Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

S2-opetus esiopetuksessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "S2-opetus esiopetuksessa"— Esityksen transkriptio:

1 S2-opetus esiopetuksessa
Valmistavat

2 Äänneharjoittelua kaikilla tasoilla
Keskeinen piirre äänteiden keston vaihtelu Äänteiden laatu Äänneyhdistelmät Tavujärjestelmä Isot yksiköt: rytmi, paino ja intonaatio Paino aina ensimmäisellä tavulla! HARJOITELLAAN ESIM. TAVUTETAAN SANOJA, LORUILLAAN JA LEIKITÄÄN ka-sa/kas-si, er-ä /e-rään, ku-ka/kuk-ka, tu-li/tuu-li/tul-li > kesto vaikea erottaa a/ä/e, h Lähtökieli vaikuttaa, mikä äänne koetaan vaikeana. Tavuilla voi leikkiä esim.hyppyruuduissa miten pitkälle nimellä, eläimillä tai vaikka koulutarvikkeilla hypätään. Suomalaisten laulujen kuunteleminen ja laulaminen hyvää harjoitusta, vaikkei sanoja ymmärtäisikään opitaan kielen rytmi, intonaatio ja painotus.

3 Suomen kielen äänteet a ä o ö u y vokaalit lyhyet–pitkät diftongit
harmonia konsonantit lyhyet-pitkät äng-äänne i e a o u ä ö y

4 k,p,t-vaihtelu eli astevaihtelu
Vahva heikko kk k pp p tt t Yksi menee pois tai muuttuu k - p v t d k,p,t muuttuu samanlaiseksi kuin edellinen konsonantti (assimilaatio) nk ng mp mm lt ll nt nn rt rr Huomaa: sk, st, tk, ps ei vaihtelua!

5 Harjoituksia Kaikista eskarikirjoista ja mm. puheterapeuttien materiaaleista löytyy harjoituksia esim. fonologiseen erottelukykyyn. Kaikki sanaleikit, lorut, kielellä hassuttelut (ei-sanat ja höpöttelyt), laulaminen, musiikin kuuntelu ovat äärimmäisen tärkeitä suomen kielen ääntämisharjoittelua. Vinkkejä ja linkkejä: Jos opettaja haluaa lisätä tietoisuuttaan ks. esim. Suomen kielen fonetiikkaa ja fonologiaa ulkomaalaisille, Anneli Lieko ja Suomen kielioppia ulkomaalaisille, Leila White tai esim. suomea ole hyvä: > Vaikka se on aikuisille, siitä näkee kielimateriaalin. > Kielen rakennehan on kaikille sama iästä riippumatta! Kieltä opettavan on hyvä miettiä omaa äidinkieltään vieraan kielen näkövinkkelistä. >Samalla kun lasten kielellinen tietoisuus kehittyy, myös aikuiset voivat oppia omasta äidinkielestään uutta ja oppia ymmärtämään kieltään sitä opettelevan silmin. Monikulttuurisuus tarjoaa myös mahdollisuuden oppia uusia kieliä.

6


Lataa ppt "S2-opetus esiopetuksessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google