Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Huomioita raportista ”Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulo ja rahoitus” Mikko Karpoja 14.1.2016.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Huomioita raportista ”Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulo ja rahoitus” Mikko Karpoja 14.1.2016."— Esityksen transkriptio:

1 Huomioita raportista ”Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulo ja rahoitus” Mikko Karpoja

2 Kuva YEL vakuutetuista (versus palkansaajat)
Yrittäjät Ikääntyneempiä, aloittavat yrittämisen vanhempana, mutta pitkäikäisempiä ja yrittäminen jatkuu pitempään Suurempituloisia vaikka iso joukko yrittäjistä on pienituloisia, ja keskieläkkeet pienempiä Tuntevat huonommin (?) sosiaaliturvan määräytymistä, 20 % työttömyyskassassa, eivät ole lakisääteisesti tapaturmavakuutettuja Osa-aikaista ja osa-jaksoista, yrittämisen aloittaminen palkansaajauran jälkeen, yrittämisen monimuotoisuus Aivan pienituloisimmat ylivakuuttaa (jotta pysyvät mukana/eivät tunne muutosmahdollisuuksia?) Isotuloisemmat alivakuuttaa (ammatin- ja liikkeenharjoittajia molemmat)

3 Ikävää luettavaa Vakuutusmaksu on liian suuri
Yrittäjät eivät usko saavansa maksua vastaavaa eläkettä YEL -vakuutukseen ei luoteta, turvauduttava muihin säästämismuotoihin Puolella yrittäjistä on vapaaehtoinen eläkevakuutus 3/4 haluaa parantaa eläketurvaa säästämällä, osa luottaa yrityksen realisointiin eläkkeen alkaessa Työtuloa ei muuteta kuin harvoin alkuperäisestä (kasvua alle 1 % pa.) Joustomahdollisuutta käyttää aniharva Työtulot asetettu matalammalle kuin todelliset ansiotulot, keskimäärin suhde 70 % Alivakuuttamisen syynä 40 %:lla yrittäjistä yksityinen eläkevakuutus Korkeimmassa tuloluokassa 90%:lla yrittäjistä korvausaste on alle 50 % työtulosta eli todellisista ansioista alle 35%? (ammatin- ja liikkeenharjoittajat)

4 Kysymyksiä, pieniä ja isoja
Paljonko aloittavan yrittäjien maksunalennus vähentää maksutuloa? Onko yrittäjien joukossa enemmän vai vähemmän takuueläkkeensaajia kuin palkansaajissa? Onko työkyvyttömyyseläkkeet harvinaisempia kuin palkansaajilla? Onko jako TyEL/YEL pysynyt mukana uusien yrittäjämuotojen mukana? Kun TyEL on yrityksen ottama vakuutus ja YEL yrittäjän (koskien useampaakin yritystä), jääkö vielä nytkin katvealueita – henkilöitä/ansioita joita ei ole vakuutettu lainkaan? Kun ansioiden vertailu työtuloihin tehtiin noin 70 t vakuutuksenottajalle, kuin loput käyttäytyvät? Tutkimuksen laajentaminen kattamaan 207 t (sis. pääomatulot ja eläkeajan)? Löytyykö yrittäjien todellisten ansioiden ja työtulojen väliltä kiinnostavia korrelaatioita esim. eri sosioekonomisten yms. ryhmien välillä? Mitä kansalliseen tulorekisteriin viedään yrittäjien verotettavista ansioista, ovatko nämä tiedot hyödynnettävissä?

5 Pohdintoja/ehdotuksia tutkimuksessa
Vakuutusmaksun porrastaminen erilaiseksi erityyppisillä yrittäjäryhmille esim. työtulon mukaan? Vakuutusmaksun irrottaminen TyEL:n keskimääräisestä maksusta? Työtulon alarajan nostaminen työttömyysturvan (uudelle) alarajalle? Työtulon rajojen määrittäminen erikseen pää- ja sivutoimisille yrittäjille? Eläkelaitosten kannustaminen työtulon päivitykseen hoitomaksun kautta? Yrittäjätulkinnan laajentaminen osakeyhtiöomistuksen rajan edelleen laskemisella?


Lataa ppt "Huomioita raportista ”Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulo ja rahoitus” Mikko Karpoja 14.1.2016."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google