Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASTIANPESU Astianpesun energiatehokkuutta edistäviä ominaisuuksia  Tiesitkö, että keittiössä käytetystä vedestä kulutetaan astianpesussa noin 80 % ja.
Advertisements

ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.
Eläinlääkäri Sanna Sainmaa, Suomen Siipikarjaliitto ry.
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
VERSOLAN PÄÄSIVU Tämän dian tarkoitus on olla koko Versolan pääsivu. Ehdotus pääsivusta löytyy Työelämätaidot –materiaalin yhteydessä. Tältä pääsivulta.
Sanna Stark Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto
Lajittelupeli Catering-ala.
TAVARAN TILAAMINEN, VASTAANOTTO JA VARASTOINTI
KEMIKAALIVALVONTA TYÖSUOJELUHALLINNOSSA 26. – Kemikaaliturvallisuuden ja riskienhallinnan valvonta käytännössä Työsuojeluinsinööri Timo Österberg.
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Talousveden laatuvaatimukset
Atte Järvinen Julia Martikainen Jani Grönlund
HOTELLI JA RAVINTOLA-ALAN PERUSTUTKINTO NÄYTTÖ
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Lajittelupeli Hoitoala.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Puhtaanapito Mitä lika on?
Vanutus, viimeistely ja hoito-ohjeet
BROILERI (Lähde: Lihatiedotus)
HOTELLI JA RAVINTOLA-ALAN PERUSTUTKINTO NÄYTTÖ
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
Ympäristötekoja pullonpalautus- automaatilla
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Kestävä kehitys Pekka Halosen akatemiassa.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Omavalvontasuunnitelma
Käsihygienia.
LÄÄKEHOIDON TURVALLISuuden parantaminen anestesiahoitotyössä
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Kemikaalit ja työturvallisuus
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
Lääkehuoltoon liittyvä hygienia ja infektioiden torjunta
JANIKA, ANKI, HABEN, EMILIA
M1A Malaika, Noora, Pauliina, Helena
Maidon jäähdytysjärjestelmät Hygieniatarkastukset maitotiloilla MTT Maitokoneet Esa Manninen.
Myrkytystapaturmat.
Osastokatselmus yksikkö, ala pvm läsnäolijat. Siisteys ja järjestys Joka dialle Kommentit: Vastuuhenkilö: automaalaustyösali Joka dialle kuvia Joka dialle.
Elintarviketilojen puhtaanapito OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Eläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen Johdatus eläintenhoitotöihin Annika Heimonen.
OMAVALVONTASUUNNITELMA SUVI KARTTUNEN, FLORENCE SALLINEN, ANTONIO LEPPE JA PIA HINDELL.
PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kuva-aineisto koulutukseen.
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Yleistä: Testi tiistaina 7.2 auditoriossa Ota mukaan:
5S puuseppien opetuksessa
KESTÄVÄ KEHITYS ANTTOLAN YHTENÄISKOULUSSA
MUOVIPUTKIEN KÄSITTELY, KULJETUS, PURKAUS JA VARASTOINTI
Ruokaa hygieenisesti.
PALOTURVALLISUUTTA KOTONA
Esivalmistusvälineet
Omavalvontasuunnitelma
Kemikaaleja kaikkialla
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
vesiohenteisella lakalla
ELINTARVIKETILAT, KONEET JA LAITTEET
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
Koneen kokoaminen.
Kasvinsuojeluaineiden varastointi ja hävittäminen
Esityksen transkriptio:

Puhtaanapito

Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa 3. Mahdollinen desinfektio 4. Huuhtelu kuumalla vedellä 5. Kuivaus

Siivoussuunnitelma Aikataulu Ohjeet Kuka, mitä, milloin, miten? Tavoitteena on puhtaat pinnat Seuranta on osa omavalvontasuunnitelmaa

Puhdistusvälineet Puhdistusvälineiden tulee olla asiallisia, ja niiden tulee olla hyvässä kunnossa, jotta välineet eivät levittäisi mikrobeja paikasta toiseen. Eri pinnoille ja tiloille on hyvä varata omat puhdistusvälineet, ja ne tulee säilyttää erillään toisistaan. Välineet on hyvä merkitä esimerkiksi eri väreillä tilojen puhtausasteen mukaan, jotta puhtaustasoltaan eroavien työpisteiden välineet eivät sekoitu keskenään.

Puhdistusvälineet Siivousaineille ja -välineille tulee olla erillinen asianmukaisesti varustettu säilytystila. Tilassa tulee olla riittävä ilmanvaihto, riittävästi tilaa, vesipiste, lattiakaivo ja kuivauspatteri. Myös lattianhoitokoneille tulee olla varattuna riittävästi tilaa. Puhdistusvälineet tulee pestä huolella ja desinfioida käytön jälkeen. Myös siivoustilan siisteydestä tulee huolehtia. Suurkeittiössä keittiöllä ja asiakastiloilla tulee olla erilliset siivoustilat ja -välineet.

Puhdistusaineet Käsiastianpesuaineet ovat neutraaleja, pH 6-8 Yleispuhdistusaineet ovat heikosti emäksisiä, pH 8-10 Rasvaisten astioiden ja uunien pesuun käytetään emäksisiä pesuaineita, pH 10-11

Puhdistusaineet Uunien ja grillien erikoispuhdistusaineet ovat voimakkaasti emäksisiä, pH Suljetuissa kiertopesuissa käytetyn lipeän pH on 14 tai hapon pH alle 5 Siivotessa käytetään aina suojakäsineitä

Desinfiointi Lämpödesinfiointi Kemiallinen desinfiointi Uv-valo

Puhdistuksen riittävyyden arviointi Aistinvarainen arviointi Mikrobiologisia pinta- ja puhtausnäytteitä

Astiahuolto Astiahuollon tulee olla mitoitettu valmistettavan ruoan määrän, ruokailijoiden määrän, ruoan laadun ja astioiden mukaan. Astiahuollon suunnitelmaan kuuluvat - likaisten astioiden keräily, lajittelu ja käsittely - astioiden pesu - puhtaiden astioiden kuivumisen järjestäminen - puhtaiden astioiden säilytys ja siirto käyttöpaikoille

Tuhoeläimet Elintarvikkeille haittaa aiheuttavat tuhoeläimet jaetaan elintarviketuholaisiin, sisätilojen tuholaisiin, satunnaisiin vierailijoihin ja haittaeläimiin. Kaikki tuhoeläimet ovat haitallisia, sillä ne levittävät sairauksia sekä likaavat ja pilaavat elintarvikkeita tai niiden pakkauksia. Tärkeintä on ehkäistä ongelmansyntymistä hyvällä järjestyksellä ja siisteydellä

Tuhoeläintorjunta kuivien tavaroiden varastoissa on hyvä ilmanvaihto varastotiloissa on hyvä järjestys ja siisteys pakkauksia pidetään hyllyillä varaston lämpötila on alle +18 C varastossa tavara kiertää ”first in first out” - periaatteella eli vanhin otetaan ensimmäisenä käyttöön saapuvat tavarat tarkistetaan.

Jätteiden käsittely Elintarvikkeet eivät saa joutua tekemisiin jätteiden kanssa Jätteet lajitellaan huolellisesti Biojätteitä ei varastoida elintarvikehuoneistossa Jäteastiat pidetään puhtaina