Puhtaanapito
Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa 3. Mahdollinen desinfektio 4. Huuhtelu kuumalla vedellä 5. Kuivaus
Siivoussuunnitelma Aikataulu Ohjeet Kuka, mitä, milloin, miten? Tavoitteena on puhtaat pinnat Seuranta on osa omavalvontasuunnitelmaa
Puhdistusvälineet Puhdistusvälineiden tulee olla asiallisia, ja niiden tulee olla hyvässä kunnossa, jotta välineet eivät levittäisi mikrobeja paikasta toiseen. Eri pinnoille ja tiloille on hyvä varata omat puhdistusvälineet, ja ne tulee säilyttää erillään toisistaan. Välineet on hyvä merkitä esimerkiksi eri väreillä tilojen puhtausasteen mukaan, jotta puhtaustasoltaan eroavien työpisteiden välineet eivät sekoitu keskenään.
Puhdistusvälineet Siivousaineille ja -välineille tulee olla erillinen asianmukaisesti varustettu säilytystila. Tilassa tulee olla riittävä ilmanvaihto, riittävästi tilaa, vesipiste, lattiakaivo ja kuivauspatteri. Myös lattianhoitokoneille tulee olla varattuna riittävästi tilaa. Puhdistusvälineet tulee pestä huolella ja desinfioida käytön jälkeen. Myös siivoustilan siisteydestä tulee huolehtia. Suurkeittiössä keittiöllä ja asiakastiloilla tulee olla erilliset siivoustilat ja -välineet.
Puhdistusaineet Käsiastianpesuaineet ovat neutraaleja, pH 6-8 Yleispuhdistusaineet ovat heikosti emäksisiä, pH 8-10 Rasvaisten astioiden ja uunien pesuun käytetään emäksisiä pesuaineita, pH 10-11
Puhdistusaineet Uunien ja grillien erikoispuhdistusaineet ovat voimakkaasti emäksisiä, pH Suljetuissa kiertopesuissa käytetyn lipeän pH on 14 tai hapon pH alle 5 Siivotessa käytetään aina suojakäsineitä
Desinfiointi Lämpödesinfiointi Kemiallinen desinfiointi Uv-valo
Puhdistuksen riittävyyden arviointi Aistinvarainen arviointi Mikrobiologisia pinta- ja puhtausnäytteitä
Astiahuolto Astiahuollon tulee olla mitoitettu valmistettavan ruoan määrän, ruokailijoiden määrän, ruoan laadun ja astioiden mukaan. Astiahuollon suunnitelmaan kuuluvat - likaisten astioiden keräily, lajittelu ja käsittely - astioiden pesu - puhtaiden astioiden kuivumisen järjestäminen - puhtaiden astioiden säilytys ja siirto käyttöpaikoille
Tuhoeläimet Elintarvikkeille haittaa aiheuttavat tuhoeläimet jaetaan elintarviketuholaisiin, sisätilojen tuholaisiin, satunnaisiin vierailijoihin ja haittaeläimiin. Kaikki tuhoeläimet ovat haitallisia, sillä ne levittävät sairauksia sekä likaavat ja pilaavat elintarvikkeita tai niiden pakkauksia. Tärkeintä on ehkäistä ongelmansyntymistä hyvällä järjestyksellä ja siisteydellä
Tuhoeläintorjunta kuivien tavaroiden varastoissa on hyvä ilmanvaihto varastotiloissa on hyvä järjestys ja siisteys pakkauksia pidetään hyllyillä varaston lämpötila on alle +18 C varastossa tavara kiertää ”first in first out” - periaatteella eli vanhin otetaan ensimmäisenä käyttöön saapuvat tavarat tarkistetaan.
Jätteiden käsittely Elintarvikkeet eivät saa joutua tekemisiin jätteiden kanssa Jätteet lajitellaan huolellisesti Biojätteitä ei varastoida elintarvikehuoneistossa Jäteastiat pidetään puhtaina