Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Advertisements

2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Terveyden edistäminen
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
Markku T. Hyyppä Kulttuurifriikki elää pitempään.
Akavan tavoitteita työsuojelun piirihallinnolle ja työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien.
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Vältä koukkua – Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalinen syrjäytyminen
1 Työnhakijoiden terveyden edistäminen Matti Heikkinen.
TE3 MEDIA –TERVEYDEN TUKI JA UHKA Hurtig
Onko rakenteet kunnossa, vai romahtaako katto? Ajatuksia terveyden edistämisen rakenteista suunnittelija Nella Mikkonen.
Hurtig TE1 Terveyden edistäminen ja terveyserojen kaventaminen.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Suomalaisten liikuntatottumukset Aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi arviolta %Aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.
WHO: n terveyden edistämisen tavat
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Kansantaudit Tartuntataudit
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Onko terveys onnenkauppaa? Terveys määräytyy suureksi osaksi sen perusteella, millaiseen sosiaaliseen ympäristöön ihminen syntyy sekä missä hän kasvaa,
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Terveyden määritelmät
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan. Miten
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
/ Tarja Tapaninen.
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
TE1 Terveyden perusteet
Tervetuloa terveystyöryhmään
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
SOSIAALINEN PÄÄOMA = yhteisöjen / ihmisryhmien välisiä yhteyksiä
SDP:N PUOLUEVALTUUSTO
Työkykyä edistävä toiminta
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Sosioekonomisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen
Yhteinen keittiö -hanke
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Vaikuttavaa terveyserojen kaventamista – miten arvioidaan?
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
Yhteinen keittiö -hanke
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Esityksen transkriptio:

Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?

Hurtig TE1 Terveyserojen kaventaminen

”Terveys 2015”-kansanterveysohjelma on linjannut muutamia tärkeimpiä kansanterveydellisiä tavoitteita: pdf Miten ohjelma on onnistunut kaventamaan väestöryhmien terveyseroja? html

Terveyserojen kaventaminen tavoitteena Terveyspolitiikan keskeinen tavoite Suomessa on kaventaa terveyseroja. Terveyserot on alettu nähdä terveyspolitiikkaa laajemmin myös yhteiskuntapoliittisena ongelmana. Terveyserot ovat kuitenkin säilyneet ennallaan tai jopa kasvaneet

Terveydenhoidon ristiriitaa Suurituloiset käyttävät työterveyshuollon ja yksityislääkärien sekä hammaslääkärien palveluja tarpeeseen nähden enemmän kuin pienituloiset. Vakaviin tauteihin liittyviä leikkauksia tehdään tarve huomioon ottaen enemmän suurituloisille kuin pienituloisille.

Suurin kuilu terveydessä Suomessa Ylemmän sosiaaliluokan korkeasti koulutettu naimisissa oleva ruotsinkielinen mies. Alemman sosiaaliluokan vähän koulutettu, työtön, eronnut tai naimaton suomenkielinen mies.

Yhteiskunnan keinoja terveyserojen kaventamiseksi Terveellisten elintapojen edistäminen politiikan ja terveysvalistuksen keinoin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tasa-arvoisen saatavuuden ja käytön parantaminen. Palvelujen täydentäminen ja erityisten toimenpiteiden kohdentaminen vähäosaisille. Koulutusmahdollisuuksien parantaminen.

Politiikan ja valistuksen keinoja terveyserojen kaventamiseksi Hinta- ja veropolitiikka Valvonta Harrastusmahdollisuuksien ja vapaa-ajantoiminnan luominen Terveystieto-oppiaine kouluissa Terveysvalistus neuvoloissa ja muissa terveydenhuollon palveluissa Terveyskampanjat

Tehtävä: Terveyskampanjan suunnittelu Suunnitelkaa pienryhmissä terveyskampanja, joka tähtää tietyn terveydelle edullisen elintavan edistämiseen tai terveyttä kuluttavan elintavan vähentämiseen. Pyrkikää kohdentamaan kampanja tietylle ryhmälle, jonka elintapoihin olisi tarpeen erityisesti vaikuttaa. Kirjatkaa ylös kampanjan – tavoite – kohdejoukko – keskeisimmät toimintatavat – kampanjan toteuttamisesta huolehtivat tahot Esitelkää lopuksi kampanjanne muulle ryhmälle.

Syrjäytyminen ja sen ennaltaehkäisy Yläkoulun jälkeen koulutuksen ulkopuolelle jäävät nuoret ovat vaarassa syrjäytyä ja joutua myös terveyden suhteen heikompaan asemaan kuin koulutustaan jatkavat nuoret. Kuvatkaa, mitä 1)koulutustaan jatkavan sekä 2)koulutuksen ulkopuolelle jäävän nuoren päivittäiseen elämään saattaa liittyä ja tuokaa esiin fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen vaikuttavia seikkoja.

SOSIAALINEN PÄÄOMA Miksi yhteisössään aktiivinen ja osallistuva ihminen elää pidempään, kuin passiivinen ihminen? Lähde: Hyyppä ja Mäki 1997

SOSIAALINEN PÄÄOMA Koulutustaso Yleistynyt luottamus Osallistuminen sosiaaliseen toimintaan Epävirallinen luottamus Vapaaehtoistyö Institutionaalinen luottamus Kulttuuritilaisuuksissa käyminen Sosiaalinen kanssakäyminen Sosiaaliset suhteet Äänestysaktiivisuus Kommunikaatio/Tiedonkulku Kansalaisaktiivisuus Naapuriapu /epävirallinen apu Paikallisten asioiden seuraaminen Sosiaalinen tuki Palkansaajien ja yrittäjien järjestäytymisaste Osallistuminen yhdistystoimintaan/ yhteisöaktiivisuus Yritysten verkostoituminen Sosiaalisen pääoman mittareita ovat esim. Vrt. sosiaalinen pääoma länsimaissa ja kehitysmaissa

SOSIAALINEN PÄÄOMA  Mitä enemmän sosiaalista pääomaa, sitä myönteisempi vaikutus mm. Motivaatioon Työssä jaksamiseen Elinaikaisen työajan pituuteen Sairauspoissaoloihin/sairastamiseen Yleiseen terveydentilaan Tuottavuuteen Elämänmyönteisyyteen/mielenterveyteen