8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Advertisements

TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Terveystieto 7.
Mielenterveys s. 110 –
Koulussa elämää opettelemassa
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Mielenterveyden häiriöt
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
OP1-Kurssi Siikalatvan lukio/Mari Rytky
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Mielenterveys PS5 LAJM.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
KRIISIT ja niiden kohtaaminen
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
13. TURVALLISUUS LUODAAN YHDESSÄ
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
Opintopsykologi Katja Hietanen
5. Eettinen vastuullisuus
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
TERVEYSTIETO 8 5. Ystävyydestä voimaa.
Psykologi Vilhelmiina Välimäki
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9

Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?

PARIPORINA  Mistä sinä saat elämäniloa?  Miksi on tärkeää, että ihminen kokee mielihyvää joka päivä?  Mitkä tekijät vaikuttavat ihmisen mielialaan?

MIELENTERVEYS VOIMAVARANA  Mieli eli psyyke on olennainen osa ihmistä.  Mielen hyvinvointi on osa kokonaisvaltaista terveyttä.  Mielen hyvinvointia voi itse edistää monin keinoin. Keinot voivat olla  fyysisiä (esim. liikunta ja ruokailu)  psyykkisiä (esim. rentoutuminen ja itsensä hyväksyminen)  sosiaalisia (esim. läheiset ihmiset)  Selviytymiskeinot = Tapoja käsitellä vastoinkäymisiä, pettymyksiä ja kriisitilanteita  Turvaverkko = ihmisiä, joiden puoleen voi kääntyä kun on huolia ja murheita  Jotkut turvautuvat vaikeissa paikoissa lyhytkestoisiin helpotuksen lähteisiin, joista on pidemmällä aikavälillä ihmisen terveydelle vakavia seurauksia

TEHTÄVIÄ  Lue oppikirjan luku 4. Mielenterveys voimavarana  Oma syke teht.1 s. 170  Oma syke teht. 5 s. 173

STRESSI  Stressi on elimistön reaktio tilanteessa, jossa vaatimukset ovat suurempia kuin voimavarat.  Lyhytkestoinen stressi lisää suorituskykyä.  Pitkittynyt tai voimakas stressi on terveydelle haitallista.  Stressinhallintaa voi tietoisesti vahvistaa esimerkiksi terveellisillä elintavoilla, myönteisillä ihmissuhteilla, rentoutumisella ja ajankäytön suunnittelulla. Oma syke teht. 2-5 s

Millä keinoilla koulutyön aiheuttamaa stressiä voi vähentää? Milloin ajankäytön suunnittelu on erityisen tärkeää? Miten suunnittelet ajankäyttöäsi lukuvuoden aikana?

ELÄMÄN YLLÄTTÄVIÄ TILANTEITA  Mielen hyvinvoinnin riskitekijät heikentävät elämänhallintaa ja turvallisuuden tunnetta  vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin  Omat taidot eivät aina auta selviämään yllättävissä tilanteissa  Yllätyksellisen elämäntilanteen voivat aiheuttaa esimerkiksi: - Odottamaton muutos perheen olosuhteissa - Onnettomuus - Läheisen kuolema - Väkivallan kohteeksi joutuminen - Vakava sairastuminen - luonnonkatastrofi

KRIISI  Erilaiset elämäntilanteet voivat aiheuttaa kriisejä, jolloin joutuu etsimään uudenlaisia selviytymiskeinoja.  Kriisin läpikäyminen voi kasvattaa ja vahvistaa. Se auttaa myös paremmin ymmärtämään ja tukemaan muita.  Kriisissä oleva ihminen tarvitsee muiden tukea ja joskus myös ammattilaisen apua.

TEHTÄVIÄ  Lue oppikirjan luku 5. Mielen hyvinvointi koetuksella  Oma syke teht. 1 s. 174  Oma syke teht. 7 s. 177 Ismo Alanko : Kriisistä kriisiin

AUTTAMISEN KKK  Surua tai kriisin kohdannutta ihmistä voi auttaa kolmen koon periaatteella  KUUNTELU – aina ei tarvitse puhua, voi kuunnella tai vain istua lähellä hiljaa  KOSKETUS – kosketus ja käytännön apu ovat joskus sanoja tärkeämmät  KAVERUUS – yhdessä oleminen tai puuhaaminen auttaa toipumista Oma syke teht. 8 s. 177

 Piirrä vihkoon oman kätesi ääriviivat.  Kirjoita jokaiseen sormeen sekä kämmeneen yksi keino, jolla voit arjessa edistää mielesi hyvinvointia.

KOTITEHTÄVÄT  Oma syke teht. 4 s. 172  Oma syke teht. 9 s. 178