Kehitysvammaisten nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen risteyksissä Kommenttipuheenvuoro Katariina Hakala, tutkija, FT Kehitysvammaliitto ry. VAMPO.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
Advertisements

Kumppanuusverkoston strategia /
Esteettömyys opettajankoulutuksessa Maija Hirvonen/JAMK Esteettömyysnäkökulma: mitä se tarkoittaa opettajankoulutuksessa? Erillinen vai oppimisen ohjaamiseen.
Kokemuksia ja kommentteja arvioinnista Rehtori Maija Vehviläinen Lahden Diakoniasäätiö Lahden diakonian instituutti.
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Avauspuheenvuoro Sosiaalialan AMK- verkostopäivillä Subjektiivisia näkökulmia sosiaalialan osaamistarpeeseen [ ] Juha Luomala.
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
Katsaus reformien vaikutuksiin viimeisen 20 vuoden aikana ja miten eteenpäin? Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO - seurannan seminaari: Työ ja toimeentulo.
K-P ammattiopiston kuulumisia!. Saimme 4 kultaa, yksi kaksoisvoitto ja 4 pistesijaa!
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi.
Erityisen hyvä osaaja Keskuspuiston ammattiopiston strategia 2015 – 2020 Hyväksytty hallituksessa
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
© COACH 1.jakso: MINÄ JA JOHTAMISTYÖ Tampere Vuorovaikutus oppisopimustarkastajan työssä ”Millä työkaluilla?”
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Ryhmäintegraatio – kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen osallistava malli Rehtori Martti Hellström kertoo espoolaisen Auroran koulun ryhmäintegraatio-opetuksesta.
ERITYISTAIDEKASVATUS
ELÄMÄNHALLINTA.
Valma-koulutuksen mahdollisuudet
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
OIVA - ohjauksen interventioilla vaikuttavuutta läpäisyn tehostamiseen
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Ikäihmisten palvelut, toimijuus ja osallisuus pähkinänkuoressa
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Lainsäädäntö ja sen merkitys
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Konteksti, jossa tutkimus tapahtuu
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
TYÖKYKYKOORDINAATTORITOIMINTA TYÖTERVEYS WELLAMO OY:SSÄ
Ylpeästi amis, tavoitteena varma työpaikka –
Maahanmuuttajien korkeakoulutus
Osatyökykyisenä työssä ja työhön – tukea ja ratkaisuja
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Sosiaalialan tehtävärakenne
Laajennetun työssäoppimisen kuvaus
Kuntoutusverkosto KUVE:n 12.kokous Säätytalo
IT-arkkitehtuuri Liiketoiminta määrää tietotekniikan tavoitteet ja toimintatavat. Halutaan kustannushyötyjä kilpailuhyötyjä tehokkuushyötyjä.
PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA
Kehitysvammaliitto ja FASD
Kuntoutuksen kuumat perunat
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Ammatillinen tutkinto urheilijoille
AMMATILLISEN OPINTOPOLUN KRIITTISET KOHDAT
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Kela ammatillisen kuntoutuksen kokeilu Pähee OTE
KEUDAN ORIENTAATIOPÄIVÄT LUKUVUOSI
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
”Kadulla me ollaan niiden nuorten paikoilla”
KEIJO KEIJO
Mielenterveys ja päihdestrategia 2012
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Työntekijöiden ansiokehitys
HENKILÖKOHTAINEN BUDJETOINTI Vammaisten päiväaikaisessa toiminnassa
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Osatyökykyisille tie työelämään (OTE)
Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö
YHDESSÄ PAREMPIA PELAAJIA
[‎15.‎5.‎ :27] Katariina Kontu:
Näkökulmia kunnalliseen nuorisotyöhön
Pienin askelin kohti parempaa työhyvinvointia – yrittäjien näkemyksiä keinoista edistää hyvinvointiaan Y-Foorumi Salla Ahola & Kirsi Heikkilä-Tammi.
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Kehitysvammaisten nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen risteyksissä Kommenttipuheenvuoro Katariina Hakala, tutkija, FT Kehitysvammaliitto ry. VAMPO aiheseminaari: Oikeus oppimiseen – varhaiskasvatus, perusopetus ja ammatillinen koulutus

VAMPO: Toimenpide 111 Vahvistetaan vammaistutkimuksen asemaa ja vammaisten ihmisten osallisuutta hankkeissa. KOHTEESTA KUMPPANIKSI Jos koulutuspolitiikan asiantuntijat suuntaisivat puheensa myös opiskelijoille, vanhemmille, vammaisille ihmisille, saisiko käsitteitä selkeytettyä?

tutkitaan yhteiskunnallisia rakenteita, kulttuuris- historiallisia instituutioita ja arkisia käytäntöjä, jotka mahdollistavat ja rajoittavat, auttavat ja estävät yhdenvertaisen osallistumisen vammaisten ihmisten omat kokemukset ja näkökulmat koulutuspolitiikka ja -järjestelmä JUSTED – Justice Through Education in the Nordic Countries (NordForsk ) Kasvatustieteellisen vammaistutkimuksen verkosto – Dis/ability studies in education

Ammatillinen koulutus ja yhteiskunnalliset eron teot Toimittaneet Kristiina Brunila Katariina Hakala Elina Lahelma Antti Teittinen GAUDEAMUS

Kehitysvammaisten paikantumisten tutkimus Ammatillisen erityisopetuksen tutkimushanke AMERO (HY:n AMIS-hanke, Elina Lahelma) – Ammatillisten erityisoppilaitosten hallinnollinen muutos 2009; segregoivan oppilaitosmuodon hallinnollinen vahvistuminen; AMEO-verkosto – Kehitysvammaisten työllistymismahdollisuuksien tutkimus Kehitysvammaliiton tutkijana vuodesta 2009: palvelujärjestelmän ja kehitysvammaisten ihmisten arjen tutkimusta tutkimuskumppanuus, yhdessä tutkiminen

Noora 25v. Henkilökohtainen ja tärkeä ”kokemusasiantuntijanäkökulma” Nooran äitinä. 25 v. autoetnografiaa kohtaamisista palvelu- ja koulutusjärjestelmässä epäsystemaattisia ja yksityisiä aineistoja

yksilö kohtaa järjestelmän – valitseeko järjestelmän instituutiot yksilöt vai yksilöt omia polkujaan? mukaan ottaminen ja ulossulkeminen – inkluusio ja ekskluusio tapahtuu välttämättä ohjaus  unelmien ja mahdollisuuksien kohtaaminen; valintojen resurssit ja valtasuhteet vammaisuus / erilaisuus / erityisyys  edelleen kulttuurissamme vallalla ristiriitaisia ideologioita suhteessa vammaisuuteen; vahvat segregoivat instituutiot ja rakenteet olemassa  itseään ylläpitäviä ja vahvistavia? – esim. AMEO Risteykset tai ”nivelvaiheet” kohtaamisina

KELA:n etuudet luokittelevat vammaiset nuoret sosiaalipalveluiden asiakkaiksi – paikantuminen ”työkyvyttömäksi”  eikö työkyvyttömyyseläkkeen nimeä voisi muuttaa?  sama etuus kaikille opiskelijoille / aikuisille  perustulo /kansalaispalkka? Järjestelmällisen segregaation rakenteita