Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Silmänliikkeet Tampere University Computer Human Interaction Group

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Silmänliikkeet Tampere University Computer Human Interaction Group"— Esityksen transkriptio:

1 Silmänliikkeet Tampere University Computer Human Interaction Group
Antti Aaltonen Tampere University Computer Human Interaction Group

2 Silmänliikkeet Silmät liikkuvat jatkuvasti (jopa nukkuessa).
Paljon erilaisia liikkeitä, kuten tavoittelu (pursuit), silmävärve (nystagmus) kiertyminen (torsion), kuljeksiminen (drift), … mutta kiinnostavimmat ovat kiinnittyminen (fixation) ja sakkadi (saccade).

3 Kiinnittyminen Silmä on (lähes) liikkumatta ja “kiinnittynyt” johonkin kohtaan – esim. yksittäiseen sanaan. Informaatio hankitaan (pääasiassa) fiksaation aikana. Kesto ~100 – 1000 ms, yleensä 200 – 600 ms. Tyypillisesti katseen kiinnittymistaajuus on < 3Hz Esiintyy sakkadien välillä...

4 Sakkadi ”Hyppy”, joka yhdistää kaksi fiksaatioita.
Lyhyt kestoisia, noin 40 – 120 ms. Nopeita (jopa 600 o/s), siksi näköaisti on suljettuna sakkadin ajan. Ballistisia eli liikkeen alkamisen jälkeen päätepistettä ei voida muuttaa. Sakkadin tarkoituksena on muuttaa katseen kiinnekohtaa. Pituus 1 – 40o, tyypillisesti 15-20o. Jos tarvitaan yli 30 asteen liikettä niin pää liikkuu silmien mukana.

5 Silmäilypolkuja

6 Näköaisti1 Näkökenttä jakautuu kolmeen alueeseen:
Tarkannäönalue (fovea). Parafovea l. fovean esikatselualue. Ääreisnäkö (peripheral vision), joka reagoi lähinnä liikkuviin, vilkkuviin tms. kohteisiin. Ääreisnäkö on vain 15-50% fovean tarkkuudesta ja ei ole yhtä väriherkkä kuin fovea.

7 Näköaisti2 0 1 5 Foveal Parafoveal Peripheral
Näkökentän alueet ovat oikeasti epäsymmetrisiä. Esim. lukiessa ns. hahmotusväli (perceptual span) on 3-4 merkkiä kiinnityskohdasta vasemmalle ja merkkiä oikealle. 1O näkökulmasta (visual angle) vastaa 3-4 merkkiä. Parafoveal Peripheral Foveal [deg]

8 Näköhavainto1 Monipuolisen kuvion hahmottaminen vaati monimutkaisen sarjan kiinnittymisiä ja sakkadeja. Havaitsemiseen saattaa vaikuttaa esim. Kognitio, ts. ”järkevät alueet” esikäsitellään parafoveaalisesti. Visuaaliset vihjeet, jotka herättävät ääreisnäön avulla kiinnostuksen.

9 Näköhavainto2


Lataa ppt "Silmänliikkeet Tampere University Computer Human Interaction Group"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google