Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuAnna-Leena Hakala Muutettu yli 9 vuotta sitten
2
TAVARAN TILAAMINEN, VASTAANOTTO JA VARASTOINTI
3
Energiatehokas kylmä- ja pakastesäilytys
Hanki keittiöön vain ammattikäyttöön tarkoitettuja laitteita. Kylmä- ja pakastetilat sijoitetaan erilleen astianpesutiloista, uuneista ja muista lämpöä tuottavista laitteista. Esteetön ilmankierto laitteen ulkopuolella ja sisäpuolella säästää energiaa. Kylmä- ja pakastetilojen mitoitus suunnitellaan keittiöön tulevien tuotteiden kuljetuskertojen, raaka-aineiden jalostusasteen sekä tuotevalikoiman mukaan. Kun valitaan keskuskonemalliset kylmä- ja pakastelaitteet, niin työympäristö on hiljaisempi ja lämpötilaolot ovat hallittavissa lauhduttimien lämpöä ei johdeta keittiötilaan vaan se voidaan hyödyntää muiden tilojen lämmityksessä samalla vähennetään keittiötilojen ilmanvaihdon tarvetta. Kylmätilojensuosituslämpötilat ovat +4 … +6 astetta ja pakastetilojen -18 astetta. Jo yhden asteen muutos kylmempään lämpötiloissa lisää sähkönkulutusta jopa 5 %. Riittävän suurissa kylmä- ja pakastetiloissa tavarat pysyvät järjestyksessä ja löytyvät helposti, tuotteiden varastoiminen voidaan tehdä kylmä- ja pakastetilan sisällä, eikä ovia tarvitse pitää auki. Lähde:
4
Varastonkierto FiFo – first in first out
Seuraa varastotilannetta tarkasti ja opettele arvioimaan menekkiä. Tarkenna tämän pohjalta elintarvikkeiden sopivat hankintamäärät, etenkään tuoretuotteita ei pidä hankkia liikaa (vähennetään turhat hankinnat – vähennetään hävikkiä). Huolehdi varastokierrosta ja säilytystilojen siisteydestä: ensiksi tulleet tuotteet käytetään ensin. Elintarvikkeiden oikea päiväyksenmukainen käyttöjärjestys vähentää ruokahävikin syntymistä. Ympäristön ja kustannusten kannalta paras jäte on syntymätön jäte. Valtava määrä raaka-aineita, energiaa, kuljetusten päästöjä ja tehtyä työtä valuu hukkaan, jos valmista raaka-ainetta tai ruokaa heitetään pois. Lähde: suurkeittiöille
5
X Käytä kansia säilytyksessä
Käyttämällä kansia säilytyksen aikana, vältät kertakäyttöisen kelmun ja/tai alumiinifolion käyttöä. Kylmäsäilytyksessä kansilla estät tuotteen kuivumisen ja ruoista haihtuvan kosteuden kerääntymisen höyrystimen pintaan. Ruokien / raaka-aineiden sisältämät hapot (esimerkiksi etikka) syövyttävät höyrystintä ja saranoita. X
6
Lämpötilojen seuranta
Ulkopuolinen digitaalinen lämpötilanäyttö helpottaa lämpötilojen seurantaa ja vähentää hukkakulutusta (ei tarvitse avata ovea). Tietokoneavusteinen omavalvontajärjestelmä mahdollistaa kylmä- ja pakastetilojen ohjauksen, valvonnan, säätämisen ja seurannan reaaliaikaisesti. Järjestelmä kirjaa mittaustulokset verkkoyksikköön, tietokoneelle tai palvelimelle. Asetetuista raja-arvoylityksistä kirjautuu tieto esimerkiksi esimiehen tietokoneelle tai päivystävän huoltomiehen puhelimeen. Lähteet: , nettiin_2010.pdf omavalvonta/tempnet –esittely/
7
Automaattinen liiketunnistin kylmä- ja pakastetiloissa
Valot syttyvät automaattisesti tilaan astuttaessa. Valot sammuvat itsestään säädetyn ajan kuluttua
8
Kylmäsäilytystilojen tiivisteet kunnossa
Huolehdi, että ovien tiivisteet ovat puhtaat ja ehjät. Vaihda rikkoutuneet tiivisteet uusiin.
9
Säilykepurkit eivät tarvitse kylmäsäilytystilaa
X
10
Lasiovet kaappimallisissa kylmä- ja pakastetiloissa
Lasiovet kylmä- / pakastekaapissa vähentää oven avaamistarvetta. Tavarat pysyvät järjestyksessä ja löytyvät helposti. Tuotteet ovat nopeasti otettavissa.
11
Lähteet: suurkeittiöille nettiin.2010.pdf omavalvonta/tempnet-esittely/
Samankaltaiset esitykset
© 2023 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.