Luovuutta verkossa: uuden kirjoittamisen lukioprojekti Outi Kallionpää Taiteen rooli kouluelämässä - symposium Jyväskylä 6.10.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Advertisements

TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
Kokemuksia ja kehitysideoita. PLE:N taustaa • Opiskelijat oman ympäristönsä suunnittelijoita ja ylläpitäjiä • Itseohjautuva oppiminen • Yhteisöllinen.
VOA-oppimispäiväkirja
eSavonia ”Verkko-opetuksen hyvät käytänteet
Lukiokoulutuksen kehittäminen
Kokeva 2013 – 16. Käsityön taiteen perusopetus aikuisille Vaasa-opistossa ORIENTAATIO. Tekstinkäsittely. M.Tuomivirta
Teknologia nyky-yhteiskunnassa Eveliina ja Ellimaija.
Kaustisen seutukunnassa on 29 erillistä perusopetuskoulua luokat perusopetuskoulua luokat 7-9 (yläasteet) 4 lukiota.
Sosiaalisen median käyttötapoja lukion äidinkielen opetuksessa Moodle-oppimisympäristö ja muu sosiaalisen median välineistö oppikirjattoman opetuksen perustana.
Tutkimuksen ja opetuksen rajapintoja taidealojen koulutuksessa FT Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos.
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
9.Lk Biologian laborointikurssi
Visio tulevaisuuden koulusta Challenges in Schools Kansainvälisyys- ja osallisuushanke kouluille 2008/09.
VINKKEJÄ JA IDEOITA LUKION KEMIAN 1. KURSSIN TOTEUTUKSEEN
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
LUOKATON LUKIO OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ
Ihminen ääriolosuhteissa -kurssi
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Esittäytyminen Tuomas Korkalainen Metropolia. Kuka olet? Projektisuunnittelija, Metropolia kulttuuri ja luova ala, elokuvan ja tv:n koulutusohjelma Reititin.
Tytöt teknologian taitajiksi
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Uusi kirjoittaminen osana monilukutaitoa
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
Arja Tuonen. Arja Tulonen Koulutuspäällikkö Vastuualueena journalismi, mainonnan suunnittelu ja mediatuotanto Elokuvan ja median tutkimusryhmän vetäjä.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Juttuja (verkko)lehteen. Metakka Mediataitoja oppimaan/ mediataitoja kaikille ( OPH:n tukema mediakasvatushanke Saimaan mediakeskuksen.
Linkit SisällysRAOTROK RAOTROK- wiki RAO, Metallisosaston esittely Kartta, Googlemaps Linkki koulun sivulle, Wilmaan jne Ajankohtaista KalenteriSyötteenlukija.
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
Oppimisen psykologiaa
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELU JA TUTKINNOT. JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
Tvt-terveisiä Syksy 2015 alkuun. Mikä ihmeen tvt? Tvt (tieto- ja viestintätekniikka) ei ole pelkkää tietokoneiden ylläpitoa vaan kysymys on laajemmasta.
Lukion uudet työtavat – kohti kokonaisvaltaista arviointikulttuuria
Iida Kukkonen, Saara Könönen, Maiju Laurila, Laura Lundberg, Janne Junell, Susanna Ranta, Susanne Peltoniemi, Mikko Koskinen.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Opetusteknologioista Mikko Myllymäki. Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää.
Taitajasta mestariksi Taitajat framilla -seminaari Seinäjoki ke opetusneuvos Seija Rasku Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja.
Sarana - Työelämän moniammatillinen oppimis- ja kehittämisareena - sosiaalialan pilotoinnista visioita hyvinvointialalle 4/2010-3/ Helsinki.
Blogi -pohjaisen verkkojulkaisun käyttö ammattikorkeakouluopetuksessa ja työelämäyhteistyössä Mika Alavaikko, lehtori ja projektipäällikkö Diak Ammattikorkeakoulutuksen.
Kehittyvä kypsyysnäyte -seminaari Ryhmäkeskustelu Kypsyysnäytteen tekstilaji Puheenjohtaja: Toini Rahtu (HY) Sihteeri: Anne Mäntynen (HY)
Ylivieskan lukion sähköiset oppimisympäristöt. Miksi lukiossa siirrytään sähköisiin oppimisympäristöihin?
PurisProjekti TAVOITTEENA PAREMMAT OPPIMISTULOKSET JA VIIHTYISÄMPI KOULU.
Synodaalikokous Viisas kynä Kirjallisuusterapia Terapeuttinen vuorovaikutusprosessi Valmis tai itse tuotettu aineisto Yleensä ohjatussa ryhmässä.
Koulun kehittämisprojekti
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
Kieli itseilmaisun välineenä
Käänteinen opetus ja oppiminen – Miten ja miksi?
MIKSI LUKIOON???.
LUOKATON LUKIO Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
6. työelämässä tarvittava osaaminen ja yrittäjyys
Tasavirta-koulutus Imatra 7.10., 8.10., ,
Toiminnallisen opinnäytetyön prosessi
Tutkimusluonteisen opinnäytetyön prosessi
MIKSI LUKIOON???.
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Kirjoitusviestinnän opinnot yliopistossa
Hanke
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

Luovuutta verkossa: uuden kirjoittamisen lukioprojekti Outi Kallionpää Taiteen rooli kouluelämässä - symposium Jyväskylä

Uuden kirjoittamisen projektin lähtökohta ja tavoite PISA-tutkimuksissa suomalaisopiskelijat ovat menestyneet hyvin, mutta kirjoittamistaidot laskeneet radikaalisti vuosi vuodelta. Kirjoittamisen opiskelu ei motivoi lukiolaisia, varsinkaan poikia. Lukiossa kirjoitetaan yhä lyijykynällä ja lähes pelkästään omia asiatekstilajeja: lukioesseitä ja vastaustekstejä. Vapaa-aikana ja tulevassa työelämässä nuoret tarvitsevat monipuolista kirjoitustaitoa digitaalisessa verkkoympäristössä. TAVOITE Kehittää lukion kirjoittamisen opetusta vastaamaan nykyaikaisen yhteiskunnan vaatimuksia, kehittää opiskelijoiden yleisiä kirjoitustaitoja sekä motivoida opiskelijoita kirjoittamisen opiskelussa.

Mitä uusi kirjoittaminen on? PERINTEINEN KOULUKIRJOITTAMINEN UUSI KIRJOITTAMINEN tekstiä multimodaalista lineaarista hyperlinkit jaettu luovaan ja asiakirjoittamiseen luovan ja asiakirjoittamisen rajat sekoittuvat selkeä genrejako, genrejen evoluutio hidas genret sekoittuvat ja uusia syntyy jatkuvasti staattinen ja yksilöllinen prosessidynaaminen ja yksilöllis-sosiaalinen prosessi julkaisulla selkeä kohderyhmä julkaisu oleellinen osa prosessia, kaikkien saatavilla palaute yksisuuntaista ja rajoittunuttapalaute interaktiivista ja monisuuntaista editointi itsenäistä ja kynällä hankalaa editointi jatkuva yhteisöllinen prosessi luokkahuonekonteksti spatiaalis-ajallis-teknologinen ulottuvuus

Miksi luovuus ja taiteet uuden kirjoittamisen opetuksessa? Uusi kirjoittaminen on jo perusluonteeltaan luovaa: Luovuus sisäänrakennettuna monessa uuden kirjoittamisen genressä Eri taidemuodot läsnä: äänet, kuvat ja ovat osa tekstin kokonaisvaikutelmaa. Prosessin dynaamisuus ja ennalta-arvaamattomuus lisäävät luovien ratkaisujen tarvetta. Verkko on tilana luova-> verkkoluovuus (Niemi-Pynttäri 2007) Motivointi:Yli 70% lukiolaisista liittää myönteiset kirjoituskokemukset luovaan kirjoittamiseen (Kallionpää 2012) Ideointi: Suuri osa lukiolaisista kokee, että muiden taidemuotojen (musiikki, kuvataide, elokuvat) liittäminen kirjoittamiseen o auttaa tekstin luomisessa ja ideoiden synnyssä tekstilajista riippumatta.(Kallionpää 2012)

Rajamäen lukion uuden kirjoittamisen pilottiprojekti Lähtökohta: Rajamäen lukio ja Jyväskylän yliopiston yhteistyösopimus 2011: ” Osapuolet tekevät yhteistyötä uuden median ja kirjoittamisen saralla. Yhteistyö edistää molempien oppilaitosten tavoitteita, jotka liittyvät opetukseen ja tutkimukseen.” Rajamäen lukio toimii uuden kirjoittamisen pilottikouluna ja osana uuden kirjoittamisen väitöshanketta Tutkimuksessa haetaan vastausta seuraaviin kysymyksiin: 1. Miten uutta kirjoittamista voitaisiin opettaa lukiossa luovin menetelmin? 2. Mitä on uuden kirjoittamisen luova pedagogia? 3. Miten uuden kirjoittamisen luova opettaminen vaikuttaa opiskelijoiden yleiseen kirjoitusmotivaatioon?

Toteutus Järjestetään monimuoto-opetuksena uuden kirjoittamisen kursseja. Kursseja ovat pitämässä myös kirjoittamisen maisteriopiskelijat. Lukuvuoden aikana toteutuvia seuraavat kurssit: Johdatus uuden kirjoittamisen maailmaan ja verkko- opiskeluun Rap-lyriikkaa Facebook-ympäristössä Draaman käsikirjoituskurssi SIMS-verkkopeliympäristössä Fanifiktiota blogeissa

Rap-lyriikkaa Facebookissa -kurssi Opiskellaan rap-sanoitusta ja kirjoittamisen prosessia etäopiskeluna Facebook-yhteisön kautta. Kolme lähitapaamista, joista viimeinen on yhteismusisointi. Luennot ja tuotokset jaetaan YouTuben kautta Opettajana rap-muusikko ja kirjoittamisen ja taidekasvatuksen maisteriopiskelija Jyväskylän yliopistosta

Mitä uuden kirjoittamisen piirteitä kurssi toteuttaa? Multimodaalisuus -Käytetään ääntä, tekstiä, liikkuvaa kuvaa Luovan ja asiakirjoittamisen rajat sekä genret sekoittuvat -Laululyriikkaa -Youtube-videot -Palaute- ja arviointitekstit -Chat- ja verkkokeskustelut -Työskentelyn lähteenä erilaiset tekstilajit ja intertekstuaaliset yhteydet Dynaaminen ja yksilöllis-sosiaalinen prosessi Työskentely ja kirjoittaminen tapahtuvat sekä yksilöllisesti että ryhmänä. Prosessi on jatkuvassa liikkeessä ja se antaa tilaa myös yllättäville luoville ideoille ja tuotoksille

Mitä uuden kirjoittamisen piirteitä kurssi toteuttaa? Julkaisu oleellinen osa prosessia, kaikkien saatavilla Julkaisu ja jakaminen tapahtuvat sosiaalisen median kautta. Palaute on interaktiivista ja monisuuntaista Jatkuva keskustelupalaute ryhmän sisällä, myös ulkopuoliset voivat antaa palautetta YouTuben kautta. Editointi jatkuva yhteisöllinen prosessi Kollektiivinen tuotosten editointi eri vaiheissa on osa prosessia. Spatiaalis-ajallis-teknologinen ulottuvuus Kurssi tapahtuu sekä luokkahuonekontekstissa sekä rajoittamattomasti Internet-yhteyden avulla. Kurssi sisältää sekä rajoittamatonta että rajoitettua ajankäyttöä. Vaatii Internet-yhteyden, tietokoneen tai älypuhelimen, sosiaalisen median käyttöä, tekstinkäsittelyohjelman sekä videokuvaus- ja äänitystoimintojen hallintaa.