ANNE KYNSILEHTO, MARI MOILANEN, HENRI MÄÄTTÄ FTK9SN (KEVÄT 2010) Olkanivelen mobilisointi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Omalla ajalla tehtäviä harjoituksia
Advertisements

Työkuntoa venytellen Parturi-kampaajan venytysopas
Hyvässä seurassa on ilo liikkua! ® TUOMARIPALAVERI ”SÄÄNTÖPRIIFFI”
Opiskelijoiden jännitysnikakivun ja -päänsäryn ennaltaehkäisy fyysisen kunnon harjoittelun avulla Copyright © 2010 Janina Nylund.
Työasennot ja -liikkeet
Linssit (lenses).
Move! -fyysisen toimintakyvyn mittaristo
TAUKOJUMPPAA lähiöliikkujien kanssa
Venyttely ohjeet CLASSIC E-99.
Alkupyöritykset PÄÄ - kierrot, iso laaja kaari, KASIT HARTIAT
Selkä suoraksi Suomi TM
Hätätilapotilaan ensiarvio
Fysioterapeutti Petri Jalava
Talviliikunnan soveltaminen: Lumilautailu
Vihellän aloituksen VierasKoti Vierasjoukkue aloittaa ottelun.
Uinti Tampere Kilpauintikoulu
Lihastasapaino ja harjoittelu Kouvola
Jumppaa psoriaatikoille päivitetty
Silmänliikkeet Tampere University Computer Human Interaction Group
Alkulämmittelymalli, min
TARKOITUKSENMUKAISET POTILASSIIRROT
Välineenhallinta Ydinkohdat: Katse ylös ”pelissä” Ranteiden kääntö Kädet irti vartalosta Alakäden liike Liikelaajuus Painonsiirrot.
Alkulämpö Hyökkääjä etenee pallon kanssa rauhallisella vauhdilla pienin kosketuksin katse koko ajan valmentajassa. Valmentaja pitää huolen että leuka pysyy.
Voima.
POLVEN MOBILISOINTI  Polvi nivel on anatomisesti yhdistelmä ja mekaanisesti perusnivel, ei modifoitu munamainen. Se on mekaanisesti yhdistelmä nivel jos.
Ergonomia ELOKUU. Miksi työasentoihin tulee kiinnittää huomiota? Kuinka monta kertaa päivässä nouset autoon/autosta siirrät jäteastiaa? Entäpä kuukaudessa,
JANI SIEVISEN VENYTTELYOHJEET UIMAREILLE NUMMELAN KISAAJAT 2015.
YIN JOOGA JA RENTOUTUMINEN: LIIKKUVUUTTA JA MIELEN HYVINVOINTIA
Vihellän aloituksen VierasKoti Vierasjoukkue aloittaa ottelun.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
Marja Koukkari1 PÄÄN LIIKKEIDEN VAIKUTUS VARTALOON JA RAAJOIHIN Pään fleksio sagittaalitasossa: -> fleksio vartaloon -> adduktio ja sisärotaatiotaipumus.
Juha Peterin (2008) aineistosta tiivistänyt
Nilkan mobilisointi Boglàrka Bartakovics, Jussi Ervasti ja Jenni Jakola FTK9 OAMK/Sote 2010.
HARTIAN JA YLÄRAAJAN BIOMEKANIIKKAA
Käden ojentajajännevammat
Essi Lax, Eveliina Siven, Erja Ämmänpää Ftk9Sn.  Anatomisesti ja mekaanisesti perusnivel, yksiakselinen sarananivel = modifioitu satulamainen, taluksen.
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
Kehonhallinta liikkeessä
Olympiasykäpuku Tuote nro 1 Kausi: 2015 Koko: M (venyy isollekin!) Kunto: vain hieman keppien nirhaisuja käsivarsien kohdilla, muutoin virheetön! Hinta:
Yläraajan toiminnallinen tutkiminen
Kyynärnivelen mobilisointi
PÄIVÄ 1. LANTION ASENTO SEISTEN
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Ylemmän ja alemman rannenivelen, mcp-nivelten ja peukalon mobilisointi
LAJILÄMMITTELY Liikkuvuusliikkeet x5/puoli:
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Asento Kpl 23.
Koukistajajännevamman jälkeinen fysioterapia
PISTOOLI- AMMUNTA.
Työpisteen ergonomia.
MAALINTEKO- KOULUTUSPÄIVÄT Suomen Urheiluopisto, Vierumäki.
Sopivaa verryttelyä koulutunneille
Q-TASK.
Hypomobiilin nivelen mobilisointi
Ortopedinen fysioterapia
Selkä suoraksi Suomi TM
Selkäpotilaan fysioterapeuttinen tutkiminen
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
PÄÄN LIIKKEIDEN VAIKUTUS VARTALOON JA RAAJOIHIN
Raajamurtumapotilaan fysioterapia
Liikkettä fasilitoivat tekijät
Fysioterapia tekonivelleikkauksen jälkeen
Jatkotikasselvitys Opinnäyte syksy 2006 Bäckman Tony.
Käden kuntoutumisen haasteet
OWAS - tässä vain alkukuva, jatko kirjasta (tai myöh)
Kulma Matematiikka 7. luokka
Pylly ylös -haaste: Pidetään luentotauko!
Q-TASK.
SORTO Sorto on tuulen ja aallokon aiheuttama aluksen sivuttaisliike.
Yleinen tuomari ohjeistus sekä viralliset käsimerkit
Esityksen transkriptio:

ANNE KYNSILEHTO, MARI MOILANEN, HENRI MÄÄTTÄ FTK9SN (KEVÄT 2010) Olkanivelen mobilisointi

Olkanivel (artic. humeri) on pallonivel, toiminnaltaan kolmiakselinen. Olkaluun pään (caput humeri) kupera nivelpinta niveltyy lapaluun koveran nivelpinnan (cavitas glenoidalis) kanssa. Nolla- asento: käsivarsi vartalon suuntaisesti, kyynärnivel nolla- asennossa ja peukalo osoittaa ventraalisesti. Lepoasento: Olkavarsi abduktiossa n. 55 astetta ja fleksiossa n. 30 astetta (spina scapulaen jatke). Kyynärvarsi horisontaalitasossa, kyynärnivel fleksiossa. Lukkoasento: maksimaalinen abduktio ja ulkorotaatio.

Olkanivelen traktio Alkuasento: Potilas on selinmakuulla ja hänen olka- ja kyynärnivel on fleksiossa. Terapeutti seisoo käyntiasennossa, frontaalisesti potilaan olkavarren lateraalisivua vasten. Fiksaatio: Potilaan rintakehä ja lapaluu on fiksoitu remmillä hoitopöytää vasten. Suoritus: Terapeutti tarttuu oikealla kädellä potilaan kyynärnivelen ventraalipuolelta. Vasemmalla kädellä tartutaan (sormet mediaalisesti) ventraalipuolelta potilaan olkavarren proksimaaliosaan. Traktioremmi yhdistää terapeutin vartalon potilaan olkavarren proksimaaliosaan. Hoitosuunta: Lateraalisesti. Liike terapeutin alaraajoista ja painonsiirroista.

Rajoittunut abduktio (tai caput humeri on liian craniaalisesti) Alkuasento: Potilas on selinmakuulla ja terapeutti seisoo käyntiasennossa potilaan oikealla puolella. Fiksaatio: Potilaan kainalossa tyyny, joka on kiinnitetty remmillä hoitopöytään- fiksoi scapulan. Tarvittaessa fiksoidaan vielä remmillä rintakehän kohdalta hoitopöytää vasten. Suoritus: Ote molemmin käsin potilaan olkavarren distaaliosasta.. Terapeutti fiksoi vasemmalla olkavarrellaan potilaan kyynärvarren omaa vartaloaan vasten. Hoitosuunta: Kaudaalisesti. Liike terapeutin alaraajoista ja painonsiirroista.

Ekstensio ja ulkorotaatio rajoittunut Alkuasento: Asiakas on päinmakuulla. Olkavarressa lievä abduktio, olkavarsi hoitopöydän ulkopuolella. Fiksaatio: Jokin pehmeä pussi, esimerkiksi hiekkapussi fiksoi scapulaen, kun hiekkapussi processus coracoideuksen kohdalla. Suoritus: Oikealla kädellä otetaan kiinni asiakkaan olkavarren distaaliosaan lateraalipuolelta. Vasemmalla kädellä tartutaan olkavarteen proksimaalisesti dorsaalipuolelle. Hoitosuunta: Liikkeen suunta ventraalisesti, liike saadaan aikaan polven koukistuksella.

Fleksio ja sisärotaatio rajoittuneet Alkuasento: Asiakas on selinmakuulla, käsivarsi abduktiossa hoitopöydän ulkopuolella. Terapeutti seisoo käden ja vartalon välissä ts. frontaalisti yläraajan mediaalipuolta vasten. Fiksaatio: Scapulae fiksoidaan esimerkiksi hiekkapussin avulla. Suoritus: Terapeutti tarttuu vasemmalla kädellä asiakkaan kyynärnivelen ja -varren dorsaalipuolelta, ja tuetaan käsi vartaloa vasten. Oikealla kädellä tartutaan olkavarteen ventraalipuolelta proksimaaliosaan. Hoitosuunta: dorsaalisesti, terapeutti saa liikkeen aikaan koukistamalla polvensa.