Oriveden varhaiskasvatuksen liikuntasuunnitelma. Varhaiskasvatuksen liikuntatiimi  edustaja joka yksiköstä ja perhepäivähoidosta  aloitti toimintansa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Mitä tiedämme suomalaislasten liikkumisesta tutkimustulosten perusteella Koonneet: Arja Sääkslahti, Anne Soini, Anette Mehtälä, Arto Laukkanen ja Susanna.
HALSUAN VASU -avain kasvuun
LIIKKUMINEN JA FYYSINEN TOIMINTA LAPSEN KEHITYKSEN KANNALTA
Jokaisella lapsella on mahdollisuus…
 JYMYN URHEILUKOULU TÄSTÄ PÄIVÄSTÄ ETEENPÄIN TARKOITTAA MONIPUOLISTA LIIKUNTAA 1-2 KERTAA VIIKOSSA (maanantai, keskiviikko)  URHEILUKOULUN MAKSU x €
JYRÄNGÖN KOULU HEINOLA
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Päivähoidon liikunta.
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Minna Saarenpää, Tiia Virtanen, Riikka Trygg, Pauliina Kielinen
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
Suositusopas ladattavissa osoitteesta:
Valmentajana ja ohjaajana toimiminen Erilaisten ryhmien ja yksil ö iden kohtaaminen: Vinkkejä ohjaamiseen Riikka Juntunen, Heli Laitinen, Sari Rautio,
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
Päärnäisten päiväkodin esiopetussuunnitelma
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
TSEMPPIÄ LIIKUNNASTA- HANKE
TVT (vaka) Projektitehtävä
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely päiväkodit ja esiopetusyksiköt
Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Esittely seuroille ja medialle – syksy Suomen Jääkiekkoliitto - Turkka Tervomaa2 - fyysisen aktiivisuuden muutos on ollut ”nollasummapeliä”
YHTEISTYÖ VANHEMPIEN KANSSA Erityisopettajien koulutus HyLa2/Kaste Marja Hämäläinen puheterapeutti, FM Hyvinvointitoimiala Turun kaupunki
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
 Tiilimäen päiväkodin toiminta-ajatuksena on luoda turvallinen, lämmin sekä kodinomainen ilmapiiri. Haluamme luoda lapsen itsetunnon myönteistä kehitystä.
Vanhempainiltaohjeistus KASVA VOIMISTELIJAKSI. Kokonaisliikuntamäärä Riittävästä ja monipuolisesta liikunnasta puhumisen voi hyvin aloittaa jo seurojen.
Sinisiiven vanhempainilta Lähes sama tuttu porukka kuin viime keväänä jatkaa päiväkodissa, osa siirtyi vain eskariin ja kouluun. Lisäksi meillä.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Sivistystoimialan kuukausiraportti KOL , TJ.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
Paijalan iltapäiväkerho. Toiminta-ajatus Tuusulassa koululaisten iltapäivätoiminta on lasten ja vapaa-ajan toimintaa tutussa paikassa, jossa aikuisen.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Jonot mataliksi Liikettä pienissä tiloissa
PRIIMA-seuran aikuisliikkujien palautekysely 2016 – koonti
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset (2016)
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
TAIDELÄHTÖISTEN MENETELMIEN KÄYTÖN LISÄÄMINEN PÄIVÄKODISSA
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄKERHO
Motorinen kehittyminen
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Fyysisen aktiivisuuden on havaittu edistävän myös lasten tiedollisia toimintoja, kuten muistia, tarkkaavaisuutta sekä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaitoja.
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Ideointia Oulussa
LIIKKEELLE.NET NYT! MORO! Yhteyshenkilöiden koulutukset 2014
Kielitietoisuus.
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
- fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
SANGINSUUN KOULU ON LIIKKUVA KOULU
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Yksikön toimintasuunnitelma
talven hauska ulkopeli meille kaikille
Juniorivalmentajapolku 1- taso: Introilta – Taidon oppiminen Tavoite: Ymmärtää taidon kehittymiseen vaikuttavat tekijät, ymmärtää lyönnin ja heiton perusteet.
Esityksen transkriptio:

Oriveden varhaiskasvatuksen liikuntasuunnitelma

Varhaiskasvatuksen liikuntatiimi  edustaja joka yksiköstä ja perhepäivähoidosta  aloitti toimintansa tammikuussa 2015  puheenjohtajana Tiina Westerlund  ensimmäinen tehtävä liikuntasuunnitelman teko meidän varhaiskasvatukseen  tämän toimintakauden kokoonpano: Minna Heikkilä Eräjärvi Hannele Koskinen perhepäivähoito Leena KuusistoOrivarsa Mira KylkilahtiNiittykukka Kristiina PohjaAsema Jane Reuna-HakkioVuokkokuja Anita UkkonenHolma Anni Vähä-JussilaKarpalot

Miksi liikuntakasvatusta?  lapsen kasvaminen ja kehittyminen edellyttävät fyysistä aktiivisuutta  lasten liikkumisen määrä alkaa urautua ja elämäntapa löytyä jo KOLMEVUOTIAANA ( Yang 1997; Telama ym. 2014)  aikuisilla on tapana yliarvioida lasten fyysisen aktiivisuuden määrää

Fyysinen aktiivisuus päiväkodissa  havainnointiin perustuvissa tutkimuksissa päiväkodissa vietetystä ajasta 59% istutaan tai seisotaan ( Jämsen ym. 2013) ja vain 2% sisältää vähintään kohtuullisesti kuormittavaa toimintaa ( Soini 2015)  vapaa leikki on ohjattua toimintaa kuormittavampaa  ohjatusta liikuntatuokiosta opettaja selittää 60% ajasta  jokainen lapsi joutuu odottamaan puolet liikuntatuokion kestosta  varsinaista toimintaa on vain muutaman minuutin ajan ( Laukkanen 2007)

Lasten fyysinen aktiivisuus on korkeampaa silloin  kun lapsille annetaan mahdollisuus vapaalle leikille ja ulkoleikille  kun leikitään metsämaastossa ja nurmikentillä  kun käytettävissä on paljon tilaa

Ulkoileminen on tärkeää Alle kouluikäisillä lapsilla runsas ulkoilemisen määrä on yhteydessä  runsaaseen fyysiseen aktiivisuuteen  hyviin motorisiin perustaitoihin  parempaan fyysiseen toimintakykyyn Ulkotelineillä, pihamaalauksilla, leikkivälineillä ja työnnettävillä pyörällisillä leluilla on voitu lisätä päiväkotilasten aktiivisuutta.

Metsäretkelle  metsämaastossa leikit ovat monipuolisempia kuin tavallisessa pihassa  metsässä on enemmän fyysisesti aktiivisia leikkejä, rakenteluleikkejä sekä rooli- ja mielikuvitusleikkejä  metsässä leikkiminen kehittää lasten tasapaino- ja koordinaatiotaitoja

Toiminnanohjauksen ja tarkkaavaisuuden pulmissa Liikunta on tärkeää  hyvä keino esim. liikuntatuokioiden ripottelu lyhyiden tehtävätuokioiden väliin  alhaista vireystilaa voi kohentaa liikkumisella

Oriveden liikuntakasvatussuunnitelma Perustuu varhaiskasvatuksen liikunnan suosituksiin ja on jaoteltu sen mukaan sisältäen:  Liikunnan määrä  Liikunnan laatu  Suunnittelu ja toteutus  Liikuntaympäristö  Liikuntavälineet  Yhteistyö perheiden kanssa  Lasten osallisuus  Liikkuminen yhdistettynä muuhun toimintaan  Kielen kehityksen tukeminen liikunnan avulla  Oriveden liikuntapaikat  Kirjallisuus- ja nettivinkkejä

Liikunnan määrä Lapsi tarvitsee joka päivä vähintään kaksi tuntia reipasta liikuntaa.  useita kertoja päivässä lyhyinä jaksoina  hoitopäivän aikana 1 – 1,5 tuntia riippuen hoitopäivän pituudesta  lapsen omaehtoista leikin myötä tapahtuvaa liikkumista ulkona ja sisällä  ohjattua liikuntaa 5-10 % liikkumisen kokonaismäärästä = 3-9 min/pvä

Miten?  kuljetaan välimatkat jalan ja käytetään vaihtelevia reittejä  hyödynnetään siirtymätilanteet  ohjatussa liikunnassa jonottamista ja vuoron odottamista mahdollisimman vähän  viikon ulkoliikuntaleikki  jokaiseen aamu- ja päiväpiiriin liikuntaosuus, esim. loruleikki  jokaisella musiikkihetkellä musiikkiliikuntaa  ulkoilu joka säällä  turhien, liikuntaa estävien sääntöjen ja kieltojen vähentäminen

Liikunnan laatu Lapsen tulee päivittäin saada harjoitella motorisia perustaitoja monipuolisesti eri ympäristöissä.  tasapainotaidot, liikkumistaidot ja käsittelytaidot  hyvät ja kunnolliset välineet  erilaisia oppimis- ja liikuntaympäristöjä

Miten?  liikunnan on oltava suunnitelmallista ja tavoitteellista  liikunnan vuosisuunnitelma ja sen arviointi  aikuisen positiivinen suhtautuminen liikuntaan  aikuinen mukaan liikkumaan lasten kanssa  monipuolisuus  koulutukset  liikkumisen ilo tärkeää kaikessa liikunnassa ja kaikenikäisten lasten kanssa!

Liikuntakasvatuksen suunnittelu ja toteutus Varhaiskasvattajien tulee suunnitella ja järjestää tavoitteellista ja monipuolista liikuntaa päivittäin. Miten monta kertaa kuukaudessa ryhmälläsi on ohjattua liikuntaa? (kysely syksyllä 2014) 1 kerta: 2 ryhmä5-6 kertaa: 4 ryhmää 2 kertaa: 2 ryhmää7-8 kertaa: 2 ryhmää 3 kertaa: 2 ryhmää9-12 kertaa: 1 ryhmä 4 kertaa : 3 ryhmää13-16 kertaa: 1 ryhmä

Miten?  osa liikuntahetkistä ohjattua ja osa omaehtoista  hyödynnetään vuodenajat  huomioidaan lasten ikä, taidot ja kehitysvaiheet  otetaan lapset mukaan suunnitteluun ja kuunnellaan lasten toiveita  hyödynnetään valmiit materiaalit (esim. Valo ry)  hyödynnetään ympäristön tarjoamia liikkumismahdollisuuksia  jaetaan hyviä vinkkejä toisillemme  pieniä liikuntaryhmiä  ei jonotusta ja odottelua  turvallinen ympäristö, vähemmän kieltoja, enemmän kannustusta

Liikuntaympäristö Varhaiskasvattajien tehtävä on luoda lapsille liikuntaan houkutteleva ympäristö, poistaa liikuntaan liittyviä esteitä ja opettaa turvallista liikkumista eri ympäristöissä.  liikuntasalin puute ei ole este sisäliikunnalle  lähdetään pois pihasta puistoihin, lähiliikuntapaikkoihin, metsään jne.  muokataan ympäristöä liikuntaan innostavaksi ja liikunnan sallivaksi

Miten?  annetaan liikuntavälineitä lasten omaehtoiseen käyttöön  leluton viikko / päivä sisällä  oman liikuntavälineen päivä lelupäivän sijaan  yksi päivä viikossa retki- tai metsäpäivä  jos tilat sallivat, luodaan ryhmän tiloihin liikunta-alue, jossa lapset voivat liikkua omaehtoisesti  aikuisen asenne tärkeä: positiivinen palaute ja hyväksyvä ilmapiiri lisäävät lasten liikuntaa ja liikkumista

Liikuntavälineet Päivähoidon toimipisteissä tulee olla lasten liikunnan perusvälineistö. Välineitä tulee olla riittävästi ja niiden tulee olla helposti lasten saatavilla myös omaehtoisen toiminnan aikana.  hankitaan perusvälineistö joka yksikköön  kierrätetään välineitä eri yksiköiden välillä  tehdään itse liikuntavälineitä yhdessä lasten kanssa  liikuntavälinepäivä / harrastuspäivä, jolloin lapsi voi esitellä oman liikuntavälineensä tai liikuntaharrastuksensa

Yhteistyö perheiden kanssa Varhaiskasvatushenkilöstön tulee olla aktiivisessa ja vastavuoroisessa yhteistyössä lasten vanhempien kanssa. Miten?  liikunnalliset vanhempainillat, pihaseikkailu, liikunnalliset juhlat  hyödynnetään vanhempien osaamista  tiedotetaan vanhemmille erilaisista liikuntatapahtumista  ryhmän liikunnallinen maskotti kiertämään perheisiin viikonlopuksi ja sitä kautta liikuttamaan perheitä

Lasten osallisuus liikuntakasvatuksessa  kysytään lasten toiveita ja ehdotuksia liikuntatuokioiden sisältöön  toteutetaan myös niitä  kannustetaan lapsia omaehtoiseen liikuntaan

Liikunta yhdistettynä muuhun toimintaan Liikunta voidaan yhdistää moneen muuhun toimintaan, esim.:  Matemaattinen: käsitteitä (lukumäärä, muoto jne.) harjoitellaan liikunnan avulla  Luonnontieteellinen: retket luontoon, luonnonmateriaalit, Metsämörri  Esteettinen: musiikkiliikunta, rytmiikka, värit ja materiaalit luonnossa  Eettinen: toisten huomioiminen liikunnassa, kannustaminen, auttaminen, sääntöjen noudattaminen liikuntaleikeissä ja peleissä jne.

Pienet askeleet  vuosittainen varhaiskasvatuksen yhteinen liikuntatapahtuma  yhteisesti sovittu pieni askel: tämän syksyn teemana ulkoliikuntaleikit  joka yksikössä Viikon ulkoliikuntaleikki, jokainen toteuttaa tavallaan  liikuntatiimi tekee seuraavaksi jonkinlaisen liikunnan vuosikellon suunnittelun avuksi

Ilo kasvaa liikkuen  Valon tekemä liikunta- ja hyvinvointiohjelma varhaiskasvatukseen  ilmainen  edetään pienin askelin  jokainen yksikkö ilmoittautuu ohjelmaan itse ja etenee omassa tahdissaan