Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Elimistön tasapaino.
Suomen Suunnistusliitto
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
HIILIHYDRAATIT.
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
HIILIHYDRAATIT.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Diabetes.
A-vitamiini ja näkeminen
Suomalaiset ravintosuositukset
1. Hiili – elämän alkuaine
BLUES TERVEYSTIETOA. BLUESIN TERVEYSTIETOA / SISÄLTÖ: 1) Terveyden edistäminen seuratoiminnassa 2) Fyysinen ulottuvuus 3) Psyykkinen ulottuvuus 4) Sosiaalinen.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
17 RUOKA YHTEISKUNNASSA. Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
2. Solun hienorakenne.
Kertaus Aineenvaihdunta katalyytti entsyymi substraatti
Solu ottaa ja poistaa aineita
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
A-vitamiini ja näkeminen
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Ruokatrendit.
Kpl 1-3 SOLU.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Miten lihas tuottaa energiaa?
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Unelmien liikuntapäivä
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Terveyden ja sairauksien historian tutkimista
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Esityksen transkriptio:

Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus

Energiaravintoaineet: 1.Rasvat 2.Hiilihydraatit 3.Proteiinit

Rasvat Energiaa (25-35% kokonaistarpeesta) Hormonien raaka-aine (steroidit) Solukalvot ja muiden soluelinten kalvot (golgin laite, mitokondriot, lysosomit..) Rasvaliukoiset vitamiinit (A,D,E,K) Pehmeät rasvat (alentavat riskiä sairastua II- tyypin diabetekseen, sydän ja verisuonisairauksiin) Transrasvat ja kovat rasvat (yhteydessä sydän ja verisuonisairauksiin)

Rasvojen haitat hyödyt rasva lihottaa – 1 g rasvaa = 9 kcal energiaa yli puolet rasvoista saadaan piilorasvoina – makkara, valmisruoat, maitotuotteet… kasvi- ja kalarasvat ovat ”pehmeitä” eli tyydyttymättömiä eläinrasvat kovia oli tyydyttyneitä ja ne sisältää kolesterolia rasvat kuitenkin elintärkeitä – solujen rakennusaineita, energialähde, lämmöneriste…

Hiilihydraatit Energia (50-60%) Nopeat vs. hitaat hiilihydraatit - Matalan GI:n hiilihydraatit (hedelmät, vihannekset, täysjyvätuotteet) Laatu (täysjyvässä runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita)

Proteiinit Energia (10-20%) Entsyymit (katalysoivat kaikki soluissa tapahtuvat reaktiot) Kudokset (sidekudos, lihaskudos) Hormoneita (insuliini, glukagoni ) Vasta-aineet (immuunipuolustus) Kalvoproteiinit (natrium- kaliumkanavat)

Glykeeminen indeksi (GI) = kuinka paljon k.o. hiilihydraatti nostaa veren sokeria puhtaaseen sokeriin verrattuna

Suojaravintoaineet: 1.Vitamiinit rasvaliukoiset (A,D,E,K) ja vesiliukoiset (C, B-ryhmän vitamiinit) 2.Kivennäisaineet – Ca,K,Mg,Na, Fe, Zn, Cu

Vitamiinit Ihminen ei itse tuota 13 erilaista Tarvitaan pieniä määriä

A-vitamiini Pimeänäkö (sauvasolujen rodopsiini) Luuston kasvu Puutosoire: kuiva kalpea iho

E-vitamiini Antioksidantti – Suojelee solukalvoja hapettumiselta ja rasvojen hajoamiseslta Kasvirasvat ja viljatuotteet

D-vitamiini (hormoni) Veren fosfori- ja kalsiumtasapaino Auringonvalosta Puutostila yhteydessä moniin kansantauteihin. (syöpä,sydän- ja verisuonisairaudet, fibromyalgia, reuma, ms-tauti diabetes)