Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät 3.-4.10.2007 Kohti uusia palvelujen järjestämismalleja Markku Niemelä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Avaimella vai tiirikalla - vapautuvan vangin tie omaan kotiin
Advertisements

Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
JYVÄSKYLÄN VAMMAISPALVELUT
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Joensuulaisten kehitysvammaisten ja vammaisten asumispalvelujen suunnitelma vuosille 2013–2017 Valmistuu keväällä 2012.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Kehitysvamma-alan uudet tuulet
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
LAPSEN OIKEUDET.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
KANUUNA+ - vaihtoehtoja Kanuunan laajentumiseen alle asukkaan kuntiin. Kanuunan nuorisopoliittinen arvostus ei ole kehittynyt sen kansallisen ja.
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Oikeusperustainen ohjelmatyö lasten näkökulmasta Case Nace la Esperanza, Kolumbia Annette Gothóni, Suomen World Vision.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vammaispalvelut osana tulevaa Keski-Pohjanmaan sotea? Kehitysvammahuollon neuvottelukunta Ulla Aspvik Kehitysvammahuollon johtaja, TtT.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Ihmisoikeuskeskus - osa Suomen kansallista ihmisoikeusinstituutiota VALTAKUNNALLISET VAMMAISNEUVOSTOPÄIVÄT
IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Strategiaperusta ja ohjelmat
Ryhmäintegraatio – kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen osallistava malli Rehtori Martti Hellström kertoo espoolaisen Auroran koulun ryhmäintegraatio-opetuksesta.
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Steps – Sharing the European Pathways
SUOMEN SOTILASURHEILULIITON
Kehitysvammaisten henkilöiden palkkatyöllistyminen ja osallisuuden toteutuminen työ- ja päivätoiminnassa. Vaalijala
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
Logbook Yhteisöllisen nuorisotyön päällikko Kimmo Hölkki.
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄN TOIMINNAN LAATUKRITEERIT (KVANK) Ainomaria Anttonen Projektityöntekijä, Savon OTE-hanke Vaalijalan.
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Yhteistyökumppani ASIAKAS / PALVELUN KÄYTTÄJÄ
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
Palvelukulttuurin muutos
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
YK:n vammaissopimus ja uudistuva lainsäädäntö
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Esityksen transkriptio:

Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Kohti uusia palvelujen järjestämismalleja Markku Niemelä

Kohti uusia palvelujen järjestämismalleja … Otsikko on haastava ja antaa vaihtoehtoisia lähestymismahdollisuuksia Puhuako Paras - hankkeen aikaansaamista ja mahdollistamista muutoksista palvelujen järjestämisessä? Haastaako kilpailuttamisesta, tilaaja-tuottaja - ja sopimusohjausmalleista vai palveluseteleistä? Tarinoidako siirtymisestä järjestelmä- ja laitoskeskeisestä palvelun järjestämisestä yksilöllisempiin malleihin?

… yksilöllisempiin järjestämismalleihin 1 Pitkä traditio järjestelmä- ja laitoslähtöisestä palvelujen järjestämismallista esim. vammaispalveluissa/kehitysvammapalveluissa –”Keskimäärin hyvin toimiva järjestelmä”, jos tarpeet ja palvelut eivät kohtaa, on kyse ”poikkeustapauksesta” –Joku laitos aina perimmäisenä tai pohjimmaisena  ”jollet näillä pärjää, niin sitten laitokseen” Ongelma: ei pystytä enää lunastamaan palvelulupausta eikä vastata nykyihmisten erilaistuviin tarpeisiin, tilanteisiin ja tarinoihin  Liikaa ”poikkeustapauksia”

… yksilöllisempiin järjestämismalleihin 2 Paine muutoksiin: Ihmis- ja perusoikeudet ihmisten todelliset elämäntilanteet ja tarpeet Vanhan mallin ’hyvinvointitehottomuus’ – sijoitetuilla panoksilla ei luoda hyvinvointia, jopa päinvastoin

YK:n vammaisten oikeuksien sopimus Artikla 19 (asia referoituna/mn) Vammaisella henkilöllä oikeus elää yhteisössä muiden ihmisten kanssa yhdenvertaisesti Täysi osallisuus ja osallistuminen yhteisön elämään Oikeus valita asuinpaikkansa, kenen kanssa ja missä asua – ei pakkoja eriytettyihin ratkaisuihin Erilaiset palvelut ja tuki, henkilökohtainen apu, kotiin ja asumiseen sekä osallistumiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn Yleisten palvelujen esteettömyys ja saavutettavuus

Eurooppalaista vammaispolitiikkaa Euroopan neuvoston toimintaohjelman mukaan Jäsenvaltiot jatkavat syrjinnänvastaista ja ihmisoikeudet turvaavaa työtään lisätäkseen vammaisten henkilöiden itsenäisyyttä ja valinnanvapautta, parantaakseen heidän elämänlaatuaan sekä lisätäkseen tietoisuutta vammaisuudesta osana ihmisten monimuotoisuutta. Emme enää pidä vammaisia henkilöitä hoitoa kaipaavina potilaina, jotka eivät anna panostaan yhteiskunnan hyväksi, vaan ihmisinä, joiden nykyiset esteet on poistettava, jotta he voivat ottaa itselleen kuuluvan paikan yhteiskunnan täysimääräisesti osallistuvina jäseninä. Painopiste on siirtynyt yksilöön keskittyvään … lähestymistapaan, jossa kunnioitetaan jokaisen vammaisen henkilön ihmisoikeuksia, perusvapauksia ja ihmisarvoa.

… (toimintalinja 8) keskittyy auttamaan vammaisia henkilöitä elämään mahdollisimman itsenäistä elämää ja täysivaltaistumaan tekemään asuinpaikkaansa ja asumismuotoaan koskevia päätöksiä. Tämä edellyttää strategista politiikkaa, joka tukee siirtymistä laitoshoidosta yhteisöpohjaisiin vaihtoehtoihin, esimerkiksi itsenäiseen asumiseen tai pienryhmäkoteihin. Täysin itsenäinen elämä ei ehkä ole kaikille mahdollinen ratkaisu tai valinta. Poikkeustapauksissa tulisi kannustaa hoivaa pienissä, laadukkaissa yksiköissä laitosasumisen vaihtoehtona. Vammaiset henkilöt ja vammaisjärjestöt tulisi ottaa mukaan itsenäisten asumisjärjestelyjen suunnitteluun. Eurooppalaista vammaispolitiikkaa Euroopan neuvoston toimintaohjelman mukaan

Mitä on tapahtunut 25 vuodessa kehitysvammaisten asumisessa

Asumisen viimeaikaisia muutoksia

Kansainvälisen katsauksen perusteella nykyaikainen asumis- ja tukipalvelu (1) perustuu kansalaisuuden periaatteille ja perus- ja ihmisoikeuksiin. Keskeistä on, että kehitysvammaisille henkilöillä on oikeus samanlaisiin asumis-mahdollisuuksiin yhteisössä kuin muillakin ihmisillä. on kokonaisvaltainen ja kattava: vaihtelee avun tarpeen mukaan vähäisestä tuesta ja avusta intensiivisempään palveluun sekä mahdollistaa yhtäläisen osallistumisen ja pääsyn erilaisiin yhteisöihin. perustuu tuettujen asumismallien ja aktiivisen tuen kehitelmien synteesiin.

Kansainvälisen katsauksen perusteella nykyaikainen asumis- ja tukipalvelu (2) suunnitellaan yksilökeskeisesti ja vastaa käyttäjiensä, eikä esimerkiksi organisaation, tarpeita. huomioi jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeuden, jolloin kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuus vaikuttaa heitä itseään koskeviin ratkaisuihin ja palveluihin lisääntyy. on paikallisten (esim. kunnallisten tai alueellisten) politiikkojen ja kehittämisstrategioiden mukainen siten, että palvelu avaa laajempia mahdollisuuksia osallistua yhteisön toimintoihin.

Kansainvälisen katsauksen perusteella nykyaikainen asumis- ja tukipalvelu (3) on joustava suhteessa käyttäjien tarpeisiin ja tehokas suhteessa resursseihin. pohjautuu lainsäädäntöuudistuksiin ja kattaviin kansallisiin toimintaohjelmiin ja – strategioihin. vaatii tuekseen yhtenäisen rahoituspohjan, joka kannustaa kehittämään uudenlaisia asumisratkaisuja ja tuen muotoja laitosasumisen sijaan. täydentyy muilla palveluilla, jotka kattavat kehitysvammaisen henkilön elämän ja arjen muita osa-alueita (työ, koulutus, tuettu vapaa- aika) ja jotka koordinoidaan siten, että ne tukevat kehitysvammaisten täyttä osallistumista.

Yksilöllisen asumisen malli asunto Henkilö- kohtainen apu ja tuki Hoito kuntoutus Muu huolenpito Ja tukipalvelut Tekniset ratkaisut Ohjaus valmennus Yhteiskunnan yleiset mahdollisuudet Palvelut, tulonsiirrot …

… uusia järjestämismalleja Järjestämisvastuullinen -Kunta / kuntayhtymä / -Politiikan muotoilu -rahoitus -Tarpeen selvitykset (V/Y) -Suunnitelmat (V/ Y) -Päätökset (V/ Y) -Palvelun toteutustapa: - taloudellinen tuki palvelun toteuttamiseksi - Palveluseteli. - Palvelun hankinta -Oma /osto- kilpailutus Palvelun toteutus ja tuottaminen Asunnot ja jokapäiväinen elinympäristö -Henkilökohtainen avustaja -Vastuuavustaja -Avustajapalvelu -Lähipalveluhenkilöstön palvelutyö Asianomainen itse organisoi Palvelujen käyttäjien itsehallinnollinen pal- veluyhteisö esim. osk Kunnallinen/ Muu yleishyödyll./ Kaupallinen Palvelujen tuottaja