjän koodinvaihto viron kielen vaikutelmat venäjään

Kielisosiologia: Tartto Viron kielen kestävyys avoimessa maailmassa ( ). Tutkimuskysymykset: Minkälaiset ovat viron kielimaisemat. Kuinka kielimaisema vaikuttaa ihmisten asenteita viron ja muitten kielten suhteen. Miten kielimaisema vaikuttaa kielen valintaa. Miten kielimaisema vaikutta kielen siirtoa sukupolvelta toiselle. Martin Ehala Birute Klaas-Lang Kadri Koreinik Kristiina Praakli