Ihmisen ravinto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Nuoren urheilijan ravitsemus
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kehittymisen kulmakiviä
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Jääpalloilijan ravinto
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Kehon energiantuotto.
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
A-vitamiini ja näkeminen
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Miten lihas tuottaa energiaa?
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokatrendit.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
Esityksen transkriptio:

Ihmisen ravinto

Ravintoaineet Ravintoaineet ovat ihmisille välttämättömiä rakennusaineita Ravintoaineet jaetaan välttämättömiin, ei-välttämättömiin ja ehdollisesti välttämättömiin ravintoaineisiin Ravintoaineilla on jokin biokemiallinen tai rakenteellinen tehtävä elimistössä Ravintoaineita ovat hiilihydraatit, rasvat, valkuaisaineet, kivennäisaineet, vesi ja vitamiinit

Hiilihydraatit Tärkeimmät lähteet viljatuotteet, vihannekset, peruna, hedelmät ja marjat Kolme pääryhmää: sokerit, tärkkelykset ja ravintokuidut Tärkeimmät tehtävät: energian saanti, rasvan pilkkominen ja glykogeeniksi muuttuminen Suositus 40-60% päivän energian saannista, painokilokohta 5g/kilo Jaetaan nopeisiin ja hitaisiin esim. tummapasta ja täysjyvä hitaita, vaalea vilja ja peruna nopeita Ravintokuitu ehdoton suolen toiminnalle

Rasvat Jaetaan koviin(tyydyttyneet) ja pehmeisiin (tyydyttymättömät) rasvoihin Nyrkkisääntö, että mitä juoksevampaa (pehmeää) rasva on, sitä enemmän se sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja kuten kasvirasvavalmisteet Suosituksena 25 - 40 % päivän energiasaannista Hyviä rasvan lähteitä: kala, auringonkukkaöljy ja pähkinät

Valkuaisaineet eli proteiinit Välttämättömiä ravintoaineita Saantisuositus n. 15% päivän energiansaannista eli 1,5g/kilo Ylimääräinen proteiini varastoituu rasvaksi Hyviä proteiinin lähteitä: kana, liha, kananmunat, maitotuotteet kuten raejuusto ja rahka

Hivenaineet Luonnossa esiintyviä mikroaineita Elimistölle välttämättömiä Osan saa ravinnosta syömällä monipuolisesti, osan tarvitsee ottaa lisäravinteena Tärkein hivenaine rauta, jota saa lihasta, kasviksista ja maitotuotteista Jodia saadaan suolasta, maitotuotteista ja äyriäisistä, kilpirauhaselle välttämätön hivenaine

Hivenaineet Hivenaineet joita tulee saada päivittäin: HIVENAINE SAANTISUOSITUS VUOROKAUDESSA SAANTI RAVINNOSTA KESKIMÄÄRIN YLEENSÄ JODI 150 µg 230/319 µg KUPARI ei asetettu 1,3/1,7 mg RAUTA 18/10 mg 10/14 mg SELEENI 40/50 µg 47/66 µg SINKKI 7/9 mg 9,5/13,6 mg

Lisäaineet Ovat aineita jotka lisätään tarkoituksella elintarvikkeisiin erilaisista syistä Niitä lisätään parantamaan elintarvikkeiden makua, säilyvyyttä, ulkonäköä, rakennetta tai muuta ominaisuutta Voi olla luontainen, luontaisen kaltainen tai kokonaan keinotekoinen eli synteettinen Lisäaineet tulee lainsäädännön mukaan ilmoittaa ryhmänimellä Lisäaineille voi olla myös allerginen Elintarvikkeiden valmistuksessa saa käyttää vain hyväksyttyjä lisäaineita

E-koodit Ovat eurooppalainen merkintätapa hyväksytyille lisäaineille E-koodilla luokitelluista lisäaineisiin kuuluu myös terveydelle välttämättömien ravintoaineiden lähteitä synteettisessä muodossa esim. C-vitamiini E-koodien eri numerovälit tarkoittavat seuraavia käyttötarkoituksen perusteella muodostettuja aineryhmiä

Veden puhdistus Suomessa Tarkoituksena on taata kaikille puhdasta vettä käyttöönsä sekä juoma- että talousvedeksi Suomalainen vesi on maailmanlaajuisesti erittäin puhdasta Vedenpuhdistusprosesseja ja -menetelmiä on monenlaisia, mutta kaikissa on samat työvaiheet Kun vesi on otettu vesistöstä, suodatetaan siitä ensin kaikki irtonaiset ja suuremmat roskat pois johtamalla vesi esimerkiksi hienojakoisen hiekkasuodattimen läpi. Suodatuksen jälkeen alkavat kemialliset puhdistusvaiheet Veden happamuus säädetään kalkkivedellä sopivaksi