Esteetön opiskelu 24.04.2007 Hannu Puupponen/JY Merja Ylönen/Diak.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESOK Asialista 1. Pilottien kuulumiset 2. ESOK-hankkeen ajankohtaiskatsaus 3. ESOK-hankkeen toimintasuunnitelmaluonnos Toimintasuunnitelman.
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
PK-kehittämispalvelut
ENO - ennakoiva ohjaus työelämässä
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Paula Pietilä, vammaisasiamies, Turun yliopisto
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Esteettömyyden hyvät käytännöt Helsingin yliopistossa
Yliopisto-opiskelun esteettömyyttä koskeva tiedonsaanti ja aloitussivujen tekninen esteettömyys 2000 ja 2005 vammaisen opiskelijan kannalta Hannu Puupponen.
Millainen on esteetön korkeakoulu? Hannu Puupponen/ESOK-hanke JY.
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Strateginen kehittäminen
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
FUAS Kielet ja viestintä
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
JAMK-ESOK Esteettömät oppimisympäristöt Helena Koskimies,
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Birgitta Varjonen Työpaja 2. Korkea-asteen ohjaus Johdantopuheenvuoro: Ohjaus palvelujärjestelmänä Oped-Exo Opintojen ohjauksen kehittämishanke.
Kansainvälisen harjoittelun laadunvarmistus Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Erkki Härkönen Rekrytointipalvelut Turun.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Näkökulmia opintojen seurantaan biotieteissä Yliopistopedagogiikan yliopistonlehtori BioTDK Soila Judén-Tupakka.
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
ESTEETÖN OPISKELU Matti Uusitupa Rehtorien neuvosto
Ops seminaari Askola.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Juha KnuuttilaSivu 1 VERKKO-OPETUSPALVELUT – KEKKO Strategia ja yleinen kehittäminen: koulutuspalvelupäällikkö Mauri Kantola.
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelu (T256)
Selvitys vammaisten opiskelijoiden koulutuspoluista Anna Niemelä Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otus rs
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards Suomen Rotary © 2012.
ESOK Esteettömyystieto ja - tietoisuus
Keskiviikko 28. lokakuuta 2009 ESTEETÖN OPISKELU AMMATTIKORKEAKOULUISSA ESOK-PÄÄTÖSSEMINAARI HELSINKI
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Pirjo Rauhala, Miten verkostot voisivat toimia yliopistoissa? 1 Miten verkostot voisivat toimia yliopistoissa? Alustus Suomen virtuaaliyliopiston.
ELO-yhteistyöryhmän kokous
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
SYKSY 2016 Päivi Pakkanen.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Yksilöllisten polkujen toteutuminen
Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitus vuosi >
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Tiimijaksolla Turun Lyseon lukiossa
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Koulutusvienti käyntiin
Saimaan ammattiopisto Sampo
Jenita Rantakokko, Jenni Hätälä, Maarit Kinnunen, Inka Hyttinen
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Esteettömyystyötä Helsingin yliopistossa
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Kotipolku Kotipolku tarjoaa viittomakielistä kotipalvelua pirkanmaalaisille kuulo- ja kuulonäkövammaisille asiakkaille heidän asuin- ja toimintaympäristöissään.
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Esteetön opiskelu Hannu Puupponen/JY Merja Ylönen/Diak

Esteettömyyden laajeneminen Julkinen rakentaminen 1400-luvulla Vihollisen liikkumisen vaikeuttaminen

Esteettömyyden laajeneminen

ESOK? Mitä ja ketä koskee? Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön esteettömyys Kaikki korkeakouluissa toimivat, mutta varsinkin henkilöt, –joilla on jokin jokin vamma, jotka –ovat erilaisia oppijoita ja/tai –kuuluvat kieli- tai kulttuurivähemmistöön.

ESOK-hanke Mihin hankkeen toiminta perustuu? Taustalla Suomen Design for All -verkostotyö (2002-), Opiskelija- ja vammaisjärjestöjen esitys opetusministeriölle (2003), Yhdenvertaisuuslaki (2004) ja opetusministeriön toimenpidesuositukset (2005) Toiminnan suunnittelu eri korkeakoulujen ja sidosryhmien kanssa 2006 Opetusministeriön rahoitus ESOK=esteetön opiskelu korkea-asteen oppilaitoksissa

ESOK-toimintasuunnitelman äärellä 2006

ESOK? Mitä tekee? Hanke tukee kaikkien korkeakoulujen esteettömyystyötä –aktivoimalla yhteistyötä ja verkottumista, –järjestämällä koulutusta, –levittämällä hyviä käytäntöjä sekä –tuottamalla suosituksia. Hankeorganisaatiossa toimii 10 pilottikorkeakoulua sekä 20 eri järjestöä

ESOK 2007 Mitä tapahtuu 2007? Suositusten laatiminen Vuorovaikutus ja tiedon levittäminen

ESOK 2007 Suositusten laatiminen Miksi suosituksia tarvitaan? –Käytäntöjen yhtenäistäminen –Tiedon saannin edistäminen

Miksi suosituksia tarvitaan? "Tarvetta olisi joustavia opetusjärjestelyjä ja niiden toteuttamista koskevalle neuvonnalle, henkilöstölle, sekä resursseille, joiden puitteissa olisi mahdollista toteuttaa esim. kielten opetusta lukivaikeuksisille." Erään korkeakoulun edustaja ”Koulutamme ihmisiä työtehtäviin, joissa lukivaikeutta ei oteta huomioon nykyisin eikä myöskään ennakoitavassa tulevaisuudessa. Siksi lukivaikeutta ei meillä huomioida pääsykokeissa tai tenttitilanteissa.” Erään korkeakoulun edustaja

ESOK 2007 Suositusten laatiminen Millaisia suosituksia tarvitaan? –Opiskelumahdollisuuksien tasa-arvon kannalta keskeiset kohdat –Eri asianosaistahojen yhteistyössä tuotettuja (kilpailevat haasteet ja tulkinnat) –Toiminnan kehittämisen kokonaisvaltainen tarkastelu

Millaisia suosituksia tarvitaan? Laadunvarmistus- järjestelmien kehittäminen, Tuottavuusohjelma, Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen… Siirtyminen uuteen palkkausjärjestelmään (UPJ), Kaksiportainen tutkinnonuudistus, Vammaisuuden tulkinnat Esteettömyyden tulkinnat Yhdenvertaisuuden tulkinnat Organisaatiokulttuurit Tieteen- ja toimiala- kohtaiset kulttuurit Työelämän kulttuurit

ESOK 2007 Suositusten laatiminen Millä resursseilla suosituksia toteutetaan? –Esteettömyys ei ole ”jotain uutta ja ylimääräistä” –Edetä voi priorisoiden, pienin askelin –Esteettömyyden edistäminen säästää ja tuottaa –Oleellisia resursseja ovat osaaminen ja yhteistyö

Millä resursseilla suosituksia toteutetaan? Viittomakielisen opiskelijan näkö heikkeni nopeasti –Liikkuminen opiskelupaikassa vaikeutui, –lukeminen täytyi opiskella uusin menetelmin –Kaikkeen meni aikaa entistä enemmän –Visuaalinen tulkkaus ei enää toiminut eikä taktiilitulkkia ollut saatavissa Verkko-opetuksena osa kursseista oli mahdollista opiskella esteettömästi, Jos pääsi JOO-opiskelijaksi Eräänä huonona esimerkkinä verkko-opetuksesta ovat tekstittämättömät videoluennot, joissa sekä videokuva, että ääniraita sisältävät oleellista informaatiota. Vaikeammin kuulo- ja näkövammaiset eivät tämän tyyppisestä aineistosta hyödy ja monilla muillakin ryhmillä voi olla vaikeuksia oppisisällön omaksumisessa. Kannattaa tarjota videoluennon rinnalle tekstivaihtoehto ja pohtia muitakin tapoja asian opettamiseen. (Salomaa 2006)

ESOK 2007 Mitä tapahtuu 2007? Suositusten laatiminen –Opintojen alkuvaihe Opiskelijavalinnat Tiedon saanti opiskelun esteettömyydestä –Esteettömyyden edellytykset Yhdenvertaisuussuunnitelmat Yhdenvertaisuuden toteutumisen arvioiminen

ESOK 2007 Vuorovaikutus ja tiedon levittäminen –Esteettömyystieto ja -tietoisuus Road Show Verkostot ja vuorovaikutus –Esteetön opiskelu seminaari Portaali Koulutus ja tuki

ESOK 2007 Koulutus ja tuki koulutusten suunnittelu ja järjestäminen

ESOK 2007 Road Show Alueelliset tapahtumapäivät Hallinnon ja johdon tapaamiset

ESOK 2007 ESOK-portaali Tapahtumakalenteri Kehittämishankkeet Hyvät käytännöt Uutiskirje