JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Tasa-arvo yliopistoissa Palkkaus Opiskelu Tasa-arvotoimikunnan kokous 20.10.2011 Puh. 7180 050 428 5315.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palautetta ekonomikoulutuksesta ja tietoa ekonomikunnan sijoittumisesta Ajankohtaista, kevät 2010.
Advertisements

Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Segregaatio ja sukupuolten väliset palkkaerot Segregaatio ja sukupuolten väliset.
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELIJAVALINTOJEN KEHITTÄMINEN Jyväskylän yliopiston opintoasiainpäivät Tuula Maijanen.
Psoriasiskysely 2011 tulokset Helsingissä
Finanssialan henkilöstö Kesäkuu finanssiala.fi Työllisten määrä toimialoittain 2014 Toimiala1000 henkeä A, B Maatalous, metsätalous, kalatalous;
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Yliopiston sopeuttamis- ja kehittämistoimet (Soke) Koponeuvosto Joni & Jyri.
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
Perhevapaiden vaikutus naisten palkkakehitykseen Sami Napari (Etla) Lasku lapsensaannista Perhevapaakustannukset ja sukupuolten tasa-arvo Säätytalo,
Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2015 Jari Kannisto Kehityspäällikkö
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
Miten kerron koulutuksestani ja työkokemuksestani suomeksi?
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy / Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain uudistus työelämän näkökulmasta Xamk yt-neuvottelukunta
FORUM Rengasfoorumi 2011 Jarmo Nuora JOHDATUS TALVIKAUDEN RENGASTURVALLISUUTEEN Jarmo Nuora, puheenjohtaja Autonrengasliitto ry Rengasfoorumi.
Sukupuolten palkkaerojen tilastointi ja tulkinta j Sampo Pehkonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miesjaosto
© Kustannusosakeyhtiö Otava Heijastuspohja Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä.
YOPALAn ja Jyväskylän yliopiston opiskelijakyselyn vertailua
Yhteistyösopimuksen laadinta
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
FIPSU ry:n juhlaseminaari
Finanssialan henkilöstö
OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN
Rasvattoman maidon juominen: koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
Henkilöstön tukeminen ja muutosturva
Merja Kauhanen (PT) ja Sami Napari (ETLA)
Kalastuksenvalvonnan kehittäminen
JHKA-jaosto Toni Äikäs / VM JulkICT
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2016
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
Organisaatioiden yhteistyö
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
20.
Pardian jäsentutkimus 2011: Väki vähenee ja työt kasaantuu
REKRYTOINTITIEDONKERUUN
OKM raportointitarpeet Jukka Haapamäki 25. 9
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
Tuhat Suomalaista - Sanomalehtien liitto
NAISET JA MIEHET TYÖELÄMÄSSÄ
Sosiaalialan tehtävärakenne
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä
Huomioita raportista ”Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulo ja rahoitus” Mikko Karpoja
Opiskelijavalinnat ja korkeakoulu-opintojen nopeuttaminen
AMMATILLISEN OPINTOPOLUN KRIITTISET KOHDAT
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Seudullinen työkokous
Kristiina Mustakallio
Tilastotietoa teknologiateollisuuden rekrytointitarpeista, henkilöstön koulutustaustasta ja teknologia-alojen koulutuksesta.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
Finanssialan henkilöstö ja koulutus
Tilannekatsaus kokeilun tuloksista syyskuu 2018
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Ohjaamot.
Kumppaniksi Voimavarat työssä vertailu
Tulospalkkiojärjestelmä PKKY:ssä
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Suomen verotus selkokielellä
Osaamisen ennakointifoorumi
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Aktiivisuuden katkonaisuuden yhteys väsyvyyteen ikääntyneillä
Helsingin ulkomaalaistaustainen väestö
Esityksen transkriptio:

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Tasa-arvo yliopistoissa Palkkaus Opiskelu Tasa-arvotoimikunnan kokous Puh

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Aiheita: OKM:n palaute Koulutuksen eriytyminen sukupuolittain on ”huomattavan vahvaa”. –Korkeakoulujen tulee omilla toimillaan edistää koulutuksellisen tasa- arvon toteutumista Uusia uramalleja soveltaessaan yliopistojen on otettava huomioon tasa-arvon ja menettelyjen läpinäkyvyyden vaatimukset. Yliopistojen uusista opiskelijoista naisten osuus oli 56 %. Opetus- ja tutkimushenkilöstös- tä naisten osuus oli 42 %. Miehet keskeyttävät opinnot naisia useammin.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Aiheita: OKM:n palaute Korkeakoulujen tulee kiinnittää huomiota sukupuolten välisten erojen kaventamiseen ja muuhun tasa- arvoon erityisesti opiskelijarekrytointia kehittäessään ja hyvän henkilöstöpolitiikan edistämisessä. Yliopiston on toimitettava tasa- arvolain edellytysten mukainen oppilaitoksen tasa- arvosuunnitelma OKM:lle mennessä.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Turun yliopisto (TY) ja Turun kauppakorkeakoulu (TuKK) 1 Naisesimiehet kokivat –useammin TuKK:ssa olevansa tasa-arvoisia kuin TY:ssa  TuKK:ssa esimiehet ovat useammin naisia kuin TY:ssa; TuKK:ssa esimiehet ovat saaneet johtamiskoulutusta –ollessaan ”muuta henkilöstöä” useammin tasa-arvoa kuin opetus- ja tutkimushenkilöstö TY:ssa tasa-arvoisuus vaihteli yksiköittäin – ääripäissä kasvatustieteet ja oikeustieteet Tyytyväisimpiä olivat ne, jotka eivät olleet edenneet urallaan – samat olivat myös törmänneet lasikattoon.  Vertailu miesesimiehiin puuttuu.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Aarresaari Viisi vuotta sitten ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ansiot ovat noin 10 % alemmat kuin miesten. Tohtorintutkinnon suorittaneiden naisten keskimääräinen vuositulo vuonna 2005 oli 85 % miesten keskimääräisestä vuositulosta.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Teollisuustoimihenkilöt Naisten palkkojen mediaani on 82 % miesten mediaanista. Sukupuolittainen eriytyminen tehtävissä on kaventunut 25 vuoden aikana. Työuran alussa naiset sijoittuvat miehiä useammin alemmille työn vaativuustasoille. Teknisellä alalla sijoitutaan uran alussa korkeammille vaativuustasoille kuin kaupallisella alalla – naisilla ero on suurempi kuin miehillä. Naisten miehiä vähäisempi sijoittuminen korkeille hierarkiatasoille selittää keskikuukausi-ansioiden erosta yli puolet. Palkanlisät kasvattavat miesten ansiotasoa. Naisten todennäköisyys sijoittua matalille vaativuustasoille on koulutuskin huomioon otettuna miehiä isompi. Naisten urakehitys on staattisempaa kuin miesten. Miehet nousevat naisia useammin kerralla enemmän kuin yhden vaativuustason. Naisten vaativuustaso alenee miehiä useammin. Saman yrityksen sisällä tason aleneminen alentaa naisten palkkoja miehiä enemmän. Toiseen yritykseen siirryttäessä ero ei ole huomattava. Sukupuolittainen suhteellinen ero urallaylenemistodennäköi-syydessä kasvaa mitä korkeammalle organisaatiossa mennään.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Valtioneuvoston selonteko tasa-arvosta Uudet valtion palkkausjärjestelmät ovat pienentäneet sukupuolten palkkaeroa korkeaa koulutusta edellyttävissä, vaativissa asiantuntijatehtävissä ja johtotehtävissä. Vähemmän vaativissa tehtävissä vaikutusta ei ole havaittu. Valtiosektorilla työskentelevät naiset ovat keskimäärin hyötyneet uusien palkkausjärjestelmien käyttöönotosta.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Hallitusohjelma ”Kolmikantaista samanpalkkaisuus- ohjelmaa jatketaan tavoitteena naisten ja miesten palkkaeron kaventaminen enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.”  tullee tasa- arvo-ohjelma ”Opiskelijavalintojen uudistamisen vaikutukset sukupuolten tasa-arvoon ja koulutuksen periytyvyyteen arvioidaan.” 2 laaja-alaista tutkimushanketta: –työelämän rakennemuutosten ja muuttuvien työelämätarpeiden vaikutuksET molempien sukupuolten työllisyyteen, työmarkkina-asemaan, työmarkkinoille kiinnittymiseen, urakehitykseen, työssä jatkamiseen ja hoito- vastuun jakaantumiseen –sukupuoliennakkoluulojen ja -odotusten vaikutus koulutus- ja uravalintoihin.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Jyväskylän yliopistossa Hallitus edellytti –”Ryhdytään toimenpiteisiin henkilöstön ylikuormittamisen kohtuullistamiseksi. Kiinnitetään huomiota tasa-arvon toteutumiseen erityisesti palkkauksessa.”

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Jyväskylän yliopistossa Palkkatiedot on saatava –suoraan palkkajärjestelmästä ilman välikäsiä –henkilötasoisesti –tietyin väliajoin ennen YPJ-korotuksia jälkeen YPJ-korotusten –  muutos palkkaustasossa (vaati ja henki) palkanlisissä euromääräisesti (Opiskelijatilastot –arvosanoista –valmistumisajoista Palkkaerojen syyt on selvitettävä. Jatkotoimista on sovittava.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELIJAT

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

OPETUS- JA TUTKIMUSHENKILÖSTÖ

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Lähteet ja taustamateriaali Haapakorpi Arja. Tohtorien varhaiset urat työmarkkinoilla ja tohtorikoulutuksen merkitys työelämässä. Aarresaari Kauhanen A, Napari S. Työurat Suomessa. Onko sukupuolella merkitystä? Tutkimus teollisuustoimihenkilöistä 1981–2006. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA Helsinki. Paalumäki A, Silvennoinen M, Keskinen S. Naiset akateemisina esimiehinä. Työn, perheen ja muutosten paineissa Turun yliopistossa ja Turun kauppakorkeakoulussa. Rehtorinviraston julkaisusarja 1/2009. Turun yliopisto Turku. Sainio Juha. Kitkaa ja kasautuvia vaikeuksia. Akateemisen työuran alkua hankaloittavia tekijöitä. Aarresaari Segregaatio ja sukupuolten väliset palkkaerot –hankkeen loppuraportti. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2008:26. Sosiaali- ja terveysministeriö Helsinki. Valtioneuvoston selonteko naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2010:8. Sosiaali- ja terveysministeriö Helsinki.