Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Advertisements

Kaupunkiympäristöt tutuiksi tutkien BMOL syyspäivät Sibelius-lukio, Helsinki Workshopin vetäjät: Virpi Hirvensalo ja Krista Koskelo Maantieteen.
Työnimi työpaikkakouluttajan verkkoalustalle Tredun toiminnassa olevan verkkoalustan jatkojalostaminen ja avaaminen valtakunnalliseen käyttöön. Toteutetaan.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Pro gradu –tutkielma 1 parityönä ohjattava laadullinen tutkielma lukuvuonna Ohjaaja: Mervi Ruokolainen
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Tiina Markkula Verkkoterkkari –hanke (Terke) Merja Saukko Lasten ja nuorten verkkososiaalipalvelut- (Vespa) hanke (Sosvi) Sosiaalinen media ja verkko nuorten.
Koordinaatti – Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus -Valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskus. Toiminta käynnistyi Koordinaatin.
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
Yritysvastuu Aalto-yliopisto Kevät 2016 copyright Juhani Kauhanen 2016 Juhani Kauhanen
Kulttuurilautakunta /Tarja Saarelainen 1 Transmodernin julkisen hallinnon tilaaja - esimerkkinä kulttuurilautakunta Fokus tehokkuuden, tuottavuuden.
Yritysvastuu CR = Corporate responsibility Aalto-yliopisto Kesä 2016 copyright Juhani Kauhanen 2016 Juhani Kauhanen
VEROTUS.
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Laaja-alainen osaaminen
Maatalouskoneiden huolto
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
6. esitelmä: Tiedon ja kokemusten jakaminen
Innokylän arviointimittari
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
TVT suomen kielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmateksteissä
Tervetuloa Innokylään
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Hyvinvointia kestävästi
Opetustoimi osana Jyväskylää
PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIA
Hevosten kasvatus Ohjaus ja valvonta Päätuotteet Tuotanto-panokset
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Tieto tutkijan työpöydälle
PIENI PEREHDYTYSHARJOITUS
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Tietoturvan soveltaminen käytäntöön
Sosiaalialan tehtävärakenne
Tervetuloa Innopajaan
Osallisuus Yhteisissä keittiöissä
Jokainen totuus käy läpi kolme vaihetta. Ensin sille nauretaan.
Asiantuntijuus ajassa
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Lisää osallisuutta elämään ja työhön Hanketukipäivä 3. 2
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
MTK-järjestön toimintasuunnitelma 2012
Marttaliiton #järkiruokaa lautasella -seminaari, Mitä on ruokataju?
Yhteinen keittiö -hanke
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
THL:n tuki kehittämishankkeille
Viestinnän työkalupakki
Nykymaailman haastavimmat uhkat usein
Toimiva lajittelu purkutyössä - Purkumerkki Oy
Ulkoinen viestintä Viestintäryhmä valmistelee viestinnän hankepäällikön johdolla ja esittelee hankeryhmälle ja edelleen ohjausryhmälle keskeiset ratkaisuehdotukset.
Kalvosarja on laadittu Global Meal –hankkeessa
Teknologiset ja pedagogiset Digitaalisuus palveluissa ja opetuksessa,
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Osallisuus Yhteisissä keittiöissä
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Arvokas-aloitusseminaarin pienryhmät Jaana Joutsiluoma
LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Espoon Rakennusmestariyhdistys
VEROTUS.
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
VEROTUS.
Esityksen transkriptio:

Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten ruokavalinnoilla vähennetään ympäristö- vaikutuksia?” Sari Forsman-Hugg gsm ) MTT (Maa- ja elintarviketalouden

Elintarviketuotantoon liittyy ympäristövastuun ohella myös muita vastuun ulottuvuuksia, joista kuluttajille pitäisi pystyä kertomaan YHTEISKUNTA- VASTUU Taloudel- linen vastuu Sosiaa- linen vastuu Ympä- ristö- vastuu YRITYKSEN VASTUULLINEN TOIMINTA Ruoan tuottaminen vastuullisesti edellyttää, että koko elintarvikeketju huolehtii toimintansa vaikutuksista ympäröivään yhteiskuntaan Tehdään enemmän kuin lainsäädäntö edellyttää Hallitaan myös ketjun ei- toivottuja vaikutuksia Monet asiat linkittyvät useampaan vastuun ulottuvuuteen Kun tuotteisiin sisältyy usein monia raaka-aineketjuja ja yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla, vastuu- kysymykset tulevat yhä monimutkai- semmiksi ja vaikeammiksi hallita

Jotta kuluttajat voisivat arvioida tuotteiden ja niiden tuotantoketjujen vastuullisuutta… Tietoa kuluttajille helposti saatavilla olevassa ja ymmärrettävässä muodossa  Vastuullisuustiedon tuotteistaminen Yhteinen käsitys vastuullisuudesta  Keskeiset toimijat ja sidosryhmät Juhlapuheista tekoihin  Arvot ja tavoitteet käytännön teoiksi ja toiminnaksi Ketjunäkökulma  Elinkaariajattelu …Tarvitaan

Elintarviketuotantoon liittyviä sosiaalisen vastuun kysymyksiä Kuluttajien hyvinvointi  tuoteturvallisuus, terveellisyys Toimeentulo ketjussa  hinnanmuodostus, ”oikeudenmukainen tulonjako” Työntekijöiden hyvinvointi Raaka-aineiden alkuperä, tuotantotapa ja jäljitettävyys Eläinten terveys ja hyvinvointi Kulttuuriset tekijät  ruokakulttuuri, perinteet  paikallisuus, kotimaisuus Toiminnan läpinäkyvyys Viestinnän avoimuus

MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen Vastuullisuus- hankkeessa vastuullisuuden sisällön rakentamisessa keskeisinä elementteinä ovat Tuotantoketjun kuvaaminen ja avaaminen vastuullisuuden näkökulmasta Sidosryhmädialogi Elintarvikeketjun vastuullisuuden kehittäminen ja tuotteistaminen yhteistyössä sidosryhmien kanssa –hanke ( )

Elintarvikeketjun vastuullisuuden kehittäminen ja tuotteistaminen vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa -tutkimushanke Tavoitteena  Vastuullisuuden sisällön rakentaminen  Vastuullisuuden kriteerit ja mittarit  Vastuullisen toiminnan kehittäminen Kolme esimerkkituotetta ja niiden tuotantoketjua  Ruisleipä, broilerituotteet ja margariini Hanketta toteuttavat MTT ja Kuluttajatutkimuskeskus Yritykset aktiivisesti mukana  Fazer Leipomot, HK Ruokatalo, Kesko, Raisio ja Suomen Rehu Rahoittajina  MMM, YM:n hallinnoima ympäristöklusterin tutkimusohjelma, yritykset ja tutkimuslaitokset

Tervetuloa keskustelemaan vastuullisesti tuotetusta ruoasta hankkeemme blogiin! Vastuullisuus ja ruoka –blogi Linkki ohjelman sivuilla osoitteessa: