Tampereen yliopisto Ammattikasvatuksen tutkimus- ja koulutuskeskus Paula Kyrö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YLIOPISTOJEN AASIA-VERKOSTO
Advertisements

Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Y RITTELIÄS JA HYVINVOIVA V ARSINAIS -S UOMI. 2 Kestävää kilpailukykyä ja aktiivista osaamista jokaiselle. Varsinais-Suomen koulutusstrategian visio 2015+
KTL:n nykytila ja tulevaisuus Ryhmätyöskentely Ryhmä 5 Koulutuksen tutkimuslaitos - Finnish Institute for Educational Research.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
IST Julkaisuarkistojen yhteentoimivuus – standardit ja suosituksia Rita Voigt Teknillisen korkeakoulun kirjasto ja OA-JES Julkaisupäivä –
Laura Hirsto, Asiantuntijaksi kasvun prosessit opetussuunnitelmassa ja arjessa Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto.
Turvallinen vai haavoittuva - kohti turvallista oppilaitosta!
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
LUOVUUS, OSAAMINEN, VERKOSTOT, RAHA Seudulliseen yhteistyöhön! -opetustoimen seutuseminaari Rehtori Yrjö Sotamaa, Taik
AlueKAVERI-hankkeen aloitusseminaari , Helsingin avoin yliopisto 1 Avoin yliopisto alueellisena toimijana -selvitys Ari Koski AlueKAVERI-hankkeen.
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
Minä oppijana 1 ov..
YVI Yrittäjyyskasvatus opettajankoulutukseen!
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Seminaarin tavoitteet Murmanskissa joulukuu 2010 Mare Rantaniemi ja Natalia Strelskaja Projektipäälliköt.
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
Osuustoimintatutkimuksen päivä 2008 Kuopio Kuopion yliopisto Osuustoiminnan neuvottelukunta Osuustoiminnan opetus: kommenttipuheenvuoro Tapani.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Ura- ja rekrytointipalvelut OPINTOJEN TYÖELÄMÄORIENTAATION järjästämisen ja kehittämisen tukena Esittely- ja keskustelutilaisuus Kati Kettunen.
HSE/PYK Mikkeli Yrittäjyyskasvatuksen teoreettinen viitekehys – metakognitiosta, meta- konatioon ja meta-affektioon Paula Kyrö Helsingin kauppakorkeakoulu.
KummiWiki Verkostoituminen ja jaettu asiantuntijuus yrittäjyyden oppimisympäristönä Turku Sirkka Hulkkonen Omnia.
KAJO - Kasvatustieteen joustava monimuoto-opetus: Yhteistyöllä laatua VKK-päivät Eetu Pikkarainen.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Pedagogiikan ja tilan välinen suhde. Formaalin ja informaalin oppimisen rajapinnat.
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö /Markku Mattila/ tk / /1 ELINIKÄINEN OPPIMINEN YLIOPISTOISSA -TYÖRYHMÄ.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Yrittäjyyskasvatuksen tutkija- ja toimijatapaaminen – Vaasa
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Kati Kettunen Palvelujohtaja Opetus- ja opintopalvelut
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Opettajankoulutusfoorumin tehtävät 1.Laaditaan opettajien perus-, perehdyt- tämis- ja täydennyskoulutusohjelma: - nykytila ja haasteet - visio opettajankoulutukselle.
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Esityksen otsikko Alaotsikko, ja/tai otsikkoa tarkentavaa tekstiä.
Oikeustieteet Oikeustieteiden laitos  Sijoittuu yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekuntaan  n. 600 tutkinto-opiskelijaa, yli 1000.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Työpajakeskustelu nuorille
© Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Päivi Tynjälä ja Päivikki Jääskelä
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
NUORISO- JA VAPAA-AJAN OHJAAJA KANKAANPÄÄN OPISTO Opistonkatu 5 PL 45
Nopolan koulu Opettajien veso
Musiikkipedagogi (AMK), 240 op
Cultura Yhdistävä tekijä
Koulu palveluna –kokeilu Aalto-yliopiston kampuksella
Opettajankoulutus muutoksessa
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Opettajan pedagogiset opinnot Humanistinen koulutusala
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Ope osaa -hanke opettajan pedagogisten opintojen kehittäjänä Kasvatustieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Inkeri Ruokonen.
Esityksen transkriptio:

Tampereen yliopisto Ammattikasvatuksen tutkimus- ja koulutuskeskus Paula Kyrö

Sisältö 1.Miksi yrittäjyyskasvatusta 2.Mitä se on 3.Mikä on nykytilanne 4.eNorssi ja yrittäjyyskasvatus 5.Mitä odotuksia tulevaisuudelle

 Yksi nopeimmin kasvavista aihealueista yliopistoissa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa  Suomi sitoutunut kaikilla koulutuksen tasoilla yrittäjyyskasvatuksen opetukseen (Euroopan Komissio 2002) Yrittäjyyden politiikka ohjelma määrittelee kansalliset raamit  Vain noin 10-15%:a tutkinnoista sisältää jossain muodossa yrittäjyyttä Miksi yrittäjyyskasvatus on tärkeää?

 Nuori ilmiö kasvatustieteessä (1990-luku)  Kehittynyt pääosin liiketalouden piirissä ja yrittäjyyden teorioissa (alle 30 vuotta) anglo- amerikkalaisista lähtökohdista, mutta Paradigman muutos, liittyy kasvatustieteeseen ja yrittäjyystutkimukseen:  Uusi monialaisista lähtökohdista esiin noussut eurooppalainen traditio  Painopiste yrittäjyyden käsitteellistämisessä, dynamiikassa ja menetelmissä Yrittäjyyskasvatus

Mitä yrittäjyys on Yrittäjämäinen toiminnan luonne:  Oikeus vapaassa ja avoimessa ympäristössä  ansaita elantonsa uusia asioita yhdistämällä (innovoivuus, luovuus, venture creation),  mahdollisuuksia havainnoimalla (opportunity recognition) ja  kantamalla siihen toimintaan liittyvät riskit Kansalaisen metavalmius oman elämän hallintaan ja hyvän elämän luomiseen

1.Ihminen/oppija on toimija 2. Oppijalla on kokonaisvaltainen suhde maailmaan 3. Oppijalla on kokonaisvaltainen suhde ihmiseen, itseensä ja muihin toimijoihin Millainen toimija/ihminen on: Ainutlaatuinen Vapaa Uusia asioita oivaltava ja niille utelias ja uskalias (riskinotto) Vastuullinen, kykenevä kantamaan vastuun itsestään, toimiensa seurauksista ja elannostaan Uutta luova (innovatiivinen) Yrittäjyyden olemus muodostaa pohjan yrittäjämäiselle pedagogiikalle: Elämä ja tieto syntyy toiminnan kautta

Yrittäjyyskasvatus ammattikasvatuksen kentässä

Yrittäjyyskasvatuksen muodot ja ulottuvuudet

Nykytila

Tällä hetkellä: haetaan ja kokeillaan erilaisia pedagogisia toteutusmalleja vahvistetaan dynaamisten oppimisprosessien tutkimusta, kehitetään yhteisiä kansainvälisiä toteutusmalleja sekä luodaan tukiprosesseja opetuksen kehittämisille.

Opetus Suomessa Politiikkaohjelman edellyttämän opetustarjonnan kautta. Opettajien koulutuksessa perustiedot yrittäjyydestä liitetään kaikkien peruskoulutuksessa olevien koulutuksen yhteyteen 15 ov:n opintokokonaisuus yliopistojen kasvatustieteellisten tiedekuntien ja niiden opettajankoulutuslaitosten käyttöön osaksi valinnaisten opintojen tarjontaa Täydennyskoulutusta tarjotaan opettajankoulutuslaitosten ja harjoittelukoulujen opettajankouluttajille Tutkimusta vahvistetaan Naisyrittäjyyden työryhmän loppuraportti : tasa-arvoisen kehityksen yhtenä ydinkysymyksenä.

eNorssi ja yrittäjyyskasvatus opettajia kokoava ja tiedottava porttaali läheinen yhteys valtakunnalliseen kehitystyöhön tulevaisuuden tapa koota ja palvella erillisiä ilmiöitä, teemoja ja kiinnostuksen kohteita

Opetustarjonta Kajaanissa, Helsingissä, Joensuussa sekä Ammattikasvatuksen tutkimus- ja koulutuskeskuksessa Hämeenlinnassa on 15 ov:ta (25 op). Lapin yliopisto hyväksynyt 25 op yrittäjyyskasvatuksen opintokokonaisuuden. Lappeenrannassa on käynnissä yrittäjyyskasvatuksen 15 ov:n hankeperusteinen peruskouluissa jo toimiville opettajille, Rauma kehittää omaa opintokokonaisuuttaan, josta 10 ov:a on hyväksytty tiedekunnassa. Lapissa ja Lappeenranta:AkTkk:n kehittämää moduliperusteinen kokonaisuus AkTkk 35 op:n syventävien tasoinen kokonaisuus ja jatko- opintoryhmä. 3 op, miten yrittäjyyskasvatus näyttäytyy harjoittelussa

 Keskittää yrittäjyyskasvatuksen tutkimusta, opetusta ja asiantuntijuutta Hämeenlinnaan ja toimia muiden korkeakoulujen ja sidosryhmien prosessien tukijana  Luoda monitieteinen yhteistyöverkosto kotimaisten ja kansainvälisten yliopistojen kanssa - tutustu, vapaasti linkitettävissä oppimisympäristö:

Yrittäjyys- kasvatuksen kansainvälisesti korkea-tasoisten kokoelmien keskitetty saatavuus Yrittäjämäisen oppimisen dynamiikan tutkimus ja opetus Fyysinen ja virtuaalinen toimija-, tutkimus- ja oppimisverkosto Missio Ytimenä kansainvälisesti kilpailukykyisen tutkimuksen tuottaminen ja kansallisen asiantuntijuuden kehittäminen osana alueellista osaamiskeskittymästrategiaa