Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jokapäiväiset hyödykkeet
Advertisements

Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Metallit Kuva :
ja siitä aiheutuvat ominaisuudet
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.
YHDISTELMÄ-DNA-TEKNIIKKA
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Proteiinit.
Atomit Molekyylit Sidokset Poolisuus Vuorovaikutukset
C-vitamiini Sanna Syväjärvi 2008.
4 ATOMIN YDIN.
Kemiallista kielioppia!
OLOMUODON MUUTOKSET KUMPI SULAA HELPOMMIN, JÄÄ VAI TINA?
HIILEN KEMIA
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Fotosynteesi.
Aineen rakenne.
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
FOSFORI.
1. Hiili – elämän alkuaine
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Proteiinit.
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Rakennekaavoja.
Orgaanisia reaktioita
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Aine rakentuu atomeista
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Tiivistelmä 8. Palaminen
Puhdas aine ja seos Puhdas aine muodostuu keskenään samanlaisista rakenneosista. Puhtaalla aineella on kolme olomuotoa ja tarkat sulamis- ja kiehumispisteet.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Millainen luonnontiede kemia on ?
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Pooliset ja poolittomat molekyyliyhdisteet
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Karboksyylihapot

Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän  Happomolekyylit sitoutuvat toisiinsa vetysidoksilla  Jos molekyylissä on betseenirengas, se on aromaattinen

Aineita ja niiden käyttötarkoituksia  Metaanihappo, eli muurahaishappo AIV-rehun säilöntään Paperin ja tekstiilin värjäykseen Aiheuttaa nokkosen ja muurahaisen piston kirvelyn  Etaanihappo, eli etikkahappo Elintarvikkeissa Muovien, lääkeraaka-aineiden, väriaineiden ja hyönteismyrkkyjen tuotannossa  Etaanidihappo, eli oksaalihappo Käenkaalissa, raparperissa, niittysuolaheinässä, punajuuressa ja pinaatissa Ruosteenpoistamisessa ja valkaisuaineena

Poolisuus/Poolittomuus  Hyvin poolinen, koska: Koostuu poolisesta karbonyyli- että hydroksyyliryhmästä Vety-ja hiiliatomeilla positiivinen osittaisvaraus ja happiatomeilla negatiivinen

Ominaisuudet  Lyhytketjuiset pistävän tuoksuisia nesteitä  Pidempiketjuiset kiinteitä aineita  Vesiliukoisia, koska karboksyyliryhmän ja vesimolekyylien välille muodostuu vetysidoksia  Sulamis- ja kiehumispisteet ovat korkeammat kuin moolimassan perusteella voisi olettaa, koska happimolekyylien ja karboksyyliryhmien välillä on vetysidoksia, jotka sitovat molekyylejä tiukasti toisiinsa

Lähteet  Mooli KE1 Ihmisen ja elinympäristön kemia, Otavan kirjapaino OY    et_yhdisteet/4.5karboksyylihapotjaniidenjohdannaiset?C:D=i0eE.hfZB&m:selr es=i0eE.hfZB et_yhdisteet/4.5karboksyylihapotjaniidenjohdannaiset?C:D=i0eE.hfZB&m:selr es=i0eE.hfZB