Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esivalmistusvälineet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Esivalmistusvälineet"— Esityksen transkriptio:

1 Esivalmistusvälineet
Esivalmistuksella ruoanvalmistuksessa tarkoitetaan työvaiheita, joiden avulla raaka- aineet saatetaan puhtaus-, karkeus- ja kypsyysasteeltaan muotoon, josta ruoanval- mistusta voidaan jatkaa kypsentämällä tai laittaa esikäsitelty tuote suoraan tarjolle. Esivalmistuksella on suuri merkitys ruoan laatuun ja muiden ruoanvalmistusvaiheiden onnistumiseen. Heli Pesonen

2 Esivalmistus jaetaan seuraaviin työvaiheisiin: * puhdistus
* paloittelu, hienontaminen, soseutus ja erottaminen * sekoittaminen ja muotoilu Heli Pesonen

3 Puhdistus- ja perkausvälineet
Juuresharjat on tarkoitettu pienten juuresmäärien pesuun. Juuresharjoja on sekä varrellisia että varrettomia. Ne on muotoilu käteen sopiviksi ja harjakset ovat jäykkiä, mutta eivät riko käytössä kasvisten pintaa. Varren ja harjasten materiaalina käytetään muovia (polyamidia). Heli Pesonen

4 Kuorimisveitset on tarkoitettu juuresten ja hedelmien kuorimiseen
Käytön jälkeen muoviset harjat voidaan pestä koneessa ja kuivattaa ilmavassa paikassa. Kuorimisveitset on tarkoitettu juuresten ja hedelmien kuorimiseen Heli Pesonen

5 * martensiittista terästä * hiiliterästä
Kuorimisveitsiä on sekä kiinteäteräisiä että liikkuvateräisiä. Liikkuvateräisellä voi kuoria myös itsestä poispäin suuntautuvin liikkein. - Terän materiaali on: * martensiittista terästä * hiiliterästä Heli Pesonen

6 * ruostumatonta terästä Veitsen rakenne:
Kahvan materiaali on: * puuta * muovia * ruostumatonta terästä Veitsen rakenne: * terän tulee olla riittävän pitkä n. 6 cm ja tukeva * kuoriraon tulee olla riittävän tilava, että kuoret putoavat ilman vetämistä (n. 4 cm) Heli Pesonen

7 * terävä kärki on tarkoitettu silmujen poistoon
* kahvan tulee olla riittävän pitkä ja tukevasti kiinnitetty * kaksiteräinen veitsi soveltuu myös vasenkätisille Heli Pesonen

8 Kuivaa hiiliteräs pesun jälkeen ruostumisen estämiseksi -> ei sovellu konepesuun. Ruostumaton teräs kestää konepesun. Juuresveitset on tarkoitettu juuresten ja hedelmien kuorimiseen, paloitteluun ja silmikointiin. Heli Pesonen

9 Juuresveitsen rakenne: * terä sopivan pitkä n. 8 cm
* terän tulee olla kapeahko ja riittävän jäykkä, suoralinjainen sekä päästään loivasti pyöristetty ja teräväkärkinen * veitsen tulee olla myös kevyt käyttää ja muotonsa säilyttävä Heli Pesonen

10 kahvan tulee olla riittävän pitkä n. 10 cm ja paksu
* kahvan tulee olla riittävän pitkä n. 10 cm ja paksu * suora ilman sormitukia, voidaan pitää kädessä eri asennoissa * kahvan tulee ulottua terän selkäpuolelta terän päälle etusormea tukemaan * kiinnitetty kahdella niitillä tai valamalla Heli Pesonen

11 Terän materiaali on ruostumatonta terästä
Kahvan materiaali on puuta tai muovia Käytön jälkeen käsin- tai konepesu; muovikäsittelemätön jalopuukahva ei kestä konepesua. Heli Pesonen

12 Omenapora on tarkoitettu siemenkodan poistoon omenasta.
Terän materiaali on ruostumatonta terästä, joka on tukevasti kiinnitetty. Kahvan materiaali on puuta tai muovia ja kahvan pää on pyöristetty. Käytön jälkeen käsinpesu. Heli Pesonen

13 Kalan suomustusrauta on tarkoitettu kalan suomustamiseen.
Raudan rakenne: * kädensijaan on hyvä tarttua * nystyrät tai raastinpinta on muotoiltu siten, että suomut irtoavat helposti eikä kalan pinta rikkoudu suomut eivät räisky. Heli Pesonen

14 Raudan materiaalina on ruostumaton teräs tai alumiini
Käytön jälkeen huuhdellaan kylmällä vedellä. Raudan puhdistus: käsin tai konepesu teräkselle ja käsinpesu alumiinille. Kuivaus Heli Pesonen


Lataa ppt "Esivalmistusvälineet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google